Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Jesper Rydbergs stora stund

En kort startgalopp, sedan trixade han sig ut i andraspår och ordnade karriärens hittills största seger med Draupner. Försöket i bronsdivisionen blev något att minnas för Jesper Rydberg.


Utvecklingskurvan för Draupner (e. One Too Many) fortsätter att peka uppåt. Sett till intjänade pengar är året redan karriärens hittills bästa. På lördagen i Halmstad ordnade den sexårige hingsten sin kusk och tränareJesper Rydbergs hittills största merit.

Men det hela kunde ha varit över tidigt.

– Han slog ihop när bilen började accelerera, det blev en kort galopp men som tur var ställde han sig. Vi tappade mycket i position men det löste sig väldigt bra på första bortre långsidan. Vi hittade ut i andra utvändigt vilket var helt perfekt, säger Jesper Rydberg.

Ledande Dominic Wibb öppnade första kilometern efter 1.11,4. 700 meter lyfte Rydberg ut sin häst i tredjespår, han var snabbt uppe utvändigt om förbi ledaren och upploppet blev en ren defilering.

Draupner vann med nio längder och kom i mål på nya rekordet 1.12,0a/2140 meter.

– Direkt när jag styrde på hann jag bli lite rädd för han var nära att göra likadant som i startögonblicket. Han blev väldigt laddad men det löste sig verkligen perfekt sista delen av loppet.

Hur var det att vinna med den marginalen inför nästan 7000 i publiken?
– Man mår otroligt bra. Det är svårt att sätta ord på det och det är det största jag varit med om i min karriär såhär långt. Att han vinner på det sättet han gjorde är imponerande.

Vad betyder Draupner för dig?
– Han betyder allt. Han är verkligen den reklamhästen man behöver ha i början av tränarkarriären.

Vad händer i framtiden för honom?
– Nu är han inkvalad till finalerna på Åby. Nästan alla i ägargänget är från Göteborgstrakten så det blir väldigt roligt att få vara med där. Jag är även väldigt sugen på trippeltravet på hemmaplan som ett lopp inför det men det är inte tvunget att vi startar där. Vi kanske tar det lite piano och hittar ett lämpligt lopp en vecka närmare finalen på Åby. Vi får se först hur han tar det här, oavsett är det väldigt roligt att ha en häst man kan matcha och planera lite med.

Jesper Rydberg har tio hästar på träningslistan i dagsläget. Men inom en snar framtid hoppas han på fler än så.

– Verksamheten i dag är lagom och under uppbyggnad. Förutom tävlingshästarna har vi haft samarbete med olika tränare och bland annat kört in unghästar till Josefine Ivehag och Ulf Stenströmer. Rörelsen är lagom med ett par hästar även på Mikaelas (Rydberg, syster till Jesper, reds. anm.) träningslista. Förhoppningsvis kommer vi få fler starthästar att jobba med. Jag håller på att gå proffstränarkursen i detta nu och siktar på att vara klar till vintern. Jag hoppas vi kan börja med en 30-35 hästar i träning och så får vi se hur det utvecklar sig.

/Travronden

Publicerad måndag 10 juli 2023. kundtjanst@travsport.se