Foto: Tom Jönehag, TR Bild

Hail Mary vann Jämtlands Stora Pris

Hail Mary hade skakat av sig Elitloppet och var helt överlägsen i Jämtlands Stora Pris. Utan att vara trött i mål sprang han in på den näst snabbaste tiden i loppets historia. – Han kommer nog aldrig att kunna kännas bättre än så här, säger Örjan Kihlström.


Solvallatränaren Daniel Redén kom till Östersundstravet med förhoppningen att vinna Jämtlands Stora Pris för tredje gången. 2016 vann Call Me Keeper med Erik Adielsson och 2017 tog Västerbo Highflyer en av loppets genom tiderna mest bejublade segrar. I sulkyn då satt nämligen hemmasonen Per Linderoth.

Tillsammans med Örjan Kihlström har Daniel Redén radat upp storloppssegrar i Sverige. Men duon hade aldrig vunnit Jämtlands Stora Pris tillsammans fram till i lördags. Då klev Hail Mary ut på banan och klädde av motståndet.

Svaret var nej

Den största frågan var om de två tuffa heaten i Elitloppet skulle sitta i benen. Svaret blev ett enda stort nej.

Örjan Kihlström tog ett tidigt beslut att köra fram och titta till Click Bait och Per Lennartsson som enkelt hade tagit sig till ledningen. Lennartsson valde att inte bjuda upp till strid utan släppte välvilligt efter ett halvvarv.

– När Hail Mary kom upp utvändigt och jag såg hur han såg ut så fanns inte en enda tanke på att svara, säger Per Lennartsson.

Första halvvarvet travades på 1.11,0 och första varvet efter 1.11,4. In i sista kurvan fanns det gott om krafter kvar i Hail Mary med Click Bait klistrad i rygg. Click Bait fick luckan på upploppet men luckan sprang ifrån honom och Hall Mary dansade undan till en överlägsen seger.

Näst snabbast

Tiden blev 1.10,4 och det är loppets näst snabbaste tid. Bara Readly Express har en bättre segertid då han vann på 1.10,0 år 2018. Om Kihlström velat hade löpningsrekordet i Jämtlands Stora Pris varit ett minne blott denna lördag.

– Ja, han kändes fantastiskt bra och han hade kunnat springa riktigt fort. Jag har aldrig känt honom bättre. Det är klart att jag inte kunde vara helt säker på att Lennartsson skulle släppa med Click Bait, men då vi kom till ledningen så blev det väldigt enkelt sedan. Det kan bli roligt i alla stora storlopp under året, säger Örjan Kihlström efter tredje kusksegern i Jämtlands Stora Pris.

Han har tidigare vunnit ned Stefan Melander-tränade Igor Brick 2001 och med Timo Nurmos Chelsea Boko 2015.

Redén nöjd

På Östersundstravets stallbacke pustade tränaren Daniel Redén ut och sken i kapp med solen

– Det var så kul att se honom idag. Det jag inbillade mig när jag anmälde stämde, att han skulle gå framåt med två tuffa lopp. Han är svårtränad då han är så stor i sig själv. Han behöver stenhårt träning och det är svårt att ligga på den nivån. Skulle han ta sig igenom de där två stenhårda loppen så skulle han bli bättre. Och så blev det, säger en nöjd Daniel Redén.

Det här var andra gången som Redén rev av samtliga fyra skor.

– Att han nu kan tävla barfota kommer att höja honom och vi är på väg mot något riktigt bra. I årsdebuten hade han 600–700 gram på fötterna och nu har det bantas av till 190 grams boots och barfota så han får en helt annan gång.

Vad händer nu?
– Han ska nog få en minipaus. Det är aldrig fel så han får ta åt sig de här tre stenhårda loppen. Sedan kommer han tillbaka ännu bättre.

Just Believe trea

En bra prestation gjorde även australiske Just Believe med Greg Sugars som spurtade starkt i spåren till tredjeplatsen.

– Det var skönt att han fick visa hur bra han är efter det som hände i Elitloppet. Jag gick jättebra till slut och jag är nöjd. Jag gillar verkligen ert land och det är en härlig atmosfär på banorna. Nu tar vi sats mot Boden, säger Gren Sugars.

/ Travronden

Publicerad måndag 12 juni 2023. kundtjanst@travsport.se