Så gick det på STL 9 december

Så här gick det på helgens STL-omgång på Åbytravet.


Diamantstoet

Filippa B.J. (e.Muscle Mass) öppnade bra och Mary Ann Lane fick nöja sig med att ta rygg på Jorma Kontios häst. Första 500 meterna gick på 1.11,7 och det var lugnt i fältet tills dess att Adrian Kolgjini valde att styra ut Bold Face för att hämta ikapp avståndet som Filippa B.J. skapat. Men det gick inte att fånga in Sybille Tinters träningsadept som vann på 1.13,6a/2 140 meter. Bakom spurtade Glorius Rain till andraplatsen före Olga Utca som även hon avslutade starkt till tredjeplatsen.

"Spurtade starkt"

– Vi hade jättelångt fram 300 kvar efter att vi suttit en bit bak invändigt, men när vi väl fick luckan spurtade hon starkt. Tyvärr hade vinnaren fått alldeles för många längder för att vi skulle kunna utmana om segern, säger Flemming Jensen om tvåan Glorius Rain som satt i fjärde invändigt under loppets gång.

Klass II

Det blev en stökig inledning för Luca Barosso (e. Propulsion). Först blev det omstart och när starten väl gick iväg blev det galopp. Rustico och Thomas Uhrberg tog hand om ledningen från start. Rajon och Örjan Kihlström var också sugna på den positionen men de fick nöja sig med rygg på ledaren. Där bakom började Luca Barosso knappa in på fältet och när Classic Saar och Vancouver High drog på i tredjespår hängde Untersteiners häst på. Över upploppet avancerade han ytterligare och kunde trots den struliga starten vinna på 1.16,0/2 640 meter. Rajon knep andraplatsen och Rustico slutade trea.

– Det är ruskigt små marginaler, man tänkte "nu var den här dagen körd", säger Johan Untersteiner till Kanal 75 efter segern.

"Kom igenom bra"

– Vi kom igenom bra från start och hittade fin position. Sedan gick hästen fint hela vägen in, säger Örjan Kihlström om Henrik Larssons Rajon efter resa i rygg ledaren.

Gulddivisionen

Det var hästarna längst ut på vingen som var piggast från start och det var till slut Örjan Kihlström som fick sätta sig i täten med Stoletheshow (e.Dream Vacation). Första 500 meterna öppnades efter 1.09,9 och efter flera galopper blev det något stiltje i fältet. När det närmade sig slutstriden anmälde Four Guys Dream sitt intresse men det höll inte hela vägen. Stoletheshow knep segern före Beartime som slutade tvåa och Ultion Face höll till tredjeplatsen.

"Supernöjd"

– Jag är supernöjd med hästen, han gjorde det jättebra. Det var lite surt att vi inte hann dit, men förhoppningsvis får han en fin vinter. Han är gynnad av skotvång eftersom han alltid går med skor, säger Carl Johan Jepson om Beartime som slutade tvåa efter resa i tredje invändigt.

– Han öppnade godkänt, men sedan blev det galopp en bit in i loppet. Ingen riktigt bra förklaring till det såhär direkt efter loppet, säger Flemming Jensen om danske topphästen Emoji som diskvalificerades.

Klass I

Here's Johnny Sox (e.Bold Eagle) togs lugnt från start och Adrian Kolgjini hade placerat Lars I Nilssons träningsadept i tredje utvändigt när fältet satt sig. Där framme tog Need’em hand om ledningen, och Hashtag Simoni fick plats i rygg på ledaren. När det närmade sig slutkurvan tappade Need’em stilen och då avancerade hästarna som kom i tredjespår. Där bakom fanns även Here’s Johnny Sox som hann fram först över mållinjen. Jax Journey slutade tvåa och Hashtag Simoni tog hand om tredjeplatsen. Segertiden skrevs till 1.14,1a/2 140 meter.

– Han är en av Sveriges mest underskattade travtränare, säger Adrian Kolgjini till Kanal 75 efter segern om sin vän tillika tränaren Lars I Nilsson.

"Rejäl från tråkigt utgångsläge"

– Han gör det bra mest varje gång och trots att vi satt långt bak efter att ha fått backa från start från det tråkiga utgångsläget gick han rejält. Jag är nöjd, säger Jorma Kontio om Marko Korpis Jax Journey som slutade tvåa.

– Hästen gjorde en fin insats. Vi tappade lite fart på sista bortre långsidan när ledaren galopperade, men sedan avslutade han bra, säger André Eklundh om Hashtag Simoni som slutade trea.

– Han var rulligare än tidigare, redan in mot första sväng märktes det av. Sedan på sista bortre långsidan rullade han ännu mer och till sist var galoppen oundviklig. Tyvärr, säger Örjan Kihlström om favoriten Need’em.

Bronsdivisionen

Att Danao Degli Dei (e. Mago d'Amore) hade bra fart under hovarna räcker knappt för att beskriva hans framfart i den femte avdelningen. Combat Fighter var dock den som stack iväg till ledningen från start. Men det dröjde inte länge innan Adrian Kolgjini körde fram med nyförvärvet Danao Degli Dei och lämnade konkurrenterna bakom sig. Segern blev överlägsen och sluttiden stannade på 1.11,3a/1 640 meter. Där bakom var det just Combat Fighter som knep andraplatsen och Staro Peanut blev trea.

– Det var en fantastisk prestation. Jag har legat lågt med hästen för att jag inte har vetat vart jag har haft honom, men jag har också sagt att det är en klasshäst, säger Adrian Kolgjini till Kanal 75 efter kvällens andra STL-seger.

"Blev hängande"

– Vi blev hängande från start och jag valde att backa mig sist. Loppet gick i riktigt högt tempo så vi kom aldrig in i matchen från kön, säger Ken Ecce om favoriten Henrik Will som slutade sjua.

Diamantstoet

Adrian Kolgjini fick hoppa in som reservkusk bakom Sangria Pellini (e.Chocolatier) och gjorde det med stor framgång. Kolgjini hittade en fin position och med drygt varvet körde han fram och landade utvändigt om Rosemary Tile som där innan övertagit tätpositionen från Corona Park. De två hästarna tampades in i slutkurvan men det var Sangria Pellini som gick mot en klar seger. Hon vann på 1.14,8/2 140 meter. Jurista gick med ute i spåren och avslutade fint till andraplatsen, Corona Park blev trea.

– Jag har bra koll på hästen, hon har stått på vår gård tidigare, säger Adrian Kolgjini till Kanal 75 efter segern med Sangria Pellini samtidigt som han berättade om den goda relation han har med Wolfgang Nimczyk och hans personal.

"Små marginaler"

– Vi kom iväg bra och sedan var det givet att släppa när Örjan kom så tidigt. Sedan avslutade hon klart bra till slut, men utan att vara nära de två första, säger Mika Forss om Jörgen S Erikssons Corona Park.

– Det var små marginaler när Mika kom, men vi blev inte påkörda, säger André Eklundh om Be Brighter Zon som galopperade in mot första sväng i spetsstrid med invändiga Majors Rose och utvändigt farandes Corona Park.

Silverdivisionen

Dominic Wibb (e.Bold Eagle) var vindsnabb från start och fick således en fin inledning. Men när Örjan Kihlström körde fram med Versace Face släppte Adrian Kolgjini ifrån sig ledningen. Med cirka 1 200 meter kvar körde Stefan Persson framåt med Gaylord Am. In i slutkurvan hittade Kolgjini luckan i tredjespår, strax där innan galopperade också Versace Face i täten. Dominic Wibb avslutade vasst och vann på 1.14,9a/2 640 meter. Han var i mål före Innovation Love som gick med i rygg inledningsvis. Bottnas Idol avslutade fint till en tredjeplats.

– Vi har haft hästen i nästan hela hans liv, förklarar Adrian Kolgjini för Kanal 75 efter segern.

Publicerad måndag 11 december 2023. kundtjanst@travsport.se