Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Så gick det på STL 8 juli

Såhär gick det på helgens STL-omgång på Halmstadtravet.


Silverdivisionen

Johan Untersteiner valde att inte ge järnet i spetsstriden med storfavoriten Karat River. Joakim Lövgren kunde därför köra sig till ledningen med Larry Wood och varvade på 1.11,7. Favoriten försökte från tredje par utvändigt i lite knagglig stil, men var aldrig riktigt nära att kunna utmana om segern utan tog tredjeplatsen. Stallkamraten Behind Bars fullföljde bra som tvåa.

– Han är lite mindre än de andra, men tycker själv att han är en cooling. Loppet levde på att jag skulle komma till ledningen och jag gick all in för att göra det och då kändes det som att jag satt på leken. Ett topplopp av Larry, sade Joakim Lövgren till Kanal 75.

Segertiden blev 1.11,7a/2140 meter autostart.

Så gick snacket efteråt
Johan Untersteiner och Karat River slutade trea.

– Hästen gör en klart godkänd prestation, men det räckte inte ändå. Så små marginaler är det på V75, det räcker inte att ha hästen och kör först i tredjespår sista 700 meterna. Det går att få stryk ändå. Han kanske inte var lika fin i benen som han var under elitloppshelgen. Den gången öppnade han väldigt bra och nu tog han något felsteg efter 100 meter och jag fick köra lite på säkerhet för att det inte skulle bli galopp. Det avgjorde nog loppet i efterhand, säger Johan Untersteiner.

Gennaro Casillos Charliebrown Effe och Erik Adielsson belönades med sista prispengen.

– Det blev lite pest eller kolera att sitta kvar i femte eller sjätte utvändigt eller försöka komma in i matchen. Han fick nog lite för tufft lopp i dag, men till nästa gång ska man nog fundera på honom. Det finns en chans att han studsar rätt av den där genomköraren, säger Erik Adielsson.

Bronsdivisionen

Från sitt innerspår galopperade Draupner kort innan bilen släppte fältet. André Eklundh körde sig till ledningen med Global Bodyguard, men överrumplades av Dante Kolgjini som offensivt skickade fram Dominic Wibb som inledde från ett bakspår.

Johan Untersteiners favorit Smile Silvio galopperade i första kurvan och chanserna spoilerades, till skillnad mot startgalopperande Draupner. Jesper Rydberg lyckades hitta andra par utvändigt efter ett halvvarv. Ut på sista långsidan styrde han på i tredjespår och kopplade snabbt grepp om loppet och försvann undan till en överlägsen seger på 1.12,0 före Oskar Run som gick bra i skymundan och Global Bodyguard.

– Svårt att sätta ord. Det var häftigt. Han var riktigt bra för dagen och det här är det största hittills för mig, sade Jesper Rydberg till Kanal 75.

Så gick snacket efteråt
Erik Adielsson lotsade Tomasz Wisniewskis Oskar Run till andrapriset.

– Han gjorde det väldigt bra efter att ha gått i andrapris. Det blev maxutdelning, men han gjorde en fin insats, säger Erik Adielsson.

För Global Bodyguard och André Eklundh blev det ett tredjepris.

– Han gjorde det väldigt bra efter en tuff öppning. Jag var inte beredd på att Dante Kolgjini skulle kasta loss med sin häst och då blev det lite för tufft för vår del. Han blev lite trött tillslut, men höll ändå strongt, säger André Eklundh.

För Johan Untersteiner och Smile Silvio blev det galopp.

– Det löste sig för bra från start för oss och vi kom igenom riktigt bra. Men det gick lite för fort i första sväng och han rullade över i galopp. Sedan hoppade han till slut igen. Det var inga större konstigheter. Det var ute i spåren och han var lite trött, även om det fanns krafter kvar också. Det fungerade inte till hundra procent, vilket det måste göra på den här nivån, säger Johan Untersteiner.

Klass II

Fjärdespåret i volten var inga som helst problem för Tuppen som Johan Untersteiner fick i väg klockrent och hittade direkt till ledningen. Väl där kunde han köra jämnt 1.14-tempo och vann fullständigt överlägset på 1.12,9/1640 meter. För första gången i karriären tävlade han barfota runt om.

Favoriten Muscle Rex galopperade bort sig i slutsvängen. Otamaro Zon gick starkt som tvåa och tredjeplatsen till Kookaburra Cheri.

– Helt otroligt, sade en mycket tagen Peter Arnqvist till Kanal 75.

Gulddivisionen

Hell Bent For Am (bilden) höll upp ledningen i en snabb öppning och fick Önas Prince utävndigt om sig efter 400 meter. Varvade på 1.09,5 och skaffade sig längder redan i slutsvängen. Sprintade undan till en överlägsen seger på nya banrekordet 1.09,2a/1609 meter.

– Det här var bra alltså, sade Erik Adielsson till Kanal 75.

Aetos Kronos, som kunde smita ned i rygg på vinnaren efter 300 meter, lade beslag på andraplatsen och trea blev Unico Broline. Önas Prince höll godkänt som fyra.

Så gick snacket efteråt
Jerry Riordan var nöjd med vad Aetos Kronos uträttade som tvåa.

– Jag älskade att se honom i dag. Han blev besegrad av en för dagen bättre häst, men min häst kämpade verkligen hela vägen. Sprinterdistans har aldrig varit hans bästa distans, han gör sina allra bästa lopp över medel. Men han såg väldigt fin ut i dag. Det här var positivt. Nu kanske det kan bli Hugo Åbergs för honom, säger Jerry Riordan.

Efter ett lopp mestadels utvändigt om ledaren blev Önas Prince och Per Nordström fyra.

– Han har fått behandling efter senast och fått vila litegrann. Han har tränat mycket mängd hemma och har inte gått de här farterna, så därför fattas det lite av explosionen som finns i honom när han är i full gång. Det blev en lite jobbig inledning i dag för att sedan vandra utvändigt. Planen är helt och hållet att formen ska vara där om 17 dagar så nu blir det en träningslättnad, förhoppningen är att han springer en sekund fortare i Åbergs för det kommer behövas. Jag är fullständigt nöjd med hur han kändes i travet. Det är svårt att exakt veta var hästen är på formstegen inför loppen, men flera av konkurrenterna var riktigt bra. Hell Bent For Am var fantastiskt bra, säger Per Nordström och fortsätter:

– Vår plan är att vara bra om 17 dagar. Med det här loppet i kroppen, det är en del av träningen, ska formen komma. Hade jag haft honom toppad i dag hade vi kanske inte varit så bra i nästa start. Han behövde det här loppet för att vara med och matcha konkurrenterna i Åbergs. Nu med facit i hand kan jag säga att han i form var ungefär som i årsdebuten och sedan vet vi vad som hände med honom till andra starten den gången då han bara lattjade med konkurrenterna från dödens, även om det kanske var lite enklare emot den gången.

Klass I

Il Forte öppnade, sin vana trogen, kvickt och Oscar Ginman var inte intresserad av att släppa ifrån sig ledningen när Jörgen Sjunnesson provade med America Dream. Det såg ut att göra America Dream vass och duon stack undan med stor marginal och varvade på snabba 1.12,7.

Först i andraspår på avstånd satt Magnus A Djuse med favoriten Kapten Brodde. In mot upploppet gick han i närkamp och lyckades precis plocka ned ledande Il Forte och hålla undan för Theycallmesixten med minsta möjliga marginal. En rejäl insats och segertiden blev 1.13,6a/2640 meter. Trots att America Dream låg på under loppets gång gick han i mål med sparade krafter.

/ Travronden

Publicerad måndag 10 juli 2023. kundtjanst@travsport.se