Så gick det på V75 i Östersund

Lördagens STL-omgång i Östersund inleddes med Sanitys lopp över lång distans.
Segern gick till Xanthis Coktail från Hanna Forslins stall.


 

STL - Klass II, 2140 meter autostart

Chitchat (e. Maharajah) inledde lugnt och hamnade i tredje par utvändigt. Med varvet kvar till mål kördes hästen fram till dödens och på upploppet lämnade han konkurrenterna långt bakom sig. Segern togs med fem längder på tiden 1.15,3.
– Jag var lite rädd för hästarna i spåren, men fick ett väldigt gensvar in på upploppet. Det blev lättare än jag hade trott, sade tränaren och körsvennen Daniel Wäjersten i vinnarcirkeln.

Debonair Mary gick först i tredjespår på sista bortre långsidan. Höll sedan farten starkt hela vägen in i mål och vann klungspurten bakom segraren. In Your Time var snabbast från start och tog enkelt hand om ledningen. Han fick tryck av Kocu Boko på första rakan och därefter från Chitchat genom sista sväng men höll tappert till tredjepriset.

Fyran Myrsjös Timeout var sist i fältet inför slutrundan. Följde sedan med i rygg på Debonair Mary men lyckades inte ta sig förbi denne till slut. Sun's Exciting fick en resa i rygg på ledaren och slutade femma, en längd från pallplatserna.

F
Foto: TOM JÖNEHAG
Inge B.Svärlig vann från ryggen på ledaren. Foto: TOM JÖNEHAG
 

STL - Klass I, 1640 meter autostart

Inge B.Svärlig (e. Zola Boko) tog sig inte förbi Backwood's Boogie från början och backades i stället ned i dennes rygg. När ledaren angreps av Whispering Pines i sista sväng kom luckan och då hade Inge B.Svärlig gott om spurtkrut. Han avgjorde enkelt och vann med halvannan längd på 1.13,3.
– Vagnen kom i kläm, så vi tog oss ingenstans från start. Därför blev det inte ledningen och då fick jag ta plan B i stället, sade tränaren och körsvennen Petter Lundberg till Kanal 75.

Jazmine B.R. hade femte ytter med varvet kvar till slut. Styrdes ut i fjärdespår i slutkurvan och gick starkt hela vägen in i mål som tvåa. Mr Birkenstock fick aldrig riktigt fritt från tredje par invändigt. Han följde med i rygg på vinnaren och var knappt slagen i striden om andrapriset.

Whispering Pines gick först i tredjespår på sista bortre långsidan. Kom sedan ned i dödens, knäckte ledaren, men kunde inte stå emot segraren och slutade fyra. Femma i mål var Mysterious Lucifer som kom tillbaka efter startgalopp.

Galopp blev det även för Bourne Dominion som blev pigg och gjorde bort sig innan bilen släppte fältet.

 
Foto: TOM JÖNEHAG
Miss Mighty tog sin tredje raka seger. Foto: TOM JÖNEHAG
 

STL - Diamantstoet, 2140 meter voltstart

Miss Mighty (e. S.J.'s Caviar) var mycket kvick ur volten och avgjorde spetsstriden på några steg. Hon försvarade sig sedan fint i en tempoväxling in i sista sväng och sträckte på sig när konkurrenterna närmade sig till slut. Segertiden var 1.15,7.

– Hon gjorde ett bra dagsverke. Hon har släppt in de andra i nästan varje start men sedan blir det ändå säkert till slut. Jag var nog mer orolig än hon. Hon sträckte på sig och visade att hon har en fin löpskalle, sade tränaren och körsvennen Daniel Wäjersten i vinnarcirkeln.

Heras Hammering kunde inte utnyttja sitt springspår. Hamnade så småningom i tredje ytter innan hon fick dra tåget i tredjespår. Kom aldrig riktigt nära vinnaren men höll tappert till en klar andraplats. Vilja T.Y.C. var kvar på innerspår loppet igenom. Kunde löpa fritt sista biten när en konkurrrent styrdes ut i banan och vann spurten om tredjepriset före Queen som fick fritt sent från andra par utvändigt.

Helena Fagra hade rygg på ledaren fram till upploppets början då hon styrdes ut bakom Carroty som tog till galopp i dödens kort innan. Höll till femtepriset.

 
 
 
Foto: TOM JÖNEHAG
Invändige Huddlestone höll undan till en knapp seger i silverdivisionen. Foto: TOM JÖNEHAG
 

STL - Silverdivisionen, 2140 meter autostart

Huddlestone (e. Brad de Veluwe) var snabbast till sargen och fick Vacqueyras över sig i en utdragen spetsstrid. Först efter 400 meter styrdes den senare ned i rygg. Genom sista sväng skaffade sig ledaren några längders försprång och höll sedan undan med knapp marginal på 1.14,2.

– Öppningen blev stenhård. Det var onödigt lång körning tyckte jag. Sedan är man aldrig säker, men jag tyckte att jag höll undan. Tur att man har rätt någon gång, sade kusken Henrik Svensson.

Shapes hamnade först utvändigt och blev avlöst vid varvning. Styrdes ut i tredjespår med 400 meter kvar och var sedan nära att snuva ledaren på segern. Det var även Axel Ruda som hängde med i rygg på Shapes genom slutkurvan och som fullföljde starkt som trea i mål.

Dwayne Zet gick på i spåren under sista varvet och kom i mål som fyra, en längd före G.K.Justus som kördes fram till dödens halvvägs till mål.

Vacqueyras slutade sjua efter den tuffa öppningen.

 
 
Foto: TOM JÖNEHAG
Soldhöjdens Drake vann Sven O Perssons minne för kallblod. Foto: TOM JÖNEHAG
 

STL - Kallblodsdivisionen, Sven O Perssons minne, 2140 meter voltstart

Soldhöjdens Drake (e. Lome Brage) öppnade snabbast av tilläggshästarna. Han var femma på innerspår när han styrdes ut med varvet kvar till mål och fick sedan rygg fram till början av sista sväng. Med fritt spelrum kopplade han grepp mitt på upploppet och vann säkert på 1.24,6.
– Jag har sagt länge att den här hästen kommer att ta sig till eliten. Nu är han väl där, sade kusken Torbjörn Jansson i vinnarcirkeln.

Pave Sokken drog fram vinnaren under slutrundan. Han bytte tredje inner mot dödens, tog ned ledaren och var tapper som tvåa. Alma Prins hade långt fram till täten med varvet kvar men närmade sig på nästa långsida. Styrdes sedan ut i fjärdespår vid upploppets början. Kunde inte följa toppduon men vann kampen om tredjepriset mot Tekno Viking som anförde länge i hårt tempo.

Tekno Jerven galopperade efter 100 meter och tappade alla segerchanser. Kom tillbaka mycket starkt och spurtade in som sexa, en längd bakom Kalmar.

 
 

STL - Bronsdivisionen, 2140 meter autostart

Borups Victory (e. Googoo Gaagaa) höll upp innerspåret bakom bilen och försvarade sig när Graces Candy utmanade genom första sväng. Stack sedan undan på lätta ben över upploppet och kom i mål på 1.14,0.
– Han kändes jättebra. Sprang rakt och fint. Det är en underbar häst att köra, man får otroliga vibbar, sade tränaren och körsvennen Daniel Wäjersten i vinnarcirkeln.

L.L.Labero tog rygg på vinnaren från start och följde denne hela vägen in i mål, om än på avstånd till slut. Klar tvåa blev han hur som helst efter en bra avslutning.

Ett hack bakom travade Power Blaster som tog hand om tredjepriset, knappt före Conch On Inn som gick utvändigt om Borups Victory sista varvet. Mellby Galanga slutade femma efter att ha gått först i tredjespår sista 800 meterna.

 

/Travronden

Publicerad måndag 23 januari 2023. kundtjanst@travsport.se