Isabell Eriksson om lärlingsmatchen på Åby

Bara ett lopp i sulkyn i år men med skötarmeriter som få andra.
Isabell Eriksson är en av femton kuskar i lördagens upplaga av STL Lärlingschampion.
– Jag blev förvånad över att jag kom med, säger 27-åringen.


Två lopp innan STL Champions ska avgöras möts lärlingarna i sin årliga körsvensmatch på Åby. Här hittar vi vanligt förekommande kuskar som Victor RosleffAndreas Lövdal och Gustav Johansson, men även Isabell Eriksson som stannade på 49 styrningar under 2022 och som kört ett endaste lopp hittills i år.

– Jag har inga drömmar om att kuska runt utan brinner fortfarande för att vara hästskötare, säger Eriksson som vi känner från en lång och framgångsrik tid i Daniel Redéns stall.

Under den perioden hade hon hand om hästar som Diana Zet, Conrads Rödluva och Heavy Sound och belönades med både Nordinstipendiet och Stig H:s Skötarstipendium.

– Jag är väldigt tacksam över den tiden. Den har format mig som hästskötare.

På vilket sätt?

– Jag fick med mig massor av saker men ska jag säga något är det att allt var så professionellt och noggrant. Det är nog därför som Daniel har kommit så långt.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Isabell Eriksson efter Breeders Crown-segern med Conrads Rödluva 2019. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
 

Efter sejouren hos Redén jobbade Isabell Eriksson först åt Markus Svedberg, därefter Joakim Lövgren. Nu arbetar hon för Oskar Kylin Blom sedan ett år tillbaka.

– Jag trivs bra. Jag har insett att det är viktigt för att jag gillar träningsupplägget och tror på det. Det gör jag här.

Hur ser upplägget ut?

– Det är ganska likt Redéns. Hästarna tränar två gånger i veckan, sedan får de vara hästar. Då blir de pigga och glada också.

Har du några planer på att starta en verksamhet i framtiden?

– De tankarna har gått fram och tillbaka länge. Men ju större insikt jag får om tränaryrket desto mer avskräckt blir jag, säger Eriksson och skrattar.

– Det är mycket med personalfrågor, hästägare, papper och ekonomi. Träna häst är väl den lättaste biten. Jag tycker att det känns ganska tryggt och bra att vara hästskötare. Jag har fått stort förtroende på de ställen jag har varit på, så jag känner att jag får utlopp för mycket ändå.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Isabell Eriksson (till vänster) fick Stig H:s Skötarstipendium 2019. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
 

Genom ett överraskande sms häromveckan fick Isabell Eriksson reda på att hon ska köra STL Lärlingschampion nu på lördag.

– Det hade jag inte räknat med. Jag får tacka Oskar och min passhäst Kia Ora för att jag får chansen.

Hur förbereder du dig?

– Jag ska köra en annan passhäst, Elysia, i Gävle på torsdag. Det har inte blivit så många lopp på sistone och man tappar rutinen rätt fort, så det känns bra att få ett bra lopp innanför västen.

Vad vet du om hästen du ska köra, Fabror Melker?

– Jag känner Magnus och Felicia som har honom och även Max Karlsson som kört hästen. Vi har spår 15 men hellre det än 12. Dessutom är det ett långt lopp, så vi får se vad som händer. Det ska i alla fall bli väldigt häftigt att få vara med.

Publicerad torsdag 9 februari 2023. kundtjanst@travsport.se