Sövik vann final - drömmer om Frankrike

Preben Sövik är inne på sitt tredje år som proffstränare.
I lördags kom första finalsegern i Svenska Travligan.
– Förhoppningsvis inte den sista, säger Sövik med ett brett leende.


Det var 1 december 2020 som den nu 33-årige Preben Sövik tog ut sin proffslicens med Jägersro som hemmabana. Han var väl förberedd. Efter gymnasiet på Wångens travskola flyttade han till USA och jobbade för Trond Smedshammer som då hade en framgångsrik rörelse.

Sedan har det blivit jobb som försteman hos både Lutfi Kolgjini och Robert Bergh innan han gick vidare till Jägersrotränaren Ola Samuelsson.

– När jag drog i gång min egen rörelse var väl första året som en inkörningsperiod. Det var först förra året som det började gå riktigt bra, säger Preben Sövik som då körde in nästan två miljoner till stallet.

Han började med en liten rörelse som har växt i takt med framgångarna. I dag har han 31 hästar i träning.

– Det är klart att det är viktigt att synas. När jag tog första V75-segern var det en handfull personer som visade intresse för att ha häst hos mig, säger Sövik.

Första finalsegern

Den här lördagen på Solvalla fick han synas ordentligt när stallet för första gången tog en finalseger i STL. Sövik själv styrde femårige Bottnas Idol (e. Django Riff) till seger i klass I-finalen. 

Det blev till en början en fin resa i tredje utvändigt men Bottnas Idol var sedan tvungen att gå först i tredjespår 700 meter kvar när Thomas Uhrberg i andra utvändigt valde att sitta kvar med Zinfandel (e. Zola Boko).

– Jag anade tidigt att Uhrberg inte tänkte gå först så jag var beredd på det. Jag fick hjälpa Bottnas Idol lite i sista sväng samtidigt som jag kände att det fanns mycket kvar. Jag ville inte att Likeaboss (e. Brad de Veluwe) skulle få för många längders försprång in på upploppet. Min avslutade ju väldigt bra till seger men samtidigt var ju också Liketaboss riktigt bra, säger Preben Sövik.

“Finns en del i honom”

Segertiden blev fina 1.12,8a/2140.

– Att han springer den tiden med sparat över mål visar att det finns en hel del i honom. Dessutom hade han 88 i puls 12 minuter efter att han kommit i mål. Det är en stark rackare det här.

Nu kliver femårige Bottnas Idol över till bronsdivisionen, men det är inget som bekymrar hans tränare.

– Det finns fortsatt utveckling i honom så det ska inte bli några problem. Jag känner att vi kanske får igen nu att han matchas rätt hårt. Jag var så besviken efter Sylvesterloppet när vi hade allt sparat, men det kanske var bra så här i efterhand. Han var ändå den enda i loppet som kunde gå ut i klass I, säger Preben Sövik.

Det här var alltså första finalsegern i Svenska Travligan för Preben Sövik och den totalt tredje segern i SHL. Samtliga tre segrar har för övrigt tagits av just Bottnas Idol.

– Det är några andra hästar som haft en seger på gaffeln men som inte fått vara först. Jag tycker att det känns bra i stallet och det kommer säkert V75-segrar från andra hästar. Det är ju väldigt viktigt att synas på lördagar och i unghästloppen och jag hoppas vi ska hävda oss där framöver. Det här var förhoppningsvis inte den sista finalsegern i STL, säger Sövik.

Drömmer om Frankrike

Hur finalvinnaren Bottnas Idol ska matchas framöver är tränare Sövik inte helt klar över.

– Han har ju startat rätt tufft nu så det mesta talar väl för att han får några veckor att återhämta sig. När vi sedan ska testa bronsdivisionen vill jag nog helst starta honom över 2640 meter, säger Preben Sövik.

Han avslöjar också en annan dröm med sin femårige hingst.

– Jag skulle vilja testa honom i Frankrike. Jag tror att han skulle passa väldigt bra där eftersom han är segstark. Men om det blir om tre månader, till hösten eller nästa vinter kan jag inte säga. Det finns i alla fall minst tre växlar kvar att dra på honom. Han har ju alltid gått med skor och alltid med vanlig vagn och aldrig haft rycktussar. Det finns som sagt en del kvar att testa, säger Preben Sövik och ler.

 

/Travronden

Publicerad måndag 6 februari 2023. kundtjanst@travsport.se