Så kördes STL tävlingarna på Bergsåker i lördags

Under lördagen avgjordes STL-tävlingar på Bergsåker.
Omgången inleddes med en strong insats då ett sto vann i silverdivisionen från dödens.


STL silverdivisionen, försök, 1640 meter autostart

Merrit tog sig till ledningen och fick Fabulous Pellini utvändigt om sig. Storfavoriten Axel Ruda hittade Ulf Ohlsson andra utvändigt med, samtidigt som Jörgen Westholm serverade Marre’s Dreamboy resa i tredje utvändigt. 

Loppet gick i jämnt 1.14-tempo och på sista bortre långsidan drog Axel Ruda upp slutspurten, men man kom aldrig att koppla grepp om Fabulous Pellini som svarade för en strong insats. 

Efter att ha utmanats i mitten av upploppet stegade stoet snarare ifrån den sista biten och vann till slut med en säker längd på 1.13,0a/1640 meter.

Tvåa slutade Axel Ruda samtidigt som Marre's Dreamboy blev trea på behörigt avstånd.

– Det är ingen vanlig märr det här. Det var en stark insats, en femstjärnig sådan. Det var bestämt att hon skulle betäckas i april, men jag hoppas vi kan tänka om. Med insatsen i dag räcker hon nog i Stoeliten, säger Daniel Wäjersten i vinnarcirkeln.

 

STL klass II, försök, 2140 meter voltstart

I en galoppfylld inledning kom Rajadhiraja att hitta till ledningen för Per Linderoth, men man valde att överlåta den positionen till Star Muscle och Örjan Kihlström efter ett halvvarv. Utvändigt om ledaren fick Itso Sisu och i dennes rygg satt favoriten Everon

När Claes Sjöström satte in attacken med Everon bet det bra, men farten ebbade ut över upploppet och istället var det Magic Nightrider som tackade för Everons rygg under hela loppet genom att spurta till seger för körande Magnus A Djuse. 

Peter O Larsson är det som tränar valacken som tog karriärens fjärde seger på 1.16,3/2140 meter.

Tvåa slutade Star Muscle och trea blev Everon.

– Jag är hur glad som helst. Magnus är duktig att köra, men det är fruktansvärt att stå vid sidan. Nervöst, säger Peter O Larsson.

 

STL kallblodsdivisionen, försök, 2140 meter autostart

Det kom att bli en rafflande inledning på loppet. Bäcklös Uriel hittade till ledningen med Wiktor Kylin Blom från spår åtta, men fick kraftig press av Alma Prins. Den senare kom att nå ledningen efter 700 meter, men det kostade 1.23,2 första varvet.

I dödens arbetade Järvsöodin på och varvet från mål kom attackerna i tredjespår där Buska Blyg fick med sig B.W.Rune i rygg. Den senare sände Mats E Djuse på i fjärdespår med 550 meter från mål och det bet riktigt bra. Över upploppet var det Jan-Olov Perssons duo Järvsöodin och B.W.Rune som gjorde upp och det var den förstnämnde som hade nosen först över mållinjen för körande Marcus Lilius på 1.24,6a/2140 meter.

Tvåa slutade B.W.Rune och trea blev Bonaldo efter vilsam resa.

– Han var värd det här. Att han stod emot en sådan som Rune som har sin bästa bit till slut var väldigt skönt och starkt, säger Marcus Lilius i vinnarcirkeln.

 

STL diamantstoet, försök, 2140 meter voltstart


Russel Square och Mats E Djuse tog hand om taktpinnen efter snabb start från springspår. Utvändigt om denne kom Young Mistress upp en bit in i loppet, men den senare var tidigt slagen. 

In mot upploppet såg det riktigt bra ut för Russel Square, men längst ut i banan kom Breeze flygandes för Claes Sjöström efter att ha suttit som sistahäst under loppets gång, från sina dubbla tillägg. 

Det hela löste sig perfekt från tredje utvändigt med 300 meter från mål då man fick fritt.

1.14,4/2180 meter blev vinnartiden. Det var sjunde segern i karriären för Breeze som var med i både Breeders Crown och E3-final som treåring.

Tvåa i loppet slutade Russel Square och trea blev Bird Lane efter resa i rygg på ledaren.

– Nu är hon snart dubbelmiljonär, det trodde vi inte i hagen när hon var 1,5 år. Hon har ett otroligt hjärta och älskar att tävla, säger Claes Sjöström.

 

STL klass I, försök, 2140 meter autostart

Henrik Svensson hittade till ledningen med Just More Fun, men släppte ledningen till Boli You S.M. efter cirka 600 meter. Efter ett drygt varv galopperade loppets favorit Mellby Indigo, då i dödspositionen.

Ledande Boli You S.M. blev lite väl ambitiös i ledningen för Adrian Kolgjini och det skapade luckor i fältet.

Från tredje invändigt gick Albacete ut i andraspår på sista bortre långsidan och i sista sväng var greppet kopplat. Hästen såg ut att gå mot seger då stilen blev allt sämre och det blev till slut galopp för Erik Adielssons travare. 

Istället kom segern att gå till Dream Sensation efter resa i femte utvändigt och tredjespår under hela slutvarvet. 

Vinnartiden blev 1.14,4a/2140 meter för Robert Berghs adept som kördes av Magnus A Djuse.

– Vi hamnade lite väl långt bak, han var inte så snabb från start. Men han gick ett otroligt bra slutvarv. Det kändes som en stark och rejäl häst med bra huvud, säger Magnus A Djuse i vinnarcirkeln.

 

STL bronsdivisionen, försök, 2640 meter autostart

Det blev rejäl kubbning om ledningen mellan tre ekipage. Reven Dejavu valde att överlåta spets till High On Pepper och Jorma Kontio samtidigt som Daniel Wäjersten fick svarte Petter med sin Chitchat som till slut backades till tredje invändigt. 

1.09,9 första 500 meterna kostade det att ta sig till ledningen, men den öppningen brydde sig inte High On Pepper om till slut. 

Även om den utvändigt travandes Albert Zonett försökte utmana kom han aldrig i farlig närhet och High On Pepper gick undan med säker marginal på 1.14,7a/2640 meter. 

Tvåa slutade Albert Zonett och trea blev Ready Doc efter resa i tredje utvändigt och därefter gått ner invändigt på sista bortre långsidan när Reven Dejavu tröttnade.

– Det är en jättefin häst. Det blev körning första 400 meterna, men hästen höll bra och det kändes 50 kvar att de övriga inte skulle komma närmare. Hästen växer hela tiden och jag tror han kommer fortsätta tävla bra på V75, säger Jorma Kontio i vinnarcirkeln.

 

STL gulddivisionen, Bergsåker Winter Trot, 2640 meter autostart

Hierro Boko hittade till ledningen för Mika Forss efter rask start. Väl i den positionen fick man sedan dämpa tempot till för klassen i det närmaste löjligt låga 1.15 första 1500 meterna. Utvändigt travande Pacific Face satte inte upp något direkt tempo och det gjorde att Hierro Boko hade mycket krafter kvar till slut.

När Adrian Kolgjini och Ultion Face utmanade till slut efter resa i fjärde utvändigt hade Hierro Boko fortsatt spring i benen och gick undan till säker seger på 1.13,8a/2640 meter. Tränar gör Hannu Korpi och det var hästens tionde start sedan början av november. Sedan dess har hästen inte slutat sämre än tvåa.

Ultion Face slutade tvåa och Daniel Wäjerstens Esprit Sisu blev trea efter resa i tredje utvändigt.

– 500.000 kronor är riktigt fina pengar och man måste vara glad när man vinner sådana lopp. Hierro har varit hos väldigt bra tränare, men han är nästan som en ny häst, säger Mika Forss.

– Det är väldigt stort för mig. Det här var min andra större seger, den största hittills var vinsten i finska kriteriet. Jag är jättenöjd, säger Hannu Korpi i vinnarcirkeln.

 

/Travronden

Publicerad måndag 20 februari 2023. kundtjanst@travsport.se