Thomas Madsen inför STL på Solvalla 4/2

Kalmartränaren Thomas Madsen har inlett 2023 på ett väldigt bra sätt.
Till STL-finalerna i helgen har han kvalat in två hästar: Call Me Brodda och Attention Please.
Båda två lottades till innerspår.
– Jag kan nog inte komma på någon annan som var gladare än jag efter spårlottningen, säger han.


Dryga miljonen inkört och 13 segrar blev A-tränarens facit under 2022. En månad in på det nya året är resultaten så goda att han skapat en god grund för att kunna prestera ännu bättre i år. Elva starter har resulterat i tre segrar, varav en på STL, och nästan en kvarts miljon inkört.

– Första halvåret i fjol var en ren katastrof för mig men det vände i höstas och nu blir hästarna bättre och bättre. Man tror alltid på det man gör men det blir lättare att göra det nu när starten varit så här bra vilket är jätteviktigt, säger Thomas Madsen.

“Håll käften”

På lördag väntar en stor dag med dubbla starthästar i STL-finalerna. 1 Call Me Brodda i silverdivisionen överraskade många spelare senast när hon spårade runt om, tränaren själv var inte lika paff.

– För mig växte det fram under veckan att testa henne i ledningen och det var ingen som hade någon respekt för henne så Kihlström fick köra långsamt i 3-400 meter och det gjorde ju henne ännu kaxigare. Det blev lite ”håll käften”-variant när det gick vägen.

Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD
Call Me Brodda. Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD
 

Även om motståndet är ett annat nu och distansen 500 meter längre andas han optimism på nytt.

– Jag kan inte alla hästar. Donizetti har jag respekt för men han lär väl inte komma tidigt? Kanske kan det bli lite som senast, vem ska vi släppa till egentligen? Jag känner inte att det ska släppas för sakens skull, då är det bättre att prova i spets men med det sagt har jag inte pratat taktik med Stefan Persson ännu. 

Omotiverad stallkamrat

Med 1 Attention Please i diamanstoet låter det lite annorlunda.

– Jag har varit besviken på henne två starter i rad. På Axevalla fick hon slita med banan och senast sade Kim Eriksson att han hade fulla linor i sista sväng men hon tvekade när han styrde på. Ett märkligt beteende, hon var inte trött på det sättet. Dessutom har hon behandlats efter den starten.

Så vad gör du nu för att få henne motiverad?

– Något måste jag göra men jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska hitta på. Jag är lite inne på att vässa henne hemma och kanske sätta på goggles-huvudlag i stället för det stängda. 

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Kim Eriksson får fria händer av Madsen. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
 

En ändring som i regel tolkas som en offensiv signal.

– Men hon behöver visa mer för att duga här, nu är det flera bra hästar med. Tjänar hon fina pengar är jag nöjd men jag blir inte heller ledsen om Kim provar i ledningen om han skulle hålla upp innerspåret. Jag har ju trott på henne mer än vad andra kanske har gjort. 

Två ettor på vojlockarna och känslan är att spannet på tänkbara resultat är väldigt stort på lördag.

– Ja, jag håller med. Det kan bli allt från restaurang O’Pizzicato på söder eller Circle K. halvvägs hem.

 

/Travronden

Publicerad onsdag 1 februari 2023. kundtjanst@travsport.se