Cicero T.G. redo för nästa steg

Bra insatser, sämre utdelning. Så summerar Geir Vegard Gundersen fjolåret för Cicero T.G.
Nu vill norrmannen ha stolpe in i år och helst redan i lördagens uttagningslopp till Paralympiatravet.
– Jag hoppas att hästen ska duga i storloppen den här säsongen, säger Gundersen inför årsdebuten.


Cicero T.G. presenterade sig på allvar för den svenska publiken när han bjöd San Moteur på en match i Lyon Grand Prix på Åby förra våren.

En månad senare slutade han trea i Oslo Grand Prix och i augusti tog han silver i Norskt Mästerskap i en sevärd duell med Stoletheshow. Han var också sexa i Jubielumspokalen efter en fin spurt från femte par invändigt. 

– Hästen gjorde flera väldigt bra prestationer i fjol men hade dålig klaff i de största loppen. Det måste man ha på den nivån, säger tränaren Geir Vegard Gundersen.

På lördag är Cicero T.G. tillbaka på Åby. Den här gången ska han ut i Algot Scotts Minne som är det första uttagningsloppet till Paralympiatravet.

– Han har väldigt väldigt fint i vinter. Allt har gått enligt plan och jag tror att han gör ett bra lopp redan nu i årsdebuten, säger Geir Vegard Gundersen.

Har hästen utvecklats sedan i fjol?

– Svårt att säga. Han var väldigt bra redan i fjol, men jag är nöjd och hästen har blivit ett år äldre. Han gjorde inte så många starter som treåring och har fått tid till att utvecklas. Det ska bli spännande att se honom i år.

Hur högt håller du honom bland alla topphästar som du har tränat?

– Av hingstarna är det bara hans bror som har varit bättre.

Brodern heter Support Justice och behöver ingen närmare presentation. Nu hoppas Gundersen att lillebror ska ta sig till liknande höjder.

– Cicero var trea i Oslo Grand Prix i fjol och jag hoppas att han ska duga i sådana lopp även den här säsongen. Jag håller inget särskilt lopp som viktigare än något annat, det är helheten som är viktig i år.

Vad förväntar du dig på lördag?

– Han är inte i toppform men har gått ett par jobb på Bjerke och sett fin ut i dem. Vi fick ett dåligt spår men förhoppningsvis kan vi komma in i matchen ändå, säger Gundersen som har anmält med jänkarvagn och barfota runt om.

– Jag sparade växeln med barfota runt om till Müllers i fjol. Då kunde han ha vunnit med lucka men blev fast med allt kvar. Det blir barfota runt om igen, norskt huvudlag som vanligt och dessutom amerikansk vagn. Han har bara tävlat i en sådan en gång tidigare, det var när han vann Jarlsberg Grand Prix som fyraåring. Vi har kört med amerikansk vagn i träning och det har fungerat fint. Hästen är sex år nu. Han känns komplett och redo för ändringarna.

Publicerad onsdag 29 mars 2023. kundtjanst@travsport.se