Så kördes STL-finalerna på Solvalla 4 februari

I lördags avgjordes årets första STL-finaler på Solvalla.
Omgången inleddes med en skräll när Bottnas Idol slog Likeaboss efter ett rafflande upplopp.


Klass I, final, 2140 meter autostart

What A Winner höll ut favoriten Likeaboss i första sväng och tog över ledningen från Global Believer. In på upploppet tog Likeaboss över men det var Bottnas Idol i tredjespår som gick starkast. Han satte nosen först och vann knappt på tiden 1.12,8 efter en tuff slutstrid.

– Det var två hästar som verkligen ville vara först. Jag vet att min alltid går hela vägen in i mål, sade Bottnas Idols tränare och körsven, Preben Sövik, i vinnarcirkeln.

Tvåan Likeaboss fick plusbetyg av sin körsven, Elias Strandberg.

– Jag är supernöjd. Det går inte att vara annat. Det är en topprestation att bli tvåa från dödens i en STL-final. Han strider mot Prebens häst ända in i mål, säger Strandberg.

Tredjeplatsen gick till Babaris och en bit bakom gick Zinfandel i mål som sexa.

– Han fick ett bra lopp men skulle ha behövt lite mer överpace. Han sprang så fort han kunde, sade den senares körsven Thomas Uhrberg.

Andrahandsfavoriten Jello W. slutade oplacerad efter att ha galopperat i en snäv situation i 
– Han blev överkörd, säger kusken Björn Goop.

 
 
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Chitchat spurtade bäst längst ut i banan. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

Klass II, final, 2140 meter autostart

Nästan längst bak in i slutkurvan, först över mållinjen. Chitchat (e. Maharajah) stod för en stark avslutning längst ut i banan och fångade in ledande Marabou Brodda i de sista stegen.

– Thomas (Uhrberg) höll ett bra tempo där framme så jag valde att sitta kvar. Det var väldigt långt fram och jag fick inte upp några segerförhoppningar förrän sista 75, sade Chitchats tränare och körsven, Daniel Wäjersten, i vinnarcirkeln.

Segern var hästens fjärde raka och togs på tiden 1.13,6.

– Nu har han fått mycket pengar på sig men jag tror att han kommer att kunna bära dem, fortsatte Wäjersten.

Thomas Uhrberg var belåten med tvåan Marabou Brodda.

– Hon går från klarhet till klarhet och börjar bli komplett. Han kanske hade kunnat hålla undan om hon haft mer sällskap men hon blev ju slagen av en bra häst, säger Uhrberg.

Jarel Boko blev oplacerad.

– Han fick ett tufft lopp. Gick i tredjespår och så där men han var ändå inte så bra som han kan, säger kusken och tränaren Björn Goop.

 
 
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Chestnut Hill avgjorde gulddivisionen mellan hästar. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

Gulddivisionen, försök, 2140 meter autostart

In i sista sväng var frågan om favoriten Eddy West skulle hinna i fatt den undflyende ledaren Super Nice eller inte. Efter en sedvanligt stark avslutning av den förre var hästarna jämsides över mål men mellan dem stack Chestnut Hill (e. Muscle Hill) nosen först efter en resa i vinnarhålet.

– Mina förhoppningar växte under loppet. När luckan väl kom svarade han som en tiger. Jag ryckte tussarna men han sprang själv upploppet ned, sade körsvennen Rikard N Skoglund i vinnarcirkeln.

Segern togs på tiden 1.12,1 och var jänkarens andra sedan han flyttade till Sverige i början av 2021.

Eddy West slutade tvåa.

– Jag är jättenöjd med honom. Han fick för dåliga ryggar och det blev lite för långt fram i ett utdraget fält. Vi har flera gulddivisionslopp att välja på framöver. Planen är att komma med i finalen den 25 mars, säger Claes Sjöström.

Tredjeplatsen gick till Super Nice.

– Jag är fullt nöjd. Han försökte hålla kvar den i rygg men det gick inte när den i dödens tröttnade, sade Super Nices tränare Sten O Jansson.

– Som du ser står han inte och blåser och är trött. Det var två som var för speediga helt enkelt. Egentligen är han bättre bakifrån, men när man får spår ett efter att ha suttit fast två gånger måste man testa.

För Reckless tog loppet slut redan i första sväng där han felade bort sig.
– Han fick det inte att funka. Han får ta en liten paus och kollas upp, säger Björn Goop.

 
 
 
 
 
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Axel Ruda tog andra raka finalsegern. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

Silverdivisionen, final, 2140 meter autostart

Axel Ruda (e. Formula One) vann klassens final på annandagen. Nu gjorde han det igen, den här gången efter en stark spurt från femte par utvändigt. Axel Ruda fångade in Donizetti med 100 meter kvar och vann på 1.13,0.

– Han är väldigt snabb i benen när han får gå i ryggar. Vi hamnade lite väl långt bak. In på slutrundan tänkte jag att det inte blir lätt men det gick. Tränaren sa att han skulle göra ett bra lopp och han hade rätt, sade körsvennen Ulf Ohlsson i vinnarcirkeln.

Tvåa i mål var Huddlestone och trea Donizetti som höll starkt från dödens.

– Han gjorde ett sjukt bra lopp, men jag är mest nöjd över hur han kändes. Jag kände power i honom i dag. Vi fick en dryg inledning och sedan var det bara två val, att köra framåt eller backa. Han gjorde ett jäkla lopp, säger Kevin Oscarsson som körde Donizetti.

Bakom täthästarna gick Arvid SH i mål som sexa med pigga ben.

– Jag gjorde bort mig lite som inte gick ut men jag trodde ledaren skulle vara bättre. Nu blev vi fast i tredje invändigt. Han gick jättebra till slut då vi fick fritt, säger kusken Thomas Uhrberg.

Sjua blev Shapes.

– Det blev en speed från början och en till 1100 kvar. Ett lite ryckigt lopp. Shapes avslutade bra utan att vara helt tom, säger Björn Goop.

Loppets favorit, Dwayne Zet, kördes tidigt till ledningen men hade inte sin bästa dag. Han var slagen i sista sväng och slutade åtta i sin andra start efter långt uppehåll.

– Han blev lite trött. Jag vet inte om det saknas lite i honom eller om det var något annat, sade Mats Djuse som körde hästen åt Oscar Berglund.

 
 
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Heroine Darling utklassade konkurrenterna och blev miljonärska på kuppen. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

Diamantstoet, final, 2140 meter voltstart

Heroine Darling (e. Brillantissime) hade bakspår på tilläggsvolten men kom igenom fint och hamnade i fjärde par utvändigt. Efter 800 meter styrdes hon ut för angrepp och kort före näst sista sväng övertog hon ledningen från Queen.
– Jag förstod att jag hade de värsta motbuden bakom mig. Jag kunde vänta till 700 kvar och sedan dra fram dem, men jag gick fram så fick de jaga mig i stället, sade körsvennen Stefan Persson.

Det gjorde konkurrenterna förgäves. Heroine Darling vann överlägset på 1.13,0.

– Hon var starkt och fin och vann med både tussar och norsken kvar, fortsatte Persson.

Seventh Heaven spurtade in som tvåa och följdes närmast av Queen.

– Queen gjorde det jättebra efter att ha fått några tryckare. Hon stod ju hårt inne propositionsmässigt också. Jag är nöjd, säger Björn Goop.

 
 
Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Borups Victory tog sin tredje seger i Daniel Wäjerstens regi. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

Bronsdivisionen, final, 2140 meter autostart

V75-omgångens största favorit, Borups Victory (e. Googoo Gaagaa), infriade spelarnas förväntningar. Han kördes till ledningen efter 600 meter och lämnade sedan konkurrenterna på upploppet. Segertiden blev 1.12,6.

– Han fick ett behagligt lopp och vann enkelt. Det känns som att han ska hävda sig i silverdivisionen också framöver, säger tränaren och körsvennen Daniel Wäjersten.

 

/Travronden

Publicerad måndag 6 februari 2023. kundtjanst@travsport.se