Christian Persson hoppas på favorit i repris med Red Lady Express

Red Lady Express har startat från innerspår bakom bilen på Färjestad en gång tidigare. Då ledde hon hela vägen i E3-finalen för ett och ett halvt år sedan – gör hon om samma bedrift på lördag?


2021 slog Christian Persson och Red Lady Express igenom med dunder och brak när de vann långa E3-finalen för ston på Färjestad. Carl Johan Jepson lotsade stoet till segern på 1.12,6a/2140 meter den gången.

Hon fortsatte sedan med att vara tvåa i EM för treåringar och kvala in till Breeders Crown-finalen.

2022 blev inte lika framgångsrikt men efter två positiva insatser är formen påväg tillbaka. 

Och på lördag gör hon första starten på banan i Värmland sedan segern i E3.

– Formen är på uppåtgående för hennes del. Det har varit ett struligt år och i Breeders Crown-semin på Solvalla kvävde hon sig och stannade helt. I de två senaste loppen har hon avslutat starkt. Senast gick det fruktansvärt sakta men ändå lyckades hon ta in meter på konkurrenterna. Det är fin form på hästen, säger Christian Persson.

Det är inte bara första gången på Färjestad sedan segern i E3. Nu, precis som då, har Red Lady Express lottats till spår ett bakom bilen. Stoet, med närmare två miljoner kronor på kontot, körs för första gången av Örjan Kihlström.

– Läget blev det bästa. Det var det spåret jag ville ha. Det gick ju väldigt bra senast vi hade spår ett på Färjestad, säger Christian Persson och syftar på storloppssegern.

– Taktiskt går det att välja lite som man vill från det läget. Jag tror inte att någon av konkurrenterna tar en längd på henne men det taktiska låter jag Örjan avgöra helt och hållet. Hon kommer att gå med amerikansk vagn och med samma skor som senast. Sedan fortsätter vi med goggles-huvudlaget hon haft i de två senaste starterna. Hon har verkligen tänt till med det huvudlaget.

Det aktuella loppet, en mix av silverdivisionen och stoeliten, är det första i sitt slag och har lockat elitston som Digital Class, Racing Brodda och Dear Friend.

Och Red Lady Express förstås. Initiativet hyllas av Christian Persson.

– Det är helt fantastiskt och det tackar jag väldigt mycket för. Jag har svårt att hitta lopp för hennes del. Det har verkligen varit svårt att hitta passande uppgifter för henne i höst och vinter. Det har inte funnits några lopp överhuvudtaget här i västra Sverige och jag vill inte åka med henne 5,5 timmar till Solvalla varje gång.

Christian Persson meddelar att karriären för Red Lady Express troligtvis närmar sig sitt slut.

– Tanken är att hon ska gå till avel till våren. Det lutar åt att det blir så men jag vill verkligen hylla de som tagit fram den här lösningen med silverdivisionen och stoeliten. Det gör att man kanske väljer att fundera ett varv till.

Publicerad onsdag 4 januari 2023. kundtjanst@travsport.se