Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

E3- och STL-finaler på Bergsåker

Vid sidan av E3-finalerna på Bergsåker så var det två Daniel som stack ut med dubbla STL-finalvinster – Wäjersten och Redén


Allra mest imponerade hemmatränaren Daniel Wäjestens segerhästar. Han inledde med femårige amerikanen Lindymusclemania (e. Muscle Hill) i klass I-finalen. Hästen missade de allra största loppen som unghäst i USA och står därför väldigt billigt inne i klassen förhållande till sin kapacitet. Det här var tredje raka vinsten för Wäjersten och den togs lekande enkelt från ledningen.

– Det är en speciell individ som trots att han är valack måste gå i en egen hage eftersom han blir arg på andra hästar. Det är också svårt att känna riktigt vilken kapacitet hästen egentligen har i träningen, men det känns väldigt spännande, säger Bergsåkerstränaren.

Stochampionatsvinnaren Great Skills (e. Ready Cash) stod som sto väldigt bra inne i silverfinalen och imponerade också stort från dödens. Det var Robert Bergh som försökte lura favoriten från spets med Kagan men fick ge sig för övermakten inne på upploppet.

– Det kanske låter skrytsamt men jag hade hur mycket som helst kvar att köra med genom slutsvängen. Great Skills avgjorde väldigt enkelt och är riktigt bra, berömde Daniel Wäjersten, som även fick se stallkamraten L.A.Boko knipa andraplatsen.

Sammanlagt körde Wäjerstens stall in 844 500 kronor.

Dubbla finalvinster blev det även för Daniel Redén. Den som värmde extra mycket i hjärtat var den som Örjan Kihlström tog med fyraåriga Mahala (e. Propulsion) i finalen av STL Diamantstoet. Detta eftersom han är både tränare, ägare och uppfödare till hästen. Dessutom heter pappan Propulsion.

– Ja, det här blev en väldigt bra dag, alla hästarna har gått riktigt starkt, säger Daniel Redén i vinnarcirkeln.

Mahala vann efter avancemang till dödens. Samma taktik använde sig Kihlström av med Femåriga Felicia Zet (e. Ready Cash) i den inledande bronsfinalen. Precis på linjen stack hon nosen före ledande Cronos Degli Dei.

– Jag var inte säker på seger förrän mållinjen passerades. Hon visade verkligen fint löphuvud, konstaterar Kihlström och får hjälp av Redén i ATG Live:

– Hon tappade nästan halva förra året på grund av en hovbensfraktur. Nu har hästen fått en träningsvinter och hon blir bara bättre och bättre. Mina bra märrar brukar bli aggressiva i humöret och brotta ner motståndarna.

Björn Röcklinger hade gjort en hel del ändringar på fyraårige Anytimeisnow (e. Muscle Mass) inför klass II-finalen och dessa slog väl ut. Jorma Kontio spårade från start till mål.

– Jag ryckte tussarna i utgången av sista kurvan och det blev en väldigt bra effekt. Han vann sedan enkelt, säger Jorma Kontio.

För Björn Röcklinger var det här första STL-vinsten sedan Neon Bank vann ett klass II-försök den 29 oktober på Romme.

– Anytimeisnow  springer mest och leker men det var ännu värre förra året. Han är lat och flegmatisk men i dag gjorde han det väldigt bra. Det är otroligt skönt för en liten tränare som mig att få vinna en STL-final och vi slipade lite extra på utrustningen med barfota fram och rycktussar.

Publicerad måndag 3 juli 2023. kundtjanst@travsport.se