Hattrick för Daniel Wäjersten

Daniel Wäjersten dominerade lördagens tävlingar i Östersund.
Det blev hela tre STL-segrar för Bergsåkerstränaren.
– En av mina bättre lördagar, säger Wäjersten och skrattar.


Stall Daniel Wäjersten hade ett fantastiskt fjolår då det blev nästan 22 miljoner kronor inkört.

Inget talar för att 2023 blir sämre. Under lördagen körde stallet in en halv miljon kronor och vann tre av STL-loppen.

– Jag har vunnit tre divisionslopp en gång tidigare med då låg ett av loppen utanför V75-kupongen. Så man kan väl säga att det är min första riktiga V75-trippel, säger Wäjersten med ett stort leende.

Lördagens största favorit

Han inledde med sexårige Chitchat (e. Maharajah) i klass 2-försöket. Han var lördagens största favorit och Wäjersten pustade ut efter att hästen kunde gå ifrån till enkel seger.

– Spelarna hade gjort honom till stor favorit och ägarna hade åkt upp från Stockholm för att titta på honom. Då är det klart att man verkligen vill att han ska vara bra då. Jag hade ju en jättebra känsla inför loppet och han kändes verkligen fin.

Det blev ett lopp i tredje utvändigt och med 1200 meter kvar styrde Wäjersten på och 200 meter senare gled man upp jämsides med ledande In Your Time (e. El Mago Pellini). In på upploppet lättade kusken på tömmarna och Chitchat gick undan till överlägsen seger med stallkamraten Debonair Mary som tvåa.

– Det kördes ju ganska snabbt i täten första 700 meterna så det blev bra för oss. Han vann med krafter kvar och nu laddar vi för finalen på Solvalla. Där blir det förstås betydligt tuffare så jag hoppas på ett bra spår.

Annan matchning

Andra segern kom med fyraåriga Miss Mighty (e. S.J's Caviar) i Diamantstoet. I hennes matchning fanns egentligen ett Margareta-lopp för fyraåringar på Solvalla 4 februari. Men i och med segern så passerade hon 250 000 kronor som var taket för Margareta-loppet.

– Om vi hade varit tvåa idag så hade vi kunna vara med i det loppet. Men jag tror att både uppfödare och ägare var nöjda med den här segern som gav 110 000 kronor. 

Miss Mighty, som ledde varje meter på Östersundstravet, får nu ändå vara med och tävla på Solvalla 4 februari. Men loppet blir då finalen av Diamantstoet.

– Jag väntade mig ganska mycket av henne inför treårssäsongen. Men det var ingen riktig speed i henne och hon kom igång på allvar i september-oktober. Det är en långstegad och stor häst som helst vill han en jämn fart. Det är nog ingen häst som passar på 1640 meter. Inte ännu i alla fall. Idag fick vi bestämma en bit i ledningen och då kunde hon gå undan på ett bra sätta så jag är väldigt nöjd med henne.

Nästa miljonär?

Nästa miljonär i stallet ser ut att bli femårige Borups Victory (e. Googoo Gaagaa) som kom till Wäjerstens träning i höstas. Hästen som bland annat ägs av de förra ishockeystjärnorna Mats Sundin och Ulf Dahlén bollade med konkurrenterna i bronsdivisionen denna lördag på Östersundstravet.

Han fick kämpa för att hålla upp ledningen och första 500 meterna gick efter snabba 1.09,2 i januarikylan. Sedan kunde tempot dämpas rejält och det räckte med 1.13,4 sista 500 meterna för att vinna hur enkelt som helst. Nu har hästen passerat 900 000 kronor inkörda pengar.

– Det är inte bara en bra häst. Det är en härlig, sympatisk och trevlig häst. Det gäller att vara hård i psyket för att ta ytterligare steg och jag tycker att han har förutsättningarna. Om det inte hade krånglat så mycket för honom under karriären så hade han säkert haft någon miljon mer på sig.

Kan det vara en elitloppshäst 2024?

– Lugn nu. Nu ska vi köra bronsfinal på Solvalla och sedan ska han ta sig igenom silverdivisionen. Att han klarar silverdivisionen om han få vara hel och frisk är jag inte så orolig över.

Jag tänkte att jag skulle få en bra rubrik!

– Ja, jag förstår det, men jag är gärna lite återhållsam. Jag gillar inte att sätta upp några långsiktiga mål eftersom jag blir så besviken om jag inte lyckas.

 

/Travronden

Publicerad måndag 23 januari 2023. kundtjanst@travsport.se