Foto: Maria Holmén, TR Bild

Tullibardine Boe berör många

År 2013 valde Richard L Jansson att sluta som travtränare. Men vissa hästar har något extra, och där kommer lördagens STL-vinnare Tullibardine Boe in i bilden. – Det var den första hästen jag körde när jag kom tillbaka till travet igen.


Tullibardine Boe är en häst som berör många, det sjuåriga stoet efter Andover Andover är uppfödd av Björn Eriksson och Eva Österman-Eriksson som även står som ägare. De har dessutom fött upp mamma Marinella Boe och mormor Honey B.Boe.

Så när stoet, som snart kan titulera sig miljonärska, spurtade hem segern i Bronsdivisionen bidrog hon till stor segerglädje. Paret Eriksson var på plats och så även skötaren Kristina Dylicki. Tränaren Richard L Jansson däremot, han hade andra åtaganden.

– Vi hade kiosktjänst med grabbens fotbollslag. Jag har varit sugen på att sätta upp någon annan ett tag, nu passade det bra att Mats E Djuse fick köra. Han får väl fortsätta att köra nu när det gick så här bra, säger han och skrattar.

"Såg lätt ut"

Mats E Djuse prickade starten perfekt från springspår och därifrån höll Tullibardine Boe ledningen från start till mål. Vinnartiden skrevs till 1.14,1/2640 meter.

Vad tänkte du när de kom in på upploppet?
– Jag förstod att det var klart men man är aldrig säker förrän de är över linjen. Det såg hur lätt ut som helst hela tiden.

År 2013 valde Richard L Jansson att sluta som travtränare, men i dag är han tillbaka i mindre skala, och det har han dels Tullibardine Boe att tacka för.

– Hon betyder väldigt, väldigt mycket för mig. Det var den första hästen jag började köra när jag kom tillbaka till travet igen efter ett uppehåll på några år. När jag kom tillbaka körde jag bara henne, nu har vi haft henne i träning i ett och ett halvt år ganska exakt, säger tränaren och tillägger:

– Hon är lite speciell och har sitt humör. Hon gör alltid sitt. Det är sådana hästar som man verkligen älskar.

"Hon fick honom att börja köra igen"

Sambon tillika skötaren Kristina Dylicki fyller i:

– Richard har kört henne i lopp nästan hela tiden. Det var hon som fick honom att börja köra igen. Han hade ju en liten paus. Det var Björn Eriksson (ägare och uppfödare reds anm.) som tjatade på honom att han skulle köra henne.

Björn Eriksson var den som tränade hästen fram till januari 2022 och Richard L Jansson har kört hästen i stort sett varje lopp sedan november 2019. Anledningen till att han valde att sluta som tränare var att han ville ha mer tid för familjen men i dag ser situationen annorlunda ut.

– Vi sålde sista hästen 2013. Jag hann inte med hästarna med barnen och allt. Nu har barnen vuxit upp. Vi har fyra hästar just nu med lite olika ägare. Sen skor jag på heltid och sambon har ett vanligt jobb. Vi har det bra, konstaterar Richard L Jansson.

Kan du känna en annan glädje nu när ni har färre hästar?
– Ja, vi lägger nog lite mer tid på hästarna nu än vad vi gjorde förut. Vi försöker göra det bästa vi kan av allting och vi tycker att vi har rätt så fina hästar just nu. Det känns roligt och inspirerande hela tiden.

Och efter att ha kämpat med svajig stallform känner Richard L Jansson att de är kraftigt på gång efter lördagens seger.

– Vi tycker faktiskt att vi har väldigt fina hästar. Jag brukar inte säga att de är fina om de inte är det. De var lite sjuka allihopa, även hon (Tullibardine Boe) i våras, de fick ta det lugnt men nu verkar de på gång igen.

Kan bli en tur till Frankrike

Nästa uppgift för Tullibardine Boe är inte spikad. Men troligen blir det några veckors lugn och ro innan de tar sikte mot STL-finalerna på Bergsåker. Men kanske väntar ännu större äventyr i sommar.

– Vi vet inte riktigt men vi har lite planer på att åka till Frankrike med henne. Det här loppet var ett bra facit för henne. Går det som det ska och hon tar det här bra kanske det blir att vi åker ned till Frankrike och göra några starter under sommaren, säger Kristina Dylicki och tillägger:

– Richard har ju jobbat i Frankrike för många år sedan och han har alltid varit sugen på att ha någon egen häst att starta där. Men de måste ha lite pengar på sig för att kunna starta då och nu har hon kommit upp i den klassen.

/ Travronden

Publicerad fredag 9 juni 2023. kundtjanst@travsport.se