Rätt skaplig ersättare

Han var fruktansvärt nervös från sin plats borta på stallbacken. Men det blev full pott för hemmatränaren Peter O Larsson när Magnus A Djuse trots spår tolv kunde vinna klass II-försöket med Magic Nightrider.
– Enda smolken i glädjebägaren var att jag inte fick köra själv, säger B-tränaren från Bergsåker.


Före STL-tävlingarna under lördagen på Bergsåker hade femårige Magic Nightrider (e. Magic Tonight) startat 35 gånger – samtliga med tränaren och ägaren Peter O Larsson i sulkyn. Men den här gången kunde inte Peter köra hästen själv, även om han egentligen ville.

– Jag blev avstängd efter segern på Bergsåker den 2 februari. Så då började jag tidigt leta efter en kusk när det blev bestämt att Magic Nightrider skulle starta i det här klass II-försöket. Jag frågade Magnus och han tackade ja direkt. Det kändes roligt att han ville köra min häst, säger Peter O Larsson, som flyttade från Bollnäs till Bergeforsen, lite norr om Sundsvall, för snart tre år sedan.

Tre i träning

Det var kärleken som fick honom till den flytten. Numera har han tre hästar i träning, förutom Magic Nightrider även treårige valacken Summernight Devil (e. Hard Livin) och sexårige kallblodet Järnäs Junius (e. Guli Storm). 

– Treåringen är riktigt lovande, så det känns spännande med honom. Kallblodet ska förmodligen starta i Östersund i slutet av mars, men han är lite svår i voltstart, säger Peter O Larsson, som själv körde Magic Nightrider till en sjundeplats i klass II-försöket i Östersund den 21 januari.

Även den gången handlade det om tolftespår bakom bilen. Så det har verkligen inte varit någon tur med spårlottningen hittills på V75. Nu kunde dock Larsson lämna över besvärligheterna till Årets Kusk – Magnus A Djuse

– En rätt skaplig ersättare, det måste man säga. Men jag har hållit på med trav i 50 års tid och det är just själva tävlingsmomentet som gör att jag fortfarande vill fortsätta, säger Peter O Larsson.

Bättre än trea

Magnus A Djuse hittade tredje par utvändigt från tolftespåret. Detta efter att fyra hästar galopperat redan efter första kurvan, bland annat då betrodda duon Because The Night och Needle'Em. Sedan kunde Magnus följa med i rygg i tredjespår på Claes Sjöström och Everon cirka 650 meter från mål. Det såg ändå inte alls givet ut att Peter O Larsson skulle få besöka vinnarcirkeln i början av upploppet. Örjan Kihlström hade fortfarande en del kvar i det läget med ledande Daniel Wäjersten-träningen Star Muscle och inte heller Everon verkade slagen.

– Jag tänkte att Magic Nightrider kanske skulle kunna bli trea i det läget, men det blev bättre än så, säger Peter O Larsson och fortsätter:

– Den här hästen går verkligen hela vägen in i mål varje gång nu för tiden. Polletten har ramlat ner och han vet nu vad tävling går ut på.

Hur stor var den här segern för dig?

– Det är den största hittills i karriären. Jag har väl tidigare bland annat vunnit något försök till Amatör-SM och så, men det här slår ut allt.

Till vardags arbetar Peter O Larsson på ett äldreboende.

– Jag är timanställd och får arbeta så mycket jag själv vill. 

Hur tränar då Larsson sina hästar?

– Nu under vintern är det jättefina möjligheter. I grunden finns en 500-meters rundbana samt en mördarbacke. Jag använder mig mycket av tryckvagn och pulsklocka, så att hästarna inte behöver upp i så höga farter i träningen. På så sätt minskar risken för jobbiga skador.

Finaler nästa

Närmaste stora mål för Peter O Larsson blir förstås klass II-finalen på Solvalla den 25 mars. Och han tänker inte köra själv då heller.

– Jag har redan frågat Magnus A Djuse och han kommer även att sätta sig upp i finalen.

/Travronden

Publicerad måndag 20 februari 2023. kundtjanst@travsport.se