Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Dark Roadster tog första segern i gulddivisionen

Dark Roadster (bilden) har jobbat sig uppåt och utvecklats under hela karriären. Nu är han en vinnare i högsta klassen. I lördags kom fjärde raka segern och den första i gulddivisionen. – Vi har varit med sedan han var en liten fölunge, säger tränaren Emma-Sara Sjöberg.


Lördagens gulddivision bestod av nio ekipage som gjorde upp över 1 640 meter. Chapuy satt i ledningen med Dark Roadster (e. Super Photo Kosmos) i rygg. På den sista bortre långsidan lyfte Ida Riesterer ut sin häst i andraspår. På upploppet avväpnade han ledaren och höll ifrån sig Phoenix Photo som spurtade vasst. Segertiden blev 1.11,3a/1 640 meter. Det var hästens fjärde raka seger och den första i högsta klassen

– Det är fantastiskt. Han har all kapacitet som krävs och är startsnabb och lättreglerad. Det ska vara lite på hans sätt och då är inte sämre än de bästa. Antingen ska han få bestämma i ledningen eller få rygg med lite draghjälp. Men han kan fortfarande gå en bit i spåren, säger Emma-Sara Sjöberg som tränat hästen under hela karriären.

– Vi har varit med sedan han var en liten fölunge. Att han skulle gå upp i gulddivisionen hade man aldrig kunnat tro. Snart har han gjort 90 starter och utvecklas fortfarande. Han är en fantastisk amatörhäst som klarar av att göra massor av starter på ett år. När man bara har två hästar vill man ut och tävla lite.

Jobbar som lärare

De senaste åren har Dark Roadster startat runt 20 gånger per år. Till vardags jobbar Emma-Sara Sjöberg som lärare, och är man beredd att vakna tidigt och arbeta sent i stallet går det att kombinera med att vara travtränare. I nuläget finns tre hästar på träningslistan.

– Visst är det jobbigt den här årstiden, men det fungerar. Det är tacksamt när det går bra. Då orkar man gå upp fem på morgonen och vara i stallet till åtta-nio på kvällen.

Ida Riesterer har blivit ett namn som förknippas med Dark Roadster. Fem av Solvallakuskens sju årssegrar har kommit med hästen.

– Hon körde lärlingslopp med honom i början av karriären och de har vunnit inom V75-spelet tidigare. Sen var det några andra som fick chansen med honom och nu har hon börjat köra igen. Nu har de fyra raka segrar och hon har gjort det väldigt bra på slutet. Hon kör lugnt och sansat.

Mot nya guldsegrar

STL-loppen i allmänhet och gulddivisionen i synnerhet brukar bjuda på lite enklare lopp under vintern. Om allt fortsätter fungera kommer Dark Roadster fortsätta att dyka upp på rikstoton framöver.

– Han är mer ojämn i sina prestationer på sommaren och nu är det lite billigare motstånd. Är han frisk och fortsätter tycka det är roligt är planen att starta på.

Publicerad måndag 20 november 2023. kundtjanst@travsport.se