KALMAR. Det utvecklade sig till en lördag hemmatränaren Elisabeth Almheden sent ska glömma. När Kalmar arrangerade sin största tävlingsdag för året startade hon stallets båda hästar – bägge vann övertygande.


A Fair Day (e. Maharajah) visade gott kunnande redan som treåring och vann bland annat ett försök i Breeders Crown. Nu som fyraåring har han tagit ännu ett steg i utvecklingen. På söndagen ordnade han andra raka STL-segern i klass I. Han kom i mål på nya rekordet 1.12,9/2140 meter.

– I mina ögon var det ofattbart att se hästarna i dag. Jag var mest nervös över att vi ryckte skorna för första gången på honom. Vi har testat honom med aluminiumskor vid två tillfällen och det är de gångerna han galopperat bort sig. I dag ville jag bara se honom trava och på ett sätt kände jag att resultatet kvittade, säger Elisabeth Almheden.

A Fair Day lottades till spår elva i volten från start. Med Oscar Ginman i sulkyn inledde ekipaget en bit bak i fältet för att sedan trava slutrundan i tredjespår. 500 meter från mål började uppvisningen på allvar – på ett par steg svepte A Fair Day förbi konkurrenterna och lämnade dem med stor marginal.

– Från stallkurvan ser man inte så bra längst bort på banan men jag hörde referenten och såg min häst bara svepa förbi alla andra. Jag trodde att jag skulle få en hjärtattack och bara skakade. Sedan hörde jag allt jubel från publiken, det var helt underbart.

Hann du ta in vad som hände över upploppet?

– Man gör det men ändå inte, man är i chock och på något vis är jag nog det fortfarande. Han hör till de bättre i sin kull, det har han visat. Han har huvudet, han är glad och han trivs med livet.

Elisabeth Almheden har två hästar på träningslistan. Treårige Maroon Day (e. Maharajah) är en ett år yngre helbror till A Fair Day och han ville inte vara sämre. I ett lopp ingåendes i Treåringsserien ledde han hela vägen på 1.15,1/2140 meter och även här blev segermarginalen odiskutabel.

– De tycker att det är roligt att åka på trav ihop. Det har de glädje av. Lillebrorsan är fantastisk han också och även om de är helsyskon är de olika som hästar. "Affe" är mer grov i sitt sätt medan Maroon Day svävar fram i travet, han är finare på det viset. Han har visat kapacitet men har varit mer het och vi har fått jobba mer med honom på det viset.

A Fair Day testade på Breeders Crown-cirkusen redan som treåring där han tog sig vidare till semifinal. Den 24 juli i år arrangerar Tingsryd försök i löpningsserien och där är tanken att brödraduon ska vara med.

– Att vi ryckte skorna på "Affe" i dag var Oscars idé inför framtiden. Han är en helt fantastiskt duktig kusk. Båda hästarna är anmälda till Breeders och tanken är att de ska starta i försöken i Tingsryd. Det är nära dit och passar oss bra. ”Affe” har tillräckligt med poäng och treåringen kommer förhoppningsvis med han också. Han fick 700 poäng i dag och det bara att hoppas på att han poäng räcker. Jag har två underbara hästar och det är de loppen vi laddar för nu.

Hur högt smäller det här?
– Väldigt, väldigt högt. Det finns inte ord för det. Sedan har hästarna världens fan club på det. Det är lagom med två hästar att hålla på med. Jag är i stallet sju dagar i veckan, fem-sex timmar om dagen och har världens hjälp av min bror som är med och kör hästarna men även av min dotter, min man och kompisar. Jag får hjälp med mockning och allt runt om kring hästarna. Jag har flera äldre kompisar från förr som jag börjat träffa igen i och med hästarna. 

Efter segrarna sken Oscar Ginman ikapp med solen. Men annat var det i söndags när startspåren släpptes.

– Tanken var att han skulle gå ut och vinna idag och jag var väldigt besviken i söndags när startspåren kom. Jag såg framför mig hur vi skulle hamna dåligt på det och det gjorde vi också. Vi fick ta fram barfota-kortet, annars hade vi tänkt vänta litegrann med det. Med tanke på utgångsläget kände jag att det behövdes om han skulle ha chansen att vinna, säger Oscar Ginman.

Seger blev det och Oscar Ginman hann kosta på sig en segergest över större delen av upploppet.

– Vi hamnade åt helsike för långt bak precis som jag misstänkte från början. Jag tänkte att det var över direkt. Dryga varvet från mål blev jag utstött i tredjespår. De körde ganska sakta i täten i det läget och vi tog bra med mark på dem. Jag satt bara lugn i tredje på sista bortre långsidan men 500 meter från mål såg jag att Johans häst (Untersteiners Tearsinheaven, reds. anm.) sjabblade med travet och tänkte att jag skulle försöka komma förbi och slippa hänga i tredje hela sista sväng. Då bara exploderade det.

Hur bra är den här hästen?
– Han är väldigt bra. Nu provar i Breeders men sedan också i derbykvalen om allting verkar bra med honom.

Det var även Oscar Ginman som styrde Maroon Day till dennes seger.

– Han skötte sig fint från start och kom enkelt till ledningen. Det blev en promenad i parken. Jag har sagt att han är en ännu bättre häst men får kanske backa lite grann med tanke på prestationen A Fair Day gjorde. Maroon Day är väldigt fin men lite besvärligare. Han har blivit bättre och bättre för varje start vilket är positivt.

Vad säger du om Elisabeths prestation?
– Vad ska man säga? Det är helt fantastiskt och sättet hästarna vinner på. De är ett stort team runt hästarna och de gör det fantastiskt bra. Det är en saga.

Publicerad tisdag 27 juni 2023. kundtjanst@travsport.se