Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Så gick det på STL 11 november

Så här gick det på helgens STL-omgång på Bergsåker i Sundsvall.


Silverdivisionen

Knappa varvet från mål landade Daniel Wäjersten och L.A.Boko (e. Readly Express) utvändigt om ledande Filippa B.J. Från den positionen var den femårige hingsten starkast till slut. Mitt på upploppet kopplade hästen segergreppet och han vann till sist odiskutabelt på 1.11,5a/1 640 meter. Hästens andra seger för året.

– Han har varit bra hela tiden. Men efter två raka galopper får man lite sämre självförtroende. Loppet löste sig bra och då kunde jag gå fram, han kändes väldigt stark 600 meter från mål. Han har bra hjärta och lungor, men hans starkaste egenskap är nog ändå vinnarinstinkten, säger Daniel Wäjersten i vinnarcirkeln.

Från rygg på ledaren blev Hipster Am tvåa medan Filippa B.J. tog hand om tredjepriset efter ett lopp i ledningen.

Kallblodsdivisionen

I kallblodsdivisionen var det många hästar med chans kort före mål. Men först till linjen var Joakim Reisers Eld Tekno (e. Tekno Odin) som kamperade ihop med Oskar Kylin Blom. Ekipaget lämnade fjärde ytter 900 meter från mål och gick på via tredje för att sedan få rygg 650 meter kvar. I mitten på upploppet fick den sexårige hingsten upp farten ordentligt och han avgjorde sista 50 meterna.

Eld Tekno tog därmed sin första seger sedan i mars 2021 när han kom i mål på 1.25,2/2 160 meter.

/ Travronden

– Det här var pricken över i. Vi har kört honom fint och byggt upp honom under året. Jag fick en bra känsla efter ett varv i dag, han kändes otroligt fin. När han väl fick upp farten så gick han väldigt fort. Han var otroligt fin i dag, säger Oskar Kylin Blom i vinnarcirkeln.

Med i tredjespår under slutrundan gick Nordby Elde och Tomas Pettersson och ekipaget räckte till andrapriset. Från ledningen blev stallkamraten Dån Klara och Olle Alsén trea.

Gulddivisionen

Genom första sväng övertog Daniel Wäjersten och Great Skills (e. Ready Cash) ledningen. Sedan blev det spel mot ett mål för fjolårets vinnare av Stochampionatet. Wäjersten tilläts öppna första varvet efter 1.15,3 med det femåriga stoet. Genom sista sväng ryckte hon åt sig någon längds ledning, hon vann sedan väldigt säkert på 1.13,2a/2 140 meter. Hennes femte raka seger.

– I dag var det viktigt att hon var i ordning med tanke på att vi har planer på Frankrike och att i stort sett varenda människa i landet hade spikat henne. Det är skönt att hon var bra och levde upp till förväntningarna. Hon var kanske lite mer laddad än vad hon brukar vara. Det är Prix Ténor de Baune som är ett mål, sedan får vi se hur vi lägger upp det, säger Daniel Wäjersten i vinnarcirkeln.

Efter ett lopp i mestadels tredje ytter avslutade Phoenix Photo plusbetonat till andrapriset. Efter ett lopp till största del utvändigt om ledaren blev stallkamraten till vinnaren, Titan Yoda, trea.

Klass II

Anders Eriksson var distinkt från början och hittade till ledningen med Sparky's Dream (e. Maharajah). Väl där öppnade han både första och andra kilometern efter 1.16,3. Genom sista sväng och i början av upploppet utmanades den fyraårige hingsten av Jinkininki men mitt på upploppet galopperade den senare bort sig. Sparky's Dream gick sedan undan och segrade förtjänstfullt på 1.15,5a/2 640 meter, hästens fjärde seger i karriären.

– Det är här man vill vara och här man vill vinna. Jag tyckte att jag hade bästa hästen i loppet och hade ett bra spår. Jag hade goda segerförhoppningar innan, även om han kanske inte värmde som bäst i dag. Vi har haft höga tankar om hästen hela tiden, säger Anders Eriksson i vinnarcirkeln.

Ingvar Nyberg gav Exhibition ett lopp i fjärde inner under första varvet. Under slutrundan gick hästen med i ryggar i andraspår, Nyberg vred sedan ut i tredjespår över upploppet och Exhibition avslutade starkt som tvåa. Trea blev Scorpion Tile.

Klass I

Framgångarna för hemmatränaren Daniel Wäjersten fortsätter. Tillsammans med Perkins (e. Nuncio) hittade han tidigt till ledningen och från den positionen var andra raka segern för den fyraårige valacken snart ett faktum.

– Hästarna har varit bra i ordning och vi har haft bra startspår. Den här hästen lovade väldigt mycket som treåring, men det tog tid innan han kunde årsdebutera i år. Han gick 1.13,5 på den här banan med tunga järnskor, boots och vi har aldrig ryckt tussarna på honom. Han stannar nog inte i klass I, säger Daniel Wäjersten i segerintervjun.

Perkins varvade på 1.14,1 för att sedan komma i mål på 1.13,5a/2 140 meter. Björn Goop och Chimi inledde i tredje ytter, men gick på via tredjespår under slutrundan. Chimi utmanade om segern hela vägen in, men fick till sist nöja sig med andrapriset. Trea blev Västerbo Ajax efter ett lopp mestadels i rygg på ledaren.

Bronsdivisionen

Formen är fortsatt på topp för Troels Andersens Kinky Boots (e. Brad de Veluwe) och på lördagen ordnade den sjuårige valacken fjärde segern på de fem senaste starterna. Efter att ha inlett i fjärde ytter gick Andersen med i tredjespår 650 meter från mål. 350 meter kvar attackerade ekipaget via fjärdespår och Kinky Boots avslutade klart snabbast av alla. Han kom i mål på 1.13,0a/2 140 meter.

– När han hittar tryggheten är han otroligt effektiv. Får han vara så här och den mentala biten fortsätter att vara så stark som nu hoppas jag att han kan vara med och vinna något mer lopp inom V75-spelet, säger Troels Andersen i segerintervjun.

Med i vinnarens rygg loppet igenom gick Kendall Jackson som kom i mål som tvåa. Trea blev Global Dash.

Publicerad tisdag 14 november 2023. kundtjanst@travsport.se