{{next.header}}
Foto: Mathilda Öhrman, TR Bild
Kort efter start galopperade storfavoriten Dragons Bar. Herakles tog hand om ledningen från innerspåret och blev pigg. Första 500 metrarna travades efter 1.07,5 och han kom till varvet efter 1.10,8.
På den sista bortre långsidan galopperade ledaren och Cheri Cheri Lady tog då över befälet. Där bakom följde Crown Wise As (e. Muscle Hill) och det kom att stå mellan dessa två över upploppet. Den sistnämnda var starkast den sista biten och vann med sin tränare Johan Untersteiner i sulkyn. Tiden blev 1.11,6a/2140 meter.
– Det var ett spännande lopp. Det är svårt att köra de i badkaret och det var det nu också. När Gocciadoros häst galopperade var det ett annat lopp. Jag tyckte att det var bra gjort att ta ner ledaren över upploppet. Det blev inte optimalt kört för våran del, säger Johan Untersteiner i vinnarcirkeln.
Så gick snacket
Kevin Oscarsson och Cheri Cheri Lady tampades länge om segern men fick nöja sig med andrapriset.
– Hon gjorde det väldigt bra. Allt stämde perfekt förutom att hon hade lite problem med banan i sista sväng så hon sprang och tog om lite grann. Normalt sett brukar man kunna få en längd med henne eftersom hon är så pass kvick ut ur kurvan. Det var väl vår chans att vinna loppet som försvann där. Men hon gjorde det jättebra, säger Kevin Oscarsson.
Herakles galopperade bort sig i ledningen i sista sväng.
– På ett steg tappade han travet, jag vet inte varför det blev så. Det sägs att det kan ha legat något på banan som han reagerade på. Jag har ingen bra förklaring. Det var gott om kräm kvar i det läget, han galopperade inte för att han var trött, säger Peter Untersteiner.
Favoriten Kyrie Eleison kunde inte hålla ordning på benen och galopperade. Rex Tile och Preben Sövik tog hand om ledningen. Första 500 metrarna gick efter 1.09,5 och han dämpade till 1.12,1 på varvet. Med cirka 1500 meter till mål landade Belgique först utvändigt.
I den sista svängen galopperade favoriten och då tog Belgique över. Det var dock högst tillfälligt för bakom honom gav Markus B Svedberg marschorder till Topping Artist (e. Royalty For Life) som vann enkelt på 1.13,6a/2140 meter före Mercury Boko och Kokkaburra Cheri.
– Det var bra tryck i grejerna, han gick barfota i dag och det fungerade bra. Travet flöt bra och en häst som kan gå barfota blir ofta bättre. Det kändes bra runt svängen och när jag ryckte norsken fick jag ett väldigt svar, säger Markus B Svedberg i vinnarcirkeln.
Så gick snacket
Stefan Persson styrde Ola Samuelssons Kookaburra Cheri till tredjepriset.
– Det var helt okej. Han sliter lite med aktionen i svängarna och kunde inte hålla upp ryggen ordentligt på vinnaren när den gick. Han gnuggade på och gjorde ett bra jobb hela vägen. Han är stor och slapp och har lite jobbigt att hålla ihop bitarna, framför allt när det går fort som i dag. Men han blir bättre. Det kommer att bli en nyttig häst, säger Ola Samuelsson.
För Stefan P Petterssons Jisco Vacante blev det ett fjärdepris.
– Vi hamnade en bit bak i andraspår och gick med i tredjespår 800 meter kvar. Han gjorde det riktigt bra hela vägen. Det finns ingenting att klaga på, säger Kevin Oscarsson.
Jerry Riordans Kyrie Eleison galopperade bort sig direkt.
– Han blev väldigt pigg bakom bilen. Han ville springa fortare än vad benen klarade av. Han blev för laddad och slog ihop, säger Magnus A Djuse.
Iceland Falls hade inga problem att svara upp ledningen från innerspår. Betting Pacer kröp ner i rygg och Blackflash Bar (e. Oropuro Par) tog sig fram utvändigt om ledaren. Tempot var beskedligt där framme. Ledaren kom till 500 meter efter 1.12,0 och varvade efter 1.13,1.
Det hände inte så mycket från kön på slutrundan utan det kom att stå mellan hästarna där framme. Iceland Falls kom in på upploppet med Blackflash Bar snett utvändigt. Den sistnämnda visade sig starkast till slut och vann på 1.11,8a/2140 meter i debuten på svensk mark.
– Han var väldigt bra. Det var första starten i min regi. Det var en stjärna i Italien som unghäst och i dag imponerade hon. I de kommande loppen kommer hon säkert vara mycket bättre. Vi är redo för storloppet (EM för ston) på Solvalla i mitten av augusti, säger Alessandro Gocciadoro i vinnarcirkeln.
Så gick snacket
Från ledningen blev Iceland Falls tvåa.
– Hon gick fullt godkänt. Hon förlorade helt enkelt mot en bättre häst. Vi fick bestämma och därför trodde jag väl kanske att hon skulle räcka till seger men hon är kanske inte i samma hysteriska form som i Sweden Cup. Men det kan hon inte ha hela året heller, säger Magnus A Djuse.
För Racing Brodda blev det ett femtepris denna gång.
– Hon är startsnabb men nu hade vi både Iceland Falls och Betting Pacer invändigt om oss så jag visste att det skulle krävas något enormt för att vi skulle komma förbi dem. Det var inte ledigt invändigt och därför sökte jag andra utvändigt. Jag tycker att hon är bättre när man laddar iväg henne direkt och ger henne momentum. Banan har varit bra i dag men hon är en rejäl häst och trivs bättre med fastare bana. Hon fick med sig en bra placering. Fyra hade varit max och nu är hon femma vilket jag tycker var väl godkänt, säger Rikard N Skoglund.
Från spår sju bakom bilen inkom Stefan Melanders Digital Class som sjua.
– Ulf sa efter loppet att han aldrig känt hästen så fint. Hon gick under 1.10 sista varvet och visar att hon är i superform. Men det går inte att ligga sist i de här loppen, det är helt omöjligt. Nästa gång får vi hoppas på ett bättre utgångsläge. Hon har fina lopp att tävla i, säger Stefan Melander.
Miss Chevy Neo (e. Un Amour d'Haufor) öppnade kvickt och höll upp ledningen från innerspåret i volten. Favoriten Miking tog plats först utvändigt och hade Diva Ravina i rygg. Queen Ligus satt som tvåa på innerspår. Halvarvet gick efter 1.14,5 och de kom till kilometern efter 1.14,6.
Med ett drygt varv till mål kastades Cash And Carry loss i tredjespår och tog sig framåt mot täten. Det kom dock att stå mellan de två främsta. Ledaren försvarade sig strongt mot utvändige Miking och vann loppet på 1.14,1/2140 meter tillsammans med Rikard N Skoglund.
– Vi testade att köra i ledningen och det var kul att det höll hela vägen. Hon försvarade sig bra mot Uhrbergs häst över upploppet, säger Rikard N Skoglund i vinnarcirkeln.
Så gick snacket
Från positionen utvändigt om ledaren blev Miking tvåa.
– Hon gjorde ett bra lopp. Hon fick gå utvändigt hela vägen och det blir tuffare att vinna då. Jag tror att hon är under utveckling, vi får se om vi provar i kvalen till Stochampionatet, säger Thomas Uhrberg.
Kevin Oscarsson styrde stallets Rapunzel till ett sjättepris.
– Hon gick bra. Hon fick gå med ute i spåren och spurtade bra. Jag blev kanske lite väl ivrig och skulle nog ha valt att ha väntat in till rakan i stället. Då hade hon nog fått några placering bättre, men hästen gjorde det riktigt bra, säger Kevin Oscarsson.
Leif Milleruds Le Mare mötte övermakten och blev oplacerad.
– Hon räckte inte till alls tyvärr. Vi satt i tredje invändigt och hon var trött tidigt. Hon hade lite poäng på kontot. Mantorp en vanlig lunch hade nog varit mer lagom är känslan, säger Per Lennartsson.
Click Bait (e. Cantab Hall) var sin vana trogen pilsnabb bakom bilen och tog ledningen före Usain Töll. 500 meter travades efter 1.08,0. I andra utvändigt satt Alessandro Gocciadoro och Bengurion Jet.
Med ett knappt varv till mål tog Usain Töll plats utvändigt men det var ingen som kunde röra Click Bait. Han stack undan över upploppet och segern blev enkel på 1.09,7a/1640 meter före Dats So Cool och Bengurion Jet.
Per Lennartsson har kört Stefan Melander-tränade Click Bait i majoriteten av karriärens starter och var mycket nöjd med prestationen. Detta var hästens andra raka seger i det aktuella loppet.
– Det fanns lite funderingar på om jag skulle ta mig förbi Usain Töll från start men det var aldrig något snack. Det är ett unikum i teknik. Han låg perfekt på bettet hela vägen och när han går i ledningen så ska man störa honom så lite som möjligt. Han gick med tussarna i öronen och var allmänt pigg hela vägen. Detta är nog det mest optimala till en perfekt travhäst, säger Per Lennartsson i vinnarcirkeln.
Flemming Jensen försvarade innerspåret med Pure Attack och fick Tearsinheaven på utsidan. Notorious Zon hittade rygg på ledaren och en bit bak i kön satt A Fair Day (e. Maharajah). Ledaren passerade halvvarvet efter 1.13,5 och kom till varvet efter 1.13,7.
På sista bortre långsidan kastade Oscar Ginman loss A Fair Day i tredjespår och då bet det bra. Han fick göra allt jobb själv och sköljde fältet till ledning. A Fair Day lämnade sina konkurrenter och kusken gjorde segergest redan i mitten på upploppet. Segern blev mycket enkel på 1.12,9/2140 meter. Nytt banrekord för svenskfödda fyraåriga hingstar och valacker.
– Jag misstänkte att jag skulle hamna åt helsike på det. Jag fick gå på tredjespår och med 500 kvar såg jag att Johan Untersteiners häst började få svårt med travet och då tänkte jag att “nu kör vi”. Det var över i mitten på upploppet och han kunde jogga i mål, säger Oscar Ginman i vinnarcirkeln.
Så gick snacket
Xanthis Hilton fastnade med krafter kvar mellan hästar.
– Han kom i mål med krafter kvar den här gången. Det blev trafikproblem och löste sig inte riktigt. Vi kommer igen med honom, säger Stefan Melander.
Flera hästar galopperade tidigt. Red MIle Brodde kom till ledningen och travade första 500 metrarna efter 1.10,0. Med cirka 1500 meter till mål fick Magnus A Djuse och King Of Everything (e. Quite Easy U.S.) ta över ledningen. Kort därefter landade Jimmy Ferro B.R. utvändigt om ledaren. Varvet travades efter 1.11,2.
Tre hästar kom att göra upp om segern. King Of Everything kom in på upploppet i ledning med Jimmy Ferro B.R. på utsidan och utvändigt om denne utmanade Larry Wood. Den förstnämnda höll dock hela vägen på 1.11,3a/2140 meter.
– Nu var han tillbaka i segertagen och det var skoj. Jag hade respekt för de som var utvändigt, även om det kändes som att jag hade lite kvar, säger Magnus A Djuse i vinnarcirkeln.
Publicerad tisdag 27 juni 2023. kundtjanst@travsport.se