Per Nordström efter Önas Princes årsdebut

HALMSTAD. Önas Prince vann årsdebuten på 1.12,0a/2140 meter.
Tränare Per Nordström var mycket belåten efteråt och funderar nu på matchningen fram till Elitloppet.
– Jag har lite olika upplägg att ta ställning till men jag tror inte att det blir start i finalen i slutet av mars, säger han.


Jägersrotränaren har inte lindat in sina planer med stallets stjärna Önas Prince (e. Chocolatier). Redan före årsdebuten uttryckte han att planen var ett fåtal starter innan det blir start i Elitloppet. Nu är han visserligen inte inbjuden till Solvallas största lopp med något annat än att Anders Malmrot delar ut en rosa biljett vore en praktskräll.

Önas Prince pep i väg mycket rappt från sitt sjättespår och lade omgående beslag på ledningen. Väl där fick Per Nordström köra lugna 1.14,1 första varvet och via 1.10,2 sista varvet höll ekipaget undan för Super Nice som gjorde det fint som tvåa.

“Helt perfekt”

– Ett helt perfekt lopp i en årsdebut, jag är väldigt nöjd med honom. Jag ville inte att han skulle vara tokbra redan och han befann sig precis där jag vill ha honom på formstegen. Nu fick han öppna rejält och avsluta rejält. Det som ska till är farten, styrkan och mängden har han tränat ordentligt i vinter, säger Nordström.

Vinterträningen har varit till belåtenhet för tränaren.

– Ja, förra vintern så dubbelarbetade han med avel och tränades därför lugnt och försiktigt under vintern. Med facit i hand vet jag att han inte reagerade negativt på dubbelarbetet utan kroppen har tålt det och därför har jag kunnat öka dosen och trycka på mer den här vintern.

Matchningen ett frågetecken

Någon lördagsföljetong blir han dock inte under våren.

– Nej, vissa hästar svarar väldigt väl på träningen och därför får jag inte starta honom för mycket så att han peakar för tidigt. 

– Jag får se hur han svarar på det här loppet men det finns lite olika planer. Den 25:e mars är jag avstängd så jag tror inte att det blir någon start i finalen. Möjligen kan det bli Paralympiatravet, sedan finns ett annat scenario med start i Copenhagen Cup två veckor före Elitloppet. Ett tredje alternativ är att gå ut i ett snabblopp här i Halmstad i början av april.

Det faktum att han tävlade intensivt i hårda gäng som fyraåring med start i såväl Kungapokalen, Sprintermästaren och Derbyt tycks inte ha påverkat sexåringen negativt.

Bara behandlats två gånger

– De som var med i loppen men som inte rådde på honom gick väl egentligen ännu tuffare. Han är lite av ett unikum som är fruktansvärt lite behandlad under karriären. Jag ser inga skavanker på honom varken fysiskt eller mentalt. Totalt under hela karriären har han behandlats två gånger.

Sommarens storloppscirkus är en penningstinn modell med flera av lopp med höga prispengar. Per är, som synes, mycket tydlig med att Elitloppet är målet.

– Han visade i fjol och i Sprintermästaren att han är en otrolig häst som bryter ned mjölksyran snabbt och laddar om kvickt och till och med kan vara bättre i ett andra heat. Jag har sagt att han har en 1.08-tid i kroppen och det står jag fast vid. Han är blixtrande snabb.

Tvåa i fjol utan galopp?

Är det rimligt att tro att han kan segerstrid i Elitloppet?

– Ja, det såg vi redan i fjol. Vi får aldrig svar på det men tror inte att jag tar i för mycket om jag säger att det var en andraplats som rök när han galopperade i sista sväng. Han har haft en tuffare vinter bakom sig och är starkare i år. Det känns verkligen att vi har mer att åka med i år.

Segern var värd 150.000 kronor och han har nu vunnit i 25 av 40 starter. Totalt har han sprungit in 9,8 miljoner och var sedan tidigare den bästa svenskfödda avkomman efter Chocolatier. Sköter gör Emma Nordström. I det slagna fältet fanns bland annat Aetos Kronos som galopperade bort sig och jagar första segern efter comebacken. Bandit Brick blev trea och Four Guys Dream spurtade godkänt som fyra men hade inte sin allra bästa dag.

 

/Travronden

 

Publicerad måndag 13 mars 2023. kundtjanst@travsport.se