Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

En av Daniel Wäjerstens bästa travdagar

Tre STL-vinster inom V75-kupongen, en utanför i Stoeliten samt ytterligare en tränarseger i sista loppet. Daniel Wäjersten gick upp i ensam ledningen i STL-ligan bland tränarna. – En av mina största travdagar hittills. Jag är oerhört stolt över både hästarna och min personal, summerar Bergsåkerstränaren.


Det såg bra ut på förhand för Daniel Wäjersten, men det är som bekant inte alltid som det bara flyter på. Han fick dock en fin start när fantastiska Dear Friend (e. Orlando Vici) var helt ohotad från ledningen i STL Stoeliten.

– Hon gick undan på bra sätt trots att det blev skor bak den här gången. Nu siktar vi in oss på Stoeliten igen på Solvalla den 2 december och sedan finalen den 26 december, berättar Daniel Wäjersten.

Om allt då fortfarande är bra med Dear Friend finns Frankrike-planer.

– Hon var tvåa i fjol i Prix de Luxembourg och det vore en kul grej att starta henne där igen om allt känns som det ska.

Säkert från dödens

Kort distans och en resa utvändigt om ledande Filippa B.J. sista varvet. Trots detta kunde L.A.Boko (e. Readly Express) vinna silverdivisionsförsöket.

– Två galopper bidrog till att vi kunde smyga oss fram i dödspositionen utan att det kostade så mycket. Det är få hästar som jag haft som är så bra häst mot häst i en slutstrid som L.A.Boko, han ska bara springa förbi i de lägena. Mitt på upploppet kände jag att det skulle bli så igen, säger Daniel Wäjersten.

Great Skills (e. Ready Cash) var favorit i Järvsöfaks-klass i Hilda Zonetts lopp, tillika gulddivisionen, och motsvarade också alla förväntningar. Wäjersten körde tidigt till spets och efter 1.15,3 första varvet ryckte han i sista kurvan och vann utan bekymmer.

– Hon brukar vara lite halvtrög i loppen, men i dag tog hon tag rejält i bettet, vilket jag ser som något positivt. Hon hade gott om hov men jag valde ändå att låta henne tävla med skor bak den här gången.

Närmaste framtiden?
– Det finns olika vägar att gå. Antingen starta här hemma i Sverige igen eller låta henne få lopp i Frankrike innan Prix Tenor de Baune på julafton.

Allt spänstigare

Fjärde STL-segern kom med fyraårige Perkins (e. Nuncio) i klass I-försöket. Här blixtrade Wäjersten till ledningen och höll hela vägen trots 1.10,7 första 500.

– Det var starkt att vinna på 1.13,5a/2 140 meter på den här banan. Perkins har blivit allt spänstigare och såg riktigt fin ut när Lisa Gilljam vann med honom senast. Jag blev förstås lite orolig när Björn kom upp på utsidan till slut med favoriten Chimi, men Perkins svarade på ett bra sätt.

I det avslutande treåringsloppet slutade Wäjerstens hästar etta, tvåa och femma. Det var Örjan Kihlström som spurtade till knapp seger bakom Kentucky Sisu (e. Walner).

– Han har inte vunnit på ett tag, så det var roligt att det blev full utdelning den här gången.

Daniel Wäjersten har tagit tripplar inom V75-spelet tidigare, men den här dagen blev ändå strået vassare.

– Om man räknar in Dear Friend så slutade det med fyra rikstotosegrar. Det har jag aldrig lyckats med tidigare.

/ Travronden

Publicerad tisdag 14 november 2023. kundtjanst@travsport.se