Gustav Johansson komet och STL-vinnare

Från 19 segrar och knappt två miljoner kronor till 58 vinster och drygt sex miljoner kronor. Gustav Johansson var ingen direkt skräll i Årets Komet och vann förstås även STL Lärlingschampions (V75-5).
– En riktigt bra dag, summerade Johansson, som inte tänker sig bli en utpräglad catchdriver.


Det är inte så att Gustav Johansson i år blixtrat till från noll till hundra. Han har under flera år visat upp sin stora talang som kusk men under 2022 blev det även större segrar och mycket mera inkörda pengar. Bland de finaste vinsterna kan bland annat nämnas den i Wången Cup-finalen hemma i Halmstad med Black Fire och segern i Lars Lindbergs Minne med Nina Ginto. Det blev även seger med Without A Doubt inom V75-spelet.

– Jag har fått köra väldigt fina hästar och det har gått bra. Den här dagen på Åby är också en av de roligaste, säger Gustav Johansson, som tidigt fick besöka den speciella galan på Åby.

Tidigt pris

I år valde ATG och ST att arrangera Hästgalan mitt under STL-tävlingarna på Åby. Ett kontroversiellt beslut inför lördagen kritiserades hårt av en del aktiva. Årets komet var först ut och Gustav Johansson fick då kliva upp på scenen redan innan STL-tävlingarna inleddes.

– Det var roligt men sedan får man väl utvärdera det här med att ha travgala mitt under tävlingarna. Om det är en bra idé eller inte, säger Gustav Johansson.

I STL Lärlingschampions (V75-5) satt Gustav upp bakom en av favoriterna – Christoffer Eriksson-tränade Beauty Smart Face. Från spår tio bakom bilen blev ekipaget hängande i inledningen och Gustav beslöt sig för att köra framåt och överta ledningen redan 1.700 meter från mål.

– Det kändes inte som att jag kunde göra så mycket annat. Man kan nog säga att jag hade bästa hästen och det kändes tryggt inne på upploppet, säger Gustav Johansson, som fick se William Ekberg galoppera med Pyroar Tooma i ett försök att utmana 100 kvar.

– Jag vet inte hur det gått om hans häst travat hela vägen, men jag kände mig ändå bekväm i det läget.

Gustav Johansson är en av våra största framtidshopp inom travet. Glädjande nog är han också intresserad av att träna hästar, inte bara vara catchdriver.

– Jag går den förberedande proffstränarkursen och ambitionen på sikt är att kombinera löpkörningen med att även träna egna hästar. Jag tycker att båda delarna är lika roliga.

Innan Gustav Johansson firade sin fina dag på Åby vann han också det allra sista loppet med Jerry Riordan-tränade Big Best Helvin. Årets nionde som kusk.

/Travronden

Publicerad tisdag 14 februari 2023. kundtjanst@travsport.se