Likeaboss gav Per Lindqvist karriärens största seger

Efter sju sorger och åtta bedrövelser har Likeaboss seglat upp och blivit ett riktigt namn för framtiden.
I sexåringen har Per Lindqvist en stor glädje i vardagen.
– Man lever som i en dröm. Det är helt otroligt, säger Lindqvist.


Numera sexårige Likeaboss har efter lördagens seger tre raka segrar. Totalt har det blivit nio segrar på 18 starter, något som är respektingivande. Det har däremot inte varit någon alldeles enkel resa mot travets elitserie. 

Faktum är att hästen fick avstå hela treåringssäsongen och istället för att tränas och tävlas likt sina kullkamrater var det istället operation efter operation som gällde för Per Lindqvists ögonsten.

– Jag kände redan som tvååring att det rent kapacitetsmässigt var den bästa häst jag suttit bakom, så jag var riktigt positiv. Men så kom han att få extrema problem med ungdomsvårtor. I tre omgångar var vi till Mälarkliniken där de gjorde allt för att få det att bli bra. Man både brände, fryste och använde frätande salvor för att de skulle försvinna. Framför allt var det höger bakkota som var bekymret. Det blev bara värre och värre, vi pratar hundratals. Normalt sett går det ju över, men Likeaboss hade verkligen problem. Och för varje gång som vårtorna kommit har det inneburit vila. Så när det började bli bättre som treåring var jag tvungen att börja träna upp honom igen, säger Per Lindqvist.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Per Lindqvist, Likeaboss och Elias Strandberg. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
 

“Spar energi”

B-tränaren från Tällberg har däremot haft all anledning att vänta. Likeaboss visar nu hur bra han är. Men det är i tävling och inte träning som han framför allt imponerar.

– Han visar egentligen ingenting i träning. Han är bekväm och flegmatisk. Likadant har det blivit i loppen också, han är faktiskt direkt lat. Han lägger inte ett uns med krafter och spar energi. När Elias (Strandberg reds anm.) sedan rycker tussarna, då är det däremot som en helt annan häst.

Rycktussarna har hästen haft i de tre senaste starterna. Men även innan utrustningsändringen visade hästen hög kapacitet. Fyra raka segrar togs från debuten i juli som fyraåring. Därefter kom vårtorna tillbaka.

– Då fick han problem med vårtor precis där jorden skulle sitta. Så han fick ta det lugnt ett tag. Egentligen har det inte varit någon riktig kontinuitet förrän den här sommaren och framåt.

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Likeaboss har inte haft en helt rak väg till STL-seger. Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
 

I det närmaste galen i hagen

Något större problem har Likeaboss inte haft med konditionen trots allt. Han tränar nämligen helt själv när han är i hagen.

– Han kutar som tusan. Det är skor som ryker, han halkar och sträcker sig för jämnan. Egentligen borde han inte gå i hagen, men det är ju hästar vi håller på med. Han måste få leva. Mina hästar går ute hela dagarna, förutom på vintern då det snarare blir under alla ljusets timmar.

För Per Lindqvist tar travet nu all hans tid. Som pensionär har hela tiden tanken varit att lägga fullt fokus på travsporten.

– Jag köpte min första häst 1980. Sedan tog jag en paus på tio år ungefär (hade ingen starthäst mellan 2009 och 2019 reds anm.) Under uppehållet saknade jag verkligen travet, men samtidigt ville jag bara hålla på om jag verkligen kunde ge travet mitt allt och den perioden var det mycket arbete. Men numera kan jag ge travet allt och när man lägger ner hela sitt hjärta och själ i det här är det otroligt skönt och roligt att det går så bra som det nu gör. Travet och hästarna är fantastiska.

Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
Likeaboss och Elias Strandberg i vinnarcirkeln. Foto: MALIN ALBINSSON/TR BILD
 

Håller treåring i stallet högt

Lindqvist håller till på en gård i Tällberg, en bit från sitt bostadshus. Att man hittade stället att träna häst på kom till av en ren slump.

– Jag hade annat ärende på gården och jag började prata en del med gårdsägaren. I och med att jag hållit på i grävmaskinsbranschen kom vi överens om att jag fick bygga ut stallet på gården och dessutom bygga till lite körvägar. Så på den vägen är det. Nu har jag fantastiskt att köra på. Det är väl bara unghästträningen som är lite svår att utföra, men där har jag god hjälp av andra. Min nyblivna tvååring är hos Viktor Lyck, men den ska jag ta in i träning snart. Det är en syster till Likeaboss. Sedan har jag en treåring också som verkligen är fin. Det är nog en ännu finare häst än Likeaboss var, vid samma ålder. Sedan är det mycket begärt att hon ska bli lika bra ändå.

Framtiden för Likeaboss då? Efter Per Lindqvists största seger i karriären blir det ytterligare ett par starter innan vinterträning väntar.

– Nu är han inkvalad till finalen i början av februari. Jag vill väl ha ett lopp i kroppen inför det, så det blir att kolla lite propositioner. Sedan får vi ta det hela lite som det kommer, men jag vill att hästen ska få rejäl vinterträning. Så en paus från tävlingsbanan väntar snart. Sen till sommaren blir det att rycka skor… Vi har en spännande tid framför oss, säger Lindqvist.

 

/Travronden

Publicerad måndag 9 januari 2023. kundtjanst@travsport.se