Foto: Maria Holmén, TR Bild

Stumne Fyr vann Andungens lopp

Stumne Fyr fortsätter att imponera. I lördagens final i Kallblodsdivisionen, Andungens lopp, stod norsken i en klass för sig. Nu har han sprungit in över en miljon kronor i år. – Det finns inget kallblod som är bättre på vintern, säger kusken Ole Johan Östre.


Andungens lopp började med att Eld Tekno övertog ledningen från Åstas Gotthard. Precis som Oskar Kylin Blom hade hoppats.

– Vår chans att vinna var att dra i ett jämnt 1.25-tempo. Så blev det också, säger Kylin Blom.

Han och Eld Tekno vann finalen av Dubbelcupen förra månaden och var nu på jakt efter ännu en seger. Uppgiften underlättades av att hemmahoppet Månlykke A.M. galopperade bort sig, kvar i loppet var dock norske Stumne Fyr (e. Joker Elden). Han startade 40 meter bakom Eld Tekno, men avståndet krympte undan för undan.

– Jag hörde från referenten att han styrde på i tredjespår och sedan att han plötsligt var närmast bakom mig. Jag levde fortfarande på drömmen, men förstod att det skulle bli svårt då, säger Kylin Blom.

Ett halvvarv från mål var Stumne Fyr hack i häl.

– Då var jag helt säker på seger. Jag visste att han skulle vinna häst mot häst, säger Ole Johan Östre som kört Stumne Fyr i samtliga starter i somras.

"Form i fem år"

Så blev det också. Stumne Fyr stack undan på upploppet och vann med fem längder på tiden 1.22,8/2 180 meter. Nytt banrekord för utländska hingstar och valacker.

– Det är dagsform som avgör vem som är bäst av kallbloden, men det är ingen som är bättre än Stumne Fyr på vintern. Inte när det krävs brodd i skorna, säger Östre.

Hästens uppfödare, ägare och tränare, Merete Viksås, håller med.

– Men du får inte glömma att han är bra på våren, sommaren och hösten också. Han har haft form i fem år. Det är skapligt, säger hon och skrattar.

Nioårige Stumne Fyr har vunnit 9 av 22 starter i år och tjänat över 1,1 miljoner i svenska kronor räknat. Hans hittills största seger kom i årets upplaga av Unionskampen då han slog Tangen Bork med nästan fyra längder.

– Det är ett otroligt äventyr med den här hästen. Nu blir det Momarken den 27 december. Han trivs med att starta på under hela året.

Längre fram finns en dröm om Elitkampen på Solvalla.

– Jag anmäler alltid honom dit. Förhoppningsvis kommer han med nästa gång, säger Viksås som håller till utanför Roa norr om Oslo.

– Vi har nog nio timmar hem nu när det här halt. Det blir en rolig resa, men jag kommer att vara väldigt hes när vi är framme. Nu ska det sjungas.

Glada tvåor

Om Merete Viksås var gladast på Bollnästravet var Jessica Olsson och Joakim Reiser, som tränar tvåan Eld Tekno, inte långt efter.

– En bra dag på jobbet! Det här betyder otroligt mycket för oss. Vi är inte bortskämda med att ha STL-hästar, men nu har vi en som dessutom kan slåss om placeringar. Stumne Fyr är väl oslagbar för dagen, så det här var fantastiskt. Vi har inte pratat om nästa lopp, men han får starta på nu när han känns så bra, säger Jessica Olsson.

Även kusken Oskar Kylin Blom var belåten.

– Jag är jättenöjd med hästen. Han var finare i dag än vid segern gången innan, säger han.

Galopp för hemmahoppet

Gunnar Melander var desto dystrare efteråt. Han och Månlykke A.M. tog årets första seger ihop tio dagar tidigare, nu blev det galopp två gånger om.

– Jag vet faktiskt inte vad som hände. Han kändes jättefin innan och i den första starten, men i den andra var det som att det gick hål på en ballong. Jag vet inte vad som stökade, men något var inte som det skulle, säger Melander.

Publicerad onsdag 20 december 2023. kundtjanst@travsport.se