Karin Walter-Mommert hade en toppkväll

Karin Walter-Mommert hade en fin kväll som hästägare.
Tyskan fick se två av hennes hästar vinna storstilat inom STL.
– Hon lyfter verkligen travsporten, säger Markus Waldmüller som körde Frankie Godiva till seger.


Hennes namn florerar ofta i koppling till topphästar. Karin Walter-Mommert från Tyskland står just nu noterad som hästägare för 74 hästar på Svensk Travsports hemsida. Och under lördagskvällen och eftermiddagen fick hon se två av dessa prestera på topp under Halmstads STL-omgång. 

Först fick hon se Con Crowe, körd av sin tränare Stefan Persson, defilera efter storstilad seger. Trots en tuff inledning så vann den femårige valacken efter Conway Hall med hela fem längder. 

– Det var en femstjärnig insats. Han var otroligt stark. Jag var inte snäll mot honom direkt. Han löste det ändå. Det hade jag väl i och för sig förväntat mig, men han är otroligt bra helt enkelt, säger Stefan Persson som även vann ett STL-lopp med Wish Me Magic åt Hanna Lähdekorpi. 

Persson berättar att hästen ska belönas med lite lugn och ro nu. 

– Han ska få ta det lugnt, i alla fall i en månad och ta igen sig. Sen ska vi träna på. Sen blir det kanske bara en start innan finalerna. Tanken är att vi ska starta på lite i sommar. Vi passar på att ta ett break nu. 

“Finns ingen gräns”

Sen dröjde det inte länge innan hon fick se nästa talangfulla häst trava till seger. Då rörde det sig om Frankie Godiva. En annan femårig valack efter Readly Express som nu har tagit sju segrar på nio starter. Ett bakspår på kort distans var inte något nämnvärt hinder. 

Hästen tränas av Conrad Lugauer och lotsades till seger av Markus Waldmüller. 

– Han hade ju som sagt bakspår och han var lite ambitiös i 200 till 300 meter. Men jag fick en fin start med bra ryggar och sen väntade hästen bara tills att han fick attackera. Sen avgjorde han det enkelt. Det är en fin häst. Han ska starta i finalen nu. Sen kommer han att få en liten paus. Det är en fin utveckling i honom. Han levererar i de tuffa loppen på V75. Det blir säkert bra framöver också. 

Hur långt hästen kan gå återstår att se. Men efter lite småskador som yngre är Frankie Godiva helt klart tillbaka på rätt spår. Och han verkar bara bli bättre för varje lopp han går. 

– Just nu finns det ingen gräns. Vi kör fortfarande med träningsbalans. Han har vanliga järnskor fram och inga rycktussar. Det är inga konstigheter. Vi har inte testat honom på något vis. Han har en väldigt fin stam efter Readly Express. De är väldigt löpsugna. Han har redan visat att han kan springa snabbt. Det kan gå långt men nu får vi ta ett steg i taget. 

Hyllar ägarinnan: “Fantastisk”

Karin Walter-Mommert har flertalet hästar hos Conrad Lugauer. Markus Waldmüller är försteman i stallet och berättar att hon betyder mycket för dem. 

– Hon vann två lopp på V75 i dag. Hon har jättemånga hästar. Hon lyfter verkligen travsporten och har hjärtat hos sina hästar. Jag pratade precis med henne, hon är så klart jätteglad. Vi har många unghästar åt henne och det betyder mycket att hon får den här framgången. Hon förtjänar den helt klart. 

Stefan Persson hyllar också den tyska ägarinnan. 

– Hon är fantastisk. Hon äger väldigt mycket hästar. Jag har pratat med några andra av tränarna som har mycket hästar åt henne. Och hon är så mån om att hästarna har det bra och att allt ska fungera. Hon ställer absolut inga krav på resultat även om hon givetvis blir glad när det går bra. Hon har en väldigt fin inställning till sina hästar och älskar dem och vill bara att de mår bra. 

/Travronden

Publicerad måndag 30 januari 2023. kundtjanst@travsport.se