Chapuy glänste på hemmaplan

ÖREBRO. Meriterna är klart bäst över kort distans. Men på lördagen visade Åke Lindbloms Chapuy att han även är att räkna med över medel – i gulddivisionen ledde han varenda meter av loppet.


Bilen släppte fältet och kort därefter satt Åke Lindbloms Chapuy (e. Quite Easy U.S.) i ledningen. Där stannade den nioårige valacken hela vägen in i mål när ett försök i gulddivisionen avgjordes på hemmabanan Örebro. Chapuy vann loppet på 1.12,4a/2100 meter före Spickleback Face och Chestnut Hill. Segern grundlades efter att Chapuy öppnat första 500 meterna efter 1.10,6 och första varvet efter 1.14,1.

Konkurrenterna försökte utmana men det var förgäves. Chapuy stegade på i ledningen och när mållinjen närmade sig var avståndet till konkurrenterna fortfarande säkert.

Hästens tredje triumf i den högsta klassen var därmed ett faktum.

– Det var en lättnad. Det var väldigt skönt att få vinna på hemmaplan och över 2100 meter. Han kändes stark hela vägen. I sista sväng när Spickleback Face kom tänkte jag att jag skulle rycka undan för jag ville inte att någon skulle gå i klinch med oss, säger Åke Lindblom.

Hur är det att vinna i högsta klassen på hemmaplan?

– Det är skoj, så klart. Speciellt med den här hästen som utvecklas även som nioåring. Det är inte många som gör det, han är verkligen helt underbar. Han är allround och en fantastisk häst.

Chapuy har gjort sig mest känd som en sprinter och tre gånger om har han sprungit under tidsnoteringen 1.10,0 på den distansen.

Inför lördagens lopp hade Chapuy endast tagit 2 av sina 18 segrar över aktuell distans. Men Åke Lindblom tvivlade inte på sin hästs kapacitet över 2100 meter. Han visade sig vara rätt ute.

– Nej, jag hade inga tvivel om det överhuvudtaget. Han har varit trea bakom Brother Bill och Unico Broline över distansen och har bevisat att han klarar av 2100 meter. Jag har läst en del kommentarer om det där i veckan men bryr mig inte. Jag lever i nuet och vet vad han kan.

Chapuy har gjort tre starter i guld i år med två segrar och en andraplats som följd. Efter en övertygande inledningen på året närmar han sig nu tre miljoner kronor insprunget.

– Det är en saga. Det är helt otroligt skojigt att vara med en så fin häst på en så lång resa tillsammans. Vi har vunnit 19 lopp nu och haft väldigt roligt under vägen. Jag ropade in honom som ettåring på auktion till en av mina bästa ägare som varit stallet trogen sedan 1990. Han har varit med länge och satsar fortfarande på mig. Det är jäkligt kul att ha en sådan ägare runt sig, säger Åke Lindblom.

Ägaren Björn Wedenberg äger ett flertal hästar hos Åke Lindblom i dagsläget, bland andra Appasso som var femma i bronsdivisionen samma dag. En placering som gör att femåringen sprungit in över 600.000 kronor så här långt.

Auktionen Åke Lindblom syftar på gällande Chapuy är Elitauktionen 2015, prislappen för den ettårige hästen uppgick till 110.000 kronor.

Om tre veckor, närmare bestämt 25 mars, väntar finaler på Solvalla och dit är Chapuy inkvalad efter andraplatsen på Romme och lördagens seger hemma i Örebro.

– Det blir lagom att vara med där om en månad. Vi får gå ut i det loppet och se vad som händer. Han är inte sämre än någon annan i guld. Det hänger så klart lite grann på spåret men Chapuy har visat att han kan gå bakifrån också. Han är inte bara beroende av ledningen och det är ett plus när man är uppe i den här divisionen. Han är inte rökt från rygg på ledaren och med ett bra lopp går han starkt till slut. Han har många gånger visat tecken på att han är en riktigt bra häst.

Åke Lindblom har vassa meriter från en gedigen karriär men slår fast att Chapuy står sig stark även historiskt. Lindblom nämner den nioårige valacken bland en stark samling andra hästar.

– Jag håller honom otroligt högt. En häst som Sauveur är kanske vassare, men Chapuy har varit med länge och gjort det bra. Det är svårt att ranka hästarna från olika tider och jag har haft fina hästar som Lugdunum och Viva Mon också. Jag har haft många fina hästar men just i dag är han nummer ett.

/Travronden

Publicerad måndag 6 mars 2023. kundtjanst@travsport.se