Foto: Maria Holmén, TR Bild

Jakten på en plats under Elitloppshelgen

En andraplats och därefter oplacerad. Jesper Rydberg är ute på poängjakt med sin Draupner för att komma med i bronsdivisionens final under elitloppshelgen. Då krävs leverans nu på lördag. – Lyckas vi dimpa ned någonstans och det är bra tempo så är han inte borta, säger Rydberg.


B-tränaren på Axevalla som går den förberedande kursen för att bli A-tränare tog över Draupner (e. One Too Many) under hösten 2021. För knappt ett år sedan skrällvann hingsten ett STL-försök med Kevin Oscarsson i sulkyn. Nu finns en finalplats under Elitloppshelgen i sikte.

Årsdebuten avklarades på bästa vid med seger i början av mars.

– Då var han nästan överraskande bra, särskilt då det är svårt att känna av hur han ska leverera så han är trög och flegmatisk i träningen, säger Jesper Rydberg.

Vinsten följdes upp med en andraplats och därefter spändes bågen: STL på Åbytravet i början av april.

– Matchningen har fått ge sig lite längs med vägen, men visst har jag haft planen att kunna vara med på STL och förhoppningen att han ska växa in i brons, han står ju fortfarande ganska tufft inne pengamässigt.

En andraplats innebär 14 poäng i STL-sammanhang och i varje meeting är de tolv bästa klara för final. Något som är extra kittlande under vårkanten då finalen innebär Elitloppslördagen.

– Då gjorde han det också bra och det passade fint med två veckor till ett nytt försök på hemmaplan men där blev allt fel. Jag fick backa sist, det blev inget tempo och han trampade ned i ett sandhål 300 meter från mål och galopperade. Vi kollade upp honom hos veterinären efter det, men det var inget allvarligare.

Med fyra stycken försök kvar i meetinget – inklusive lördagens – står Draupner på 15 poäng (14+1) och är nia på topplistan. Exakt hur många poäng som krävs går inte att veta då det beror på hur andra hästar presterar, men klart är att han nog åtminstone behöver vara trea-fyra för att vara med i diskussionen.

– Loppet på lördag är tufft som det ska vara när det är STL, men jag tycker att han visat att han duger i klassen. Med det här vettiga läget så är det inte orealistiskt att han kan vara trea-fyra och det vore jätteroligt att kvala in till Elitloppshelgen, men jag gräver inte ned mig om vi inte lyckas.

Rydberg har varit framgångsrik under den helgen tidigare.

– Jag har vunnit gymnasieutmaningen som kördes på fredagen, men aldrig haft egen starthäst eller kört lopp på lördag eller söndag.

Spår fyra var till belåtenhet, men det finns risk för att hästen inte kan tävla optimalt.

– Banan slet mycket senast så det finns risk för att det blir bakskor eller plastade hovar. I övrigt blir det amerikansk vagn som vanligt och open eye-huvudlag som han har gått med på slutet, även om jag inte tycker att det varit något större skillnad mot helstängt. Jag körde honom under måndagen och han kändes fin då.

Publicerad torsdag 4 maj 2023. kundtjanst@travsport.se