Gaute Lura åker långt med trio

Gaute Lura åker från Bergen till Momarken, en nätt resa på drygt åtta timmar.
Med sig har han tre hästar som han hoppas ska göra sig gällande.
– Customer As ser ut som ett monster, men Patrick Palema kanske är för bra, frågar sig Lura.


Gaute Lura är proffstränare på Bergen travbana. Där driver han ett mindre stall, med många fina hästar. På lördag har han tre hästar till start när tävlingarna avgörs på Momarken, en drygt 50 mil lång resa som tar mer än åtta timmar. Men det är någonting Gaute Lura tar med ro.

– Det är fina prispengar och då tycker jag att det är värt att åka. Det är fina vyer när man kör mot svenska gränsen från Bergen, även om det tar sin lilla tid. Hästarna ska däremot ta resan bra, de är förnuftiga, säger Lura.

“Ser ut som ett monster”

Han inleder omgången med 9 Customer As (V75-2). Travaren som tidigare tränades av Johan Untersteiner har gjort fyra starter i nya regin och gått riktigt bra.

– Han har två segrar och ytterligare två pallplatser, så han har gjort det bra. Han tränade under måndagen och ser ut som ett monster för dagen, han har riktigt fin form. Samtidigt har jag hört snacket som går kring Patrick Palema… Erlend är tydligen lyrisk kring hur hästen känns, så det kan mycket väl vara så att min gör ett absolut topplopp och ändå slutar tvåa bakom den. Det är tuffare motstånd än han mött på sistone, men känslan är att Customer As kommer höja sig. Senaste starten tycker jag han är ursäktad för att han bara slutade tvåa. Det blev tuff resa fram till dödens, men han har tagit det loppet på bra sätt.

Foto: STEIN LARSEN/TRAV365.NO
Deep Sea Lucky tillsammans med lördagens körsven, Svein Ove Wassberg. Foto: STEIN LARSEN/TRAV365.NO
 

“Var besviken”

Därefter har han 10 Deep Sea Lucky (V75-5) till start. Stoet har vunnit 18 av 38 starter, men senast förlorade hon som 11 för 10-favorit.

– Och då var jag också besviken på henne. Vi har böjt henne, kollat henne i halsen och även tagit blodprov, men vi har inte hittat något fel. Kanske var det lite för täta starter eftersom hon dessutom fick gå tufft gången före. Vi får ta den här starten och se om det är så att hon behöver lite vila, eller om hon steppar upp och återigen levererar så som hon brukar. Jag vill absolut inte byta häst med någon av de norska, så mycket kan jag säga. Barfota fram gör faktiskt ingen skillnad alls på henne skulle jag säga, men hon är lite trång i gången.

“Brunstig senast"

Omgången avslutas med 3 Majah B, (V75-7) en häst som slutat bland de två främsta i 21 av 32 starter. En riktigt stabil häst med andra ord.

– Hon är fin, men senast var hon väldigt brunstig och tappade redan från start och kom aldrig riktigt in i matchen. Det är hon åtgärdad för och hon gick jobb med Customer As under måndagen och kändes stark och fin. Nu möter hon hingstar och valacker, så det är klart att det kan bli svårt. Jag har kanske mest respekt för Thai Targaryan och Maquavit E. av de norska hästarna, men även Jonathan Bank A.B. har otrolig fart de dagar han vaknar på rätt sida, säger Lura.

 

/Travronden

Publicerad onsdag 15 mars 2023. kundtjanst@travsport.se