Jomar Blekkan om stallets stjärna Alma Prins

Jomar Blekkan har en hektisk dag på Östersundstravet under lördagen.
Sex styrningar har han, däribland ska stallets storstjärna Alma Prins ut i Sven O Perssons Minne.
– Jag anser väl bara att det är Odd Herakles som är bättre, säger Blekkan.


Jomar Blekkan hade en ganska så stor omställning 2022. Från att ha varit en av de dominerande på den numera nedlagda banan Leangen, till att istället börja tävla på nya ovalen Varig Orka Arena, ett par mil därifrån. Fjolåret var förhållandevis starkt för Blekkan, som med sitt relativt lilla stall ändå körde in nästan två miljoner norska kronor. Förutom det blev han även invald i travets Hall of Fame.

– Fjolårets resultat är jag rätt nöjd med. Det var i paritet med vad jag körde in året innan. Rent allmänt tycker jag att det känns bra för dagen. Även om det är jobb i stort sett varje dag för mig som mindre tränare så trivs jag. Inte minst trivs jag när jag dessutom märker att det finns en del fina hästar i stallet som jag hoppas kommer kunna hävda sig under året.

Foto: TONY RYTTAR/TR BILD
Jomar Blekkan blev invald i travets Hall of Fame under 2022. Foto: TONY RYTTAR/TR BILD
 

Alma Prins stallets stjärna

Speciellt många unghästar har han inte, men väl en del starthästar som han hoppas ska kunna börja springa in en del pengar 2023.

– Jag har en fin amerikansk märr som är tre år, sedan har jag en tvåårsmärr, men i övrigt är det tunt på unghästfronten. Men treåringen tror jag en hel del på för framtiden.

Och så har han ju en viss Alma Prins, det som blivit lite av ansiktet utåt för Jomar Blekkan efter att Looking Superb slutat tävla i de större sammanhangen. Kallblodsstjärnan har 36 segrar på 96 starter så här långt i karriären.

– Det är en fantastisk häst att ha i stallet, det går inte komma ifrån. När man åker ut med honom så vet man att det är goda möjligheter till att besöka vinnarcirkeln och det är ju där man vill vara som travtränare. Han betyder mycket.

Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
Jomar Blekkan hoppas få glänsa i skenet även under lördagen, om än i långärmad dress. Foto: TOM JÖNEHAG/TR BILD
 

“Bara Odd Herakles som är bättre”

På lördag startar Alma Prins i Sven O Perssons Minne och han gör det från 40 meters tillägg. Motstånd saknas inte.

– Båda Jan-Olov Perssons hästar tycker jag ser tuffa ut på förhand. Går Tekno Viking 1.25 från startvolten måste min springa 1.23. Det kan han mycket väl klara av, men då krävs det också att det klaffar lite. Sedan har Kavaleren varit riktigt bra på sistone också. Så jag inser själv att det blir väldigt tufft den här gången. Jag var väl inte jättesnäll emot honom när jag anmälde, han står tufft inne. Men kapacitetsmässigt duger hästen.

Just kapaciteten är någonting som Jomar Blekkan återkommer till.

– I Norge håller jag väl egentligen bara Odd Herakles som bättre, därefter tycker jag det är Alma Prins. Så det kanske säger en del om hur högt jag håller min häst. Men tillägg är tillägg och det är aldrig lätt. Samtidigt tål min häst att göra en hel del under vägen och förutom det har han en rejäl speed att tillgå. Så jag hoppas och tror att det ska kunna gå vägen, men är samtidigt nöjd om han slutar tvåa-trea. Jag vill däremot ha sagt att hästen är i kalasform och går på alla typer av banor.

 

/Travronden

Publicerad torsdag 19 januari 2023. kundtjanst@travsport.se