Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Så gick det på STL 21 oktober

Så här gick det på helgens STL-omgång på Örebrotravet.


Bronsdivisionen

Troels Andersen klarade Kinky Boots (e. Brad de Veluwe) felfritt från start och fick så småningom fjärde par utvändigt. Långspurten bet sedan väldigt bra trots att Millmighty fick öppna 1.15,4 första 1500.

– Jag fick in Kinky Boots för två år sedan och det har varit många små problem längs vägen. I grunden handlar det dock om en riktigt fin häst, säger Troels Andersen i vinnarcirkeln.

Millmighty fick nöja sig med andraplatsen medan Fat Rabbit var duktig som trea efter en kortare startgalopp och avancemang fram i dödens.

Så gick snacket

– Hästen är bra men jag tycker det var en lite konstigt upplägg att svara honom så länge, Var och en kör sin häst, men jag trodde det skulle vara bra att få rygg på Millmighty. Banan är krävande och när jag fick köra så hårt för att ta mig till ledning fick vi betala för det till slut, men hästen var jättebra.
(Paw Mahony om Millmighty som blev tvåa från ledningen)

Klass II

Magnus A Djuse tog ledningen med Fredrik Wallin-tränade Funcio (e. Nuncio), men valde att välvilligt släppa till Victory H.H. efter knappt 500 meter. Efter snabba 1.09,1 första 500 avverkades första varvet på 1.14,0. Stefan Persson såg länge segerviss ut, men det blev en rejäl duell in mot mål när Djuse fick luckan 150 från mål. Den sistnämnde lyckades få nosen först med Funcio precis på linjen.

– Jag hade lite segerfeeling men var ändå inte säker eftersom det är så dålig sikt. Hästen gjorde det bra, säger Magnus A Djuse i ATG Live.

Trea i mål var Joint Chief efter att ha hamnat längst bak i kön. Favoriten Luca di Quattro var tidigt slagen och hade inte sin bästa dag.

Så gick snacket

– Han gjorde ett klart godkänt lopp. Det är nog ingen toppform just nu, men om han hittar den igen blir han nog att räkna med framöver.
(Oskar J Andersson om Best of Jim som blev femma efter en resa på innerspår)

– Han var inte lika bra som senast på Solvalla. Kanske var han missgynnad av banan. Annars borde han vara bättre.
(Jorma Kontio om Valnes New Love som hängde med till sjätteplatsen)

– Han bröt ner lite och därför fick jag flytta ut honom. Men då hoppade han och där var den dagen förstörd.
(Daniel Wäjersten om Kluster som galopperade tidigt och utgick)

Klass I

Det blev en jätteskräll genom Andreas Lövdal med Ywonne Berg-tränade sexåringen O.M.Hazebrouck (e. Make It Happen). Ekipaget fick en perfekt smygresa i vinnarhålet och tackade för detta när luckan kom på upploppet genom att spurta till säker vinst.

– Visst är jag lite överraskad i grunden, men kanske inte som loppet blev kört. Det är en ganska komplett och fin häst, säger Andreas Lövdal i ATG Live.

För tränaren Ywonne Berg var det här första rikstotosegern på 31 år! Jorma Kontio blev hängande i tredjespår i stort sett hela loppet med It's Peppertime. Trots detta hade han segergreppet till kort före mål. Valmar E.W. klarade tredjepriset från ledningen.

Så gick snacket


– Han var jättebra. Vi fick ett väldigt tufft lopp i tredjespår, men han höll bra och var nära att vinna.
(Jorma Kontio om tvåan It's Peppertime)

– Han tappade lite rygg när jag gick med 1 200 meter kvar. Annars hade han haft rygg på It’s Peppertime och fått ett bra lopp. Det blev lite fel.
(Ulf Ohlsson om Portofino som tog sista pengen)

Silverdivisionen

Örjan Kihlström hade inga större bekymmer med att komma till ledningen med Daniel Redén-tränade favoriten Ready Tonight (e. Muscle Hill). Efter 1.13,6 första 500 blev det långsamma 1.16,2 det inledande varvet. Segern skrevs som ganska säker, även om Power Doc fick en sen lucka från vinnarhålet och avslutade vasst för Åke Lindblom. Kapten Brodde visade också fina takter som trea från andra par utvändigt.

– Vi fick köra lite för att komma till spets, men sedan kändes det som att vi satt med bästa trumfen på hand. Det var svåra motståndare, men Ready Tonight är en allround häst som klarar det mesta på ett bra sätt, säger Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Så gick snacket

– Han hängde med bra som fyra på innerspår. Det var godkänt.
(Ulf Ohlsson om fjärdeplacerade Robthebank)

Diamantstoet

Det blev en dramatisk inledning när såväl ledande Queen som utvändige Jiggi galopperade in i första kurvan. Istället kunde Kentucky Derby ta hand om täten, men Ulf Ohlsson släppte välvilligt till Magnus A Djuse bakom Jasmine Ising-tränade Ninepoints Birdie (e. Bold Eagle). Efter 1.17,1 första varvet blev det ganska säkert till slut.

– Hon klev iväg bra från start och sedan fick vi bestämma som vi ville där framme. Hästen gjorde det bra, säger Magnus A Djuse i vinnarcirkeln.

Kentucky Derby skar mållinjen som tvåa med lite krafter kvar medan Faeza Zet spurtade in som trea trots en startgalopp.

Gulddivisionen

Från sjättespår bakom bilen blev det en lugn start och sedan avancerade Örjan Kihlström fram i dödspositionen med Indy Rock (e. Readly Express). I ledningen satt Magnus A Djuse med Brother Bill och första varvet öppnades efter 1.12,8. Redan halvvarvet från mål var ledaren slagen och Indy Rock blev istället lite utmanad av jätteskrällen Phoenix Photo från andra par utvändigt. Men sista 100 syntes det att Indy Rock skulle hålla hela vägen.

– Det är en väldigt bra häst som vann trots att han i dag fick göra allt jobb själv, säger Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.

Så gick snacket

– Vi fick ett väldigt bra lopp och hästen kändes fin. Det var en formtoppad häst i dödens och han var helt enkelt bäst i dag, men min var bra som tvåa.
(Ulf Ohlsson om Phoenix Photo som var tvåa i gulddivisionen)

– Han hade ett dåligt läge men det löste sig bra. Han var trea med en bit fram till de andra, men han gjorde ett jättebra lopp.
(Daniel Wäjersten om Mellby Jinx som blev trea i gulddivisionen)

Publicerad tisdag 24 oktober 2023. kundtjanst@travsport.se