Foto: Martin Langels, ALN

Philip Spelling laddar upp inför STL med Untouchable In

Philip Spelling fick nys om att Untouchable In var till salu. Ett år senare har hästen sprungit in över 270 000 kronor. Nu ska man försöka erövra travets elitserie. – Kapacitet för att vinna har han absolut, säger Spelling.


Philip Spelling har travanknytning i grunden. Som son till Jarl Spelling, mannen bakom J.S.-hästarna, har hästar funnits i närheten sedan barnsben. Det var däremot inte förrän en bit upp i åldern som han blev riktigt fast för travbiten.  Numera har Philip Spelling travsporten som en hobby, vid sidan av arbetet inom industri. Just nu finns det däremot ännu mer som pockar på uppmärksamhet.

– Jag och min sambo Sara fick vårt andra barn dagen innan vi hade tänkt starta på Åbytravet. Så vi blev tvungna att stryka hästen till den starten, men det får man nog anse vara en godtagbar anledning att bli kvar hemma, säger Spelling.

Han sitter och dricker eftermiddagskaffe under sin pappaledighet, samtidigt som lördagens start kommer på tals. Hans Untouchable In startar nämligen i STL klass I-försök. Och det blev riktigt fina förutsättningar med spår ett.

– Han är väldigt bra för dagen, sedan kan det självklart vara så att han är i avsaknad av lopp och något träningspass, men jag hoppas och tror inte det. Han har varit så pass fin på sistone att vi måste tro på honom. I senaste starten var han ute i Orebro Int’l och gick i mål med allting sparat. Tyvärr löste det sig inte den gången, men nu är motståndet ett helt annat.

"Lite mer taggad"

Tioåringen har gjort 26 starter hos Philip Spelling och han har mer än dubblat sina intjänade prispengar sedan man fick in honom i sin ägo.

– Och då ska man veta att vi egentligen inte gjort någonting speciellt. Vi har låtit honom träna på, han har verkligen tagit åt sig av vår träning. Under vintern har vi väldigt fina berg och dalar som vi kan köra på intill vår gård, vilket bygger styrka. Sedan under sommaren kör jag på Karlskoga nya travklubbs 800-metersbana som vi bara bor en halv kilometer ifrån. Så mixen verkar fungera bra för Untouchable In.

Huruvida Untouchable In kan utnyttja innerspåret bakom bilen återstår däremot att se.

– Han är hyfsad ut och nu kommer vi sätta på honom ett helstängt huvudlag för första gången på länge, vilket jag hoppas och tror ska göra att han blir lite mer taggad. Risken med det är väl att han kan bli lite övertaggad i rygg, men det där får Petter lösa.

"Aldrig varit hos veterinären"

Just Petter Karlsson väljer Philip Spelling att hylla rejält.

– Jag är väldigt glad över att ha honom som förstekusk på hästen. Han är otroligt professionell, han tar sig tid både inför och efter loppen och finns där som ett bollplank. Dessutom kör han med huvudet, han vet att det kommer nya lopp om det blir fel. Men den här gången tror jag att han är lite sugen på att ge hästen chansen med tanke på att det inte riktigt löste sig senast. Ledningen vore drömmen, därifrån tror jag han säljer sig dyrt. Kapacitet för att vinna har han, han har slagit bättre hästar förut.

Seger eller inte. Philip Spelling och sambo Sara Jansson har en riktigt fin starthäst i Untouchable In.

– Han har aldrig varit hos veterinären i vår träning och han har bara kunnat starta på. Det är klart att det är överraskande att det gått så bra som det gjort, men det gör det hela än roligare. Vi hoppas att han ska kunna göra många, många starter till för oss. Han är visserligen tio år, men man får säga tio år ung. Han studsar och far och tycker livet leker. Det är fantastiskt. Jag verkar både ha tur när det kommer till hästköp och privatlivet. Jag känner att jag är på helt rätt plats i livet för dagen och är travet en bidragande del till, säger Spelling.

Publicerad tisdag 16 maj 2023. kundtjanst@travsport.se