Kärt återseende för Marc Elias bakom Ferrari Sisu

Marc Elias har lotsat Ferrari Sisu till en andraplats i Svenskt Travderby och en tredjeplats i finalen av Breeders Crown. I Bergsåker Winter Trot får Elias chansen bakom valacken för första gången sedan i september.


På lördag avgörs Bergsåker Winter Trot för andra gången. Där är Conrad Lugauers Ferrari Sisu på jakt efter nya framgångar. På nyårsafton plockade valacken hem Sylvesterloppet på Axevalla – nu har han chansen att kamma hem ytterligare en halv miljon.

Han jagar segern tillsammans med Marc Elias i sulkyn. Vrider vi tillbaka klockan till 2019 visade duon framfötterna i flera större lopp. Tillsammans var de tvåa i Svenskt Travderby bakom Attraversiamo samt trea i finalen av Breeders Crown bakom Forfantone Am och Betting Gangster.

På lördag kör Marc Elias hästen för första gången sedan i september.

– Det ska så klart bli roligt att köra honom igen. Jag var med när vi köpte honom, en väldigt trevlig individ som jag följt lite extra. Jag gläds väldigt mycket åt att han fått vinna lopp i vinter. Vi var nära i några större lopp men hade lite otur. Nu verkar det ha släppt för honom, säger Marc Elias.

I Bergsåker Winter Trot inleder ekipaget från bricka sex.

– Det ser ut som ett jämnt lopp på förhand. Det är ingen av konkurrenterna jag känner kommer bli omöjlig att kunna besegra. Som jag ser ska Ferrari tillhöra favoriterna i loppet. Sedan beror det som alltid på hur det blir kört. Är han lika bra som senast på Bergsåker eller när han vann Sylvesterloppet borde han vara med där framme.

I slutet av fjolåret debuterade Marc Elias som A-tränare. Än så länge har det blivit få starter men bra har det gått. Remus Eck har gjort stallets alla fem starter så här långt, vunnit två lopp och varit bland de tre vid fyra tillfällen.

– Det har varit en lärorik tid så här långt. Det har inte gått spikrakt men själva resultaten är jag nöjd med. Det är en kul utmaning och jag har varit ute efter att få ansvar för hela biten av en tränarrörelse. Som lärling eller försteman rådfrågar man ofta tränaren men nu är saker och ting upp till mig. Än så länge har jag en liten rörelse och det är betydligt lugnare än i ett större stall. Jag är positivt inställd, med tiden kommer erfarenheten och med erfarenheten kommer också framgång.

I skrivande stund har Marc Elias sex hästar på träningslistan. I framtiden hoppas han på ett betydligt större antal. Även om han inte vill att verksamheten drar iväg till allt för stora proportioner.

– Jag hoppas på mellan 50 och 70 hästar i framtiden. Det känns som ett lagom antal. Visst, 50-70 hästar är också många men det är inte extremt stort ändå som det kan bli på sina håll. Jag hoppas kunna bjuda på bra kvalitet gällande service till kunderna och jag hoppas på bra kvalitet sett till hästmaterialet. Men det är också viktigt att stallet inte blir för stort så att varje häst verkligen får en ärlig chans.

 

/Travronden

Publicerad tisdag 14 februari 2023. kundtjanst@travsport.se