Per Nordström har under den senaste tiden mest gjort sig känd som tränaren bakom Önas Prince. Kentucky River är dock också en superhäst i stallet som efter den imponerande segern i Axevallalöpningen nu är klar för Åby Stora Pris.
– Vi ska till Åby den 12 augusti och öva lite inför nästa år, säger Per Nordström.


Nästa år? Jo, då är det dags för premiärupplagan av Åby World Grand Prix över drygt tre varv och med ett förstapris på hela sex miljoner kronor. Åby har finansierat detta bland annat genom att sänka förstapriset från två miljoner till 1,5 miljoner under 2021-2023. Kentucky River (e. Father Patrick) är onekligen också en häst som passar perfekt över 3140 meter. Det visade han inte minst via andraplatsen i årets upplaga av Harper Hanovers lopp. I Axevallalöpningen var det ett halvvarv kortare och såg problematiskt ut med ett åttondespår bakom bilen och även några tuffa motståndare. Per Nordström låg lite lågt på förhand med tanke på att hästen inte hade startat sedan elitloppshelgen.

– Det var absolut inga fel på hästen efter Harpers, utan ett medvetet tävlingsuppehåll. Jag trodde inte att vi skulle kunna hamna så bra till som tredje par utvändigt, men nu löste det sig bättre än väntat, säger Per Nordström.

Flera galopper

Jo, flera galopper underlättade för Nordström. Favoriten Rackham försvann direkt, liksom Toto Barosso. Per Nordström var sugen på att avancera redan 1700 kvar, men blev kvar i tredje ytter.

– Jag stötte lite men beslöt mig för att ligga kvar när Magnus A Djuse gick fram i tredjespår med Revelation. Vi attackerade sedan först i tredjespår 700 kvar och det bet riktigt bra. Jag tyckte också att Kentucky River kopplade greppet ganska enkelt på ledande Emoji, fortsätter Per Nordström.

Det såg verkligen läckert ut när Nordström visslade lite lätt på sin häst mitt i slutsvängen och Kentucky River bara borrade ner sig i avslutningen. Segertiden blev 1.13,3a/2640 meter och förstapriset var 150.000 kronor. Det här var femte starten för året och Kentucky River har nästan sprungit in en miljon kronor under 2023. Och mer kan det bli framöver, även om Per Nordström inte vill starta för tätt. Nu står han över Jubileumspokalen för att istället gå ut i Åby Stora Pris den 12 augusti. 

– Kentucky River har styrkan som sitt främsta vapen och det är därför som vi väljer Åby framför Solvalla. Jag pratade med Åbys sportchef Jon Walter Pedersen för ett tag sedan om mitt intresse att starta Kentucky River i Åby Stora Pris och nu fick vi en biljett automatiskt via den här segern på Axevalla.

Blir det någon fler start före Åby Stora Pris?
– Nej, det blir det inte. Han hade 95-procentig form före det här loppet och det blir perfekt att nu vänta till storloppet på Åby. Om vi tar ytterligare ett lopp före är jag rädd att den där rätta toppformen inte finns kvar till det verkligen gäller.

En jämförelse

Det är nästan ofrånkomligt att inte låta Per Nordström jämföra Kentucky River med Önas Prince. Den sistnämnde har hittills de största meriterna med segrarna i bland annat Kungapokalen, Sprintermästaren och Breeders Crown. Han slutade tvåa i Derbyt och har i år tagit hem Copenhagen Cup och slutat fyra i Elitloppet.

– De tränar ofta tillsammans och då ligger hästarna ungefär lika i puls. Önas Prince har en större snabbhet samtidigt som Kentucky River lever på sin styrka och fighterhjärta, svarar Per Nordström.

Kommer Kentucky River alltid vara en häst som passar bäst över de längre distanserna?
– De flesta hästar brukar kunna utveckla snabbheten med åldern och så kan det givetvis bli här också. Men i år och även nästa år tror jag att de långa distanserna kommer att passa honom bäst. Sedan får vi se.

Är det något speciellt som Kentucky River behöver utveckla?
– Det är som sagt snabbheten, även från start.

Utrustningen?
– Jag hade tänkt prova open eye i dag men fastnade till slut vid ett halvnorskt huvudlag, precis som han hade i Harper Hanovers lopp. I övrigt är det inga konstigheter, han tävlar ju redan barfota runt om.

Fina 150.000 kronor i lördags samt 1,5 miljoner på spel i årets upplaga av Åby Stora Pris. Och sex miljoner nästa år. Per Nordström och Kentucky River har verkligen en spännande tid framför sig.

/ Travronden

Publicerad måndag 24 juli 2023. kundtjanst@travsport.se