Ultion Face överlägsen i guld

Ultion Face stod för en imponerade insats i gulddivisionen på Kalmar.
Trots ett lopp långt bak i kön kunde han runda samtliga.
– Jag tror att han har en växel till framöver, säger Adrian Kolgjini.


Många trodde att Heart Of Steel (e. Cantab Hall) skulle ha fin chans att ledningen och behålla den positionen hela vägen i gulddivisionen på Kalmar. Men så blev det inte.

Pastor Power (e. Pastor Stephen) drog till ledningen och Heart Of Steel galopperade bort sig.

– Han öppnade inte så resolut som jag hoppades på. Sedan tappade han stilen in i svängen och redde inte ut det. Det måste vara något som stör honom så det får bli ett veterinärbesök, sa Peter Untersteiner till ATG Live angående Heart Of Steel.

Sist utvändigt

Sist utvändigt hamnade Ultion Face (e. Joke Face) och Adrian Kolgjini från sitt svåra utgångsläge. Då Sevilla avancerades i tredjespår med 700 meter kvar hängde Ultion Face på. 300 meter från mål såg det svårt ut att kunna blanda sig i segerstriden då ledande Pacific Face hade stort försprång.

– Jag fick ett enormt svar då jag drog i högertömmen i sista sväng. Han gick väldigt bra på det långa upploppet som är på Kalmar. Han börjar bli riktigt bra, säger Adrian Kolgjini.

Trots att ekipaget var långt efter in på upploppet blev segern klar på tiden 1.12,7a/2140 och Kolgjini bjöd på en segergest då han tog sig förbi tvåan Pacific Face och trean Aetos Kronos.

– Ja, jag kände redan i värmningen att många som var på publikplatserna höll på mig idag så då bjöd jag på den. 

Större uppgifter

Nu siktar kretsen runt Ultion Face på större uppgifter framöver.

– Ja, jag tycker att han kan ge sig in i större sammanhang. Eventuellt kanske det blir Frankrike 29 januari där han har ett bra lopp. Vi får se. Jag är i valet och kvalet hur jag ska göra. Det finns fina pengar i guld här hemma också. Det är i alla fall en häst som gått med skor, sulor och boots i hela sitt liv så det finns nog en växel kvar.

Han var unghäststjärnan som bland annat vann Breeders' Course som tvååring, Sommarfavoriten på Solvalla som treåring och Margaretas Tidiga unghästserie som fyraåring.

Men sedan har det krånglat mycket för valacken som idag är sju år.

– Ja, han har inte haft någon lätt resa. Under mitten av femåringssäsongen hade han mycket problem med halsen. Han stannade flera gånger i ledningen och bara kastade in handduken. Hela förra vintern stod han i hagen och varje gång jag passerade så funderade jag om han verkligen skulle kunna komma tillbaka. Det var lite pensionärskänsla då han stod där. Därför är det extra roligt för hästen och kretsen runt honom att han är så här bra nu. Men kapaciteten har man ju alltid vetat om, säger Adrian Kolgjini.

Hur bra kan han bli i år?

– Han platsar i större sammanhang framöver. Han kommer kanske inte att vara i världsklass, men strax där under.

Elitloppet?

– Nja, det tror jag inte. Men däremot kan det nog bli Jämtlands Stora Pris två veckor efter Elitloppet och så kanske Norrbottens Stora Pris en vecka senare. Sedan åker vi hem och kollar upp honom och laddar inför Åbergs. Ja, men då har vi ju sommarens matchning klar! (skratt).

Hemmaseger i silver

I silverdivisionen blev det hemmaseger då Thomas Madsens fina sto Call Me Brodda (e. Maharajah) ledde varje meter. Första halvvarvet travades efter 1.10,5 så kunde körande Örjan Kihlström lugna ner ordentligt.

Hon hade sedan inga som helst problem att hålla sina motståndare på behörigt avstånd.

– Det här hästen alltså. Det känns stort och samtidigt lite jobbigt eftersom hon ska ju snart betäckas. Hon har betytt så mycket för mig och alla i stallet älskar henne. Dessutom har hon hjälpt mig att synas och det är ju viktigt. V75-seger här hemma känns förstås extra, sa en glad Thomas Madsen till ATG Live.

/Travronden

Publicerad måndag 16 januari 2023. kundtjanst@travsport.se