Foto: Hesteguiden

Dear Friend vann Big Noon-Pokalen på Bjerke

När tioåriga Dear Friend inte blev dräktig skickades hon till Daniel Wäjersten för fortsatt tävlande. I lördags kom hennes tredje seger för Bergsåkerstränaren då hon vann Big Noon-Pokalen på Bjerke. – Allt är bara bonus nu innan vi försöker få henne dräktig igen, säger delägaren Mehdi Yazdanpanah.


Hon har gjort 98 starter i karriären och har många stora segrar på meritlistan. Frågan är ändå on inte Dear Friend (e. Orlando Vici) är bättre än någonsin som tioåring.

– Det är en unik häst och hons känns inte som en tioåring. Hon älskar verkligen att träna och tävla, säger Daniel Wäjersten.

Under lördagen kom karriärens 30:e seger då Dear Friend med sin tränare Daniel Wäjersten vann Big Noon Pokalen på Bjerke. Efter en rejält snabb inledningen kunde man ta sig förbi Missle Hill och även hålla Kagan på utsidan. Sedan hade tioåringen inga som helst problem att hålla undan på segertiden 1.11,6a/1 609 meter. Missle Hill kröp ner i rygg på Dear Friend och såg fin ut då luckan kom 400 meter kvar.

Missle Hill avslutade bra utan chans att utmana ledaren. Bra var också Dats So Cool som trea efter en tuff resa utvändigt om Dear Friend.

– Vi vann förstås mycket av loppet i starten. Sedan fick vi lugna ner rätt bra och hon kom i mål med lite krafter kvar, säger Wäjersten.

Skulle betäckas

Dear Friend inledde hos Robert Bergh och var därefter hos Johan Untersteiner, Marcus Lindgren och B-tränaren Amanda Höynä. I våras skulle hon betäckas med Hail Mary som delägs av Mehdi Yazdanpanah.

– Ja, vi har tittat på Dear Friend länge och vill verkligen få ett föl av henne med Hail Mary som pappa. När vi köpte Dear Friend var siktet inställt på att hon skulle bli mamma, säger Mehdi Yazdanpanah.

"Frågade Daniel"

Men när det stod klart att hon inte blivit dräktig tog ägarna beslut att flytta henne norrut.

– Vi frågade Daniel Wäjersten om han vill träna henne. Han var nog lite, lite osäker men han tog i alla fall emot henne.

I Daniel Wäjerstens regi har det blivit fyra starter varav tre har slutat med seger. Drygt 600 000 kronor har hon sprungit in under starterna hos Wäjersten.

– Allt är ju bara bonus nu inför att hon ska bli mamma. Det är fortfarande planen och vi hoppas att hon blir dräktig i vår, säger Mehdi Yazdanpanah.

Så ni ändrar er inte och låter henne tävla en säsong till då hon är så ruskigt bra?
– Nej, vi köpte henne för att hon skulle gå till avel och det är som sagt vår fortsatta plan. Hon är ju värd det efter sin långa karriär och samtidigt kan det väl vara kul om hon slutar på topp.

Hon har sprungit 98 lopp i sin karriär och planen är att det kommer att bli minst 100 lopp innan karriären är över.

– Ja, hon ska anmälas till stoeliten på Bergsåker på lördag och även till Solvalla 2 december. Efter det får vi se vad det blir, men troligtvis blir det något lopp till, säger Daniel Wäjersten.

/ Travronden

Publicerad måndag 6 november 2023. kundtjanst@travsport.se