Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Stor glädje efter Hulte Annikas seger

Hulte Annika skrällde till när hon var först över linjen i Dubbelcupens final för ston. En härlig framgång för tränaren Leif Jonsson. – Det är nästan chockartat, jag är rörd, säger han.


Hulte Annika (e. Månprinsen A.M.) startade med 40 meters tillägg och efter bit fick hon fjärde utvändigt. På den sista bortre långsidan gick hon med som tvåa i tredjespår och när kusken Emil Eriksson styrde på för anfall så bet det bra. Mitt på upploppet hade hon greppet och segern blev säker på 1.25,3/2 180 meter.

Det åttåriga stoet tränas av Leif Jonsson, 75 som har b-licens på Hagmyren. Innan loppet hade han förhoppningar om en framskjuten placering, men seger var en större framgång än förväntat. Förstapriset var 200 000 kronor.

– Det är nästan chockartat, jag är rörd. Det var en fantastisk prestation. Det var en del bra hästar som stod 40 meter före och hon bara rundade dem, säger Leif Jonsson.

– Det var mörk anmälan och man såg inte vilka hästar som skulle vara med. Men när tiden gick ut och det gick att se så gjorde jag en resultatlista utifrån vad jag trodde om loppet, och då hade jag henne som trea. Det blev bättre än förväntat.

Har haft stora framgångar

Leif Jonsson är även ägare till Hulte Annika och uppfödare till Hulte-hästarna som han firat stor framgång med genom åren. Hans främsta häst är Hulte Magnus som tjänade över 2,6 miljoner kronor. Leif Jonsson har även vunnit Kriteriestoet och Svenskt Mästerskap för ston med Hulte Nova för cirka 10 år sedan.

– Jag har nog bara vunnit på STL/V75 med Hulte Magnus. Han gillade långresor och det verkar Hulte Annika göra också. Vi åkte från Hudiksvall i dag, det är drygt 60 mil.

Sedan ett drygt år tillbaka är det Emil Eriksson som sitter upp bakom Hulte Annika. Nu tog han sin första STL-seger i livet.

– Det var fantastiskt mäktigt. Jag har som bäst varit trea på STL/V75 och det var i ett likvärdigt lopp, det är stort att få stå här som segrare. Hulte Annika är en fantastisk individ. Hon är perfekt att köra och har ett hjärta av guld, säger Emil Eriksson.

Kusken berättar vidare att han dragit ner på kuskandet de senaste åren och har nu inga egna hästar i träning.

– Jag har fru och barn som går i första hand, och allt som jag hinner köra är en bonus. Jag jobbar en del hos Jan Ove Olsen och skor åt honom, och har även andra kunder. Men jag har gått från att jobba heltid med detta för att kunna vara med mina barn. Om jag åker på trav tre-fyra dagar i veckan så får jag inte träffa dem vilket gjort att det blir mer sporadiskt.

Vad säger du om Leif Jonsson som tränare?
– Det är en ynnest att få vara med och hjälpa honom, och jag får också lära mig av honom. Han har haft oerhörda framgångar med väldigt många hästar som han har fött upp och kört in själv.

Publicerad måndag 17 juli 2023. kundtjanst@travsport.se