Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Peter Untersteiner fick jubla efter Klass II-finalen

Tack vare en speciallösning signerad Peter Untersteiner kom Smile Silvio till bukt med sina problem som unghäst. Under lördagen fick duon segerdefilera tillsammans inför Solvalla-publiken. Det efter en fartfest i Klass II-finalen.


Klass II-finalen blev en riktig fartfest. Oligark Tooma stack till ledningen och väl där blev han allt för pigg. Första 500 metrarna travades efter 1.06,5 och ledaren kom till varvet efter 1.09,0. Överljudsfart för klassen. Peter Untersteiner fick tredje ytter med Smile Silvio (e. The Bank) och mitt på sista bortre långsidan tog denne upp jakten på nya ledaren Jackpot.  

I början av upploppet kopplade han greppet och höll ifrån sig jagande Mellby Imperal och Pure Attack. Segertiden blev för klassen snabba 1.11,2a/2140 meter.

– Jag var mycket nöjd med tempot och vi hamnade bra på det. Han var väldigt stark och fin Han blev trött till slut och kort i steget, men gick 1.11,1 över 2140 meter i Klass II och det borde nästan vara världsrekord. Det var flera som hjälpte till men han är väldigt bra för klassen och jag tror att han kan bli en mycket trevlig följetong på V75. Han är inte tvärspeedig men verkligen långspeedig. säger Peter Untersteiner.

Smile Silvio travade barfota runt om för första gången och dessutom med amerikansk vagn och ett nytt huvudlag. Ändringar som man medvetet väntat med till denna start.

– Han kvalade in till finalen för två månader sen men vi valde att vänta med att dra alla växlar till i dag. Det är kul att visa upp hästarna på topp en sådan här dag.

Hur långt upp tror du att han kan gå?
– Jag är övertygad om att han går upp i guld. Han behöver inte bli snabbare än i dag för att gå dit.

Hade problem innan karriären

Smile Silvio har brottats med problem innan tävlingskarriären och kom inte igång förrän i juil fyraåring. Därefter har han visat sin höga kapacitet med sju segrar på tolv starter.

– Det var en problemhäst som vi hade svårt att få i gång. Han hade problem med en muskel och debuterade inte förrän som fyraåring men sen vi fick ordning på grejerna har han bara utvecklats och utvecklats. Han gick med olika skor i ett år och det gjorde att han tänjde ut den här muskeln och fick samma spänst i den så småningom. Nu gick han barfota runt om för första gången och det gav den kicken som jag hade hoppats på.

Att träna en häst med olika skor är något som Peter Untersteiner testat en gång tidigare. Det var för 25 år sedan med Jessi Silvio som kom att tjäna över 600.000 kronor i sin karriär.

– Jag kom på det när vi hade kämpat länge med Smile Silvio. Då gjorde jag likadant och det föll väl ut. Det var en tåöppen järnsko och en aluminum-päronsko. Totalt olika.

Efter lördagens seger sträckte Peter Untersteiner armarna i skyn inför E-läktaren. Han vinkade sedan till publiken under hela segerdefileringen.

– Jag blir glad som ett barn när jag vinner och det har jag blivit under hela mitt liv. När jag inte blir det har man tappat gnistan. Det är härligt för en äldre man som jag att kunna vara med i hetluften. Får vi hästarna bra ser jag också bra ut. Det är segrarna som har drivit mig hela livet. Det har noll med pengar att göra och det är en underbar sport som vi håller på med.

Stall Silvio, även uppfödare till nyss nämnda Jessi Silvio har haft hästar hos Stall Untersteiner i många år, och nu fick de fira en ny större seger.

– Det är underbart med en ägarkonstellation som har haft hästar hos oss i 30 år får uppleva detta. Han är också till åren och får uppleva detta med familjen på plats. Sicken happening det blev för alla inblandade.

Publicerad tisdag 30 maj 2023. kundtjanst@travsport.se