Foto: Sophie Nyblom, TR Bild

Så gick det på STL 7 oktober

Så här gick det på helgens STL-omgång på Bodentravet.


Bronsdivisionen

Load Master (e. Scarlet Knight) var snabbast ur startblocken och tog ledningen. Magnus A Djuse sökte sig omedelbart framåt med Head Run och efter 500 meter satt favoriten i ledningen. Mats E Djuse sökte sig tidigt framåt med Chitchat som tog plats som etta i andraspår. Varvet gick efter 1.13,5 och King of Djazz fick dra tåget i tredjespår på den sista bortre långsidan. 

Han tog sig fram utvändigt om ledaren och plockade ner Head Run. Från rygg ledaren fick Load Master fritt spelrum och avslutade vasst. Med minsta möjliga marginal vann han loppet på 1.13,4a/2 140 meter.

– Det var ett spännande upplopp. Magnus var tvungen att köra på när Sandras häst gick så bra och då uppstod en lucka. Det blev perfekt för oss, säger Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

Så gick snacket
– Hästen kändes fin, men var väl kanske inte fullt så bra som man kanske hade trott och hoppats på förhand. Nu blev vi slagna av två spurtande konkurrenter. Okej insats, men inte mer, säger Magnus A Djuse om Robert Berghs Head Run som slutade trea från ledningen.

– Han gör inte ett av sina bättre lopp i livet. Riktiga formen är inte där, säger Ove A Lindqvist om Maybach W.F. som såg trög ut då attacken skulle sättas in. Man blev sexa till slut.

Klass II

Hagrid och Nite Owl gjorde direkt bort sig med galopp. I’ve Got Pepper kom till ledningen och hade Jamie Sisu (e. Nuncio) på utsidan. Varvet gick efter 1.13,2. En rad hästar gjorde bort sig under loppets gång och tre stycken kom att göra upp om segern.

Jamie Sisu kopplade grepp på ledaren och försvarade sig samtidigt mot Jeans N.Both som spurtade fint från rygg på ledaren till andraplatsen. Segertiden blev 1.13,0a/1 640 meter.

– Han har visat flera gånger att han är stark och rejäl. Det kändes jobbigt när jag låg utvändigt om ledaren, men jag visste att han är rejäl. Det var överraskande, men ändå inte att han var såhär bra, säger Ulf Ohlsson i vinnarcirkeln.

Så gick snacket
– Det var ju någonting som inte stämde i dag, det tror jag de flesta såg. Hon stannade redan efter 500 meter, säger Magnus A Djuse om Elina Ruths Andante T.M. som stannade fullständigt efter ett halvvarv och utgick. Senare visade det sig att hästen hade kraftig brunst.

Kallblodsdivisionen

Mellem Frost klarade inte det snäva fjärdespåret och galopperade. Från 40 meters tillägg galopperade också Källsjöviking. Stålviktor tog ledningen och fick Ivarsviking på utsidan. Varvet gick efter 1.27,0.

Med kilometern till mål tryckte sig Ivarsviking till täten. Zargo (e. Bork Odin) gick på som etta i tredjespår och flera hästar sågs med chans i den sista svängen. Zargo hade dock den bästa farten och vann på nya banrekordet 1.25,2/2 160 meter före Forspärla som stod för en plusbetonad avslutning.

– Vi tog det lugnt från start och jag såg att två av de värsta hoten galopperade. Jag koncentrerade mig bara på att köra felfritt och försöka slå de andra till slut, säger Henrik Svensson i vinnarcirkeln.

Så gick snacket
– Hästen får en ganska tuff resa, men håller starkt till in mot upploppet. Att vi slås av två hästar i högre klass är inte så mycket att säga om. Han gör det bra, säger John Östman om tredjeplacerade Ivarsviking.

Diamantstoet

Erik Adielsson prickade perfekt från springspår med Aya Face som spetsade. Efter drygt 500 meter tog Country Home över befälet. Varvet gick efter 1.15,9 och när de passerade en kilometer tog favoriten Olly Håleryd (e. Trixton) plats som etta i andraspår, dock bara tillfälligt då hon tryckte till ledaren som galopperade.

Olly Håleryd fick en klar ledning och släppte därefter inte in någon annan i matchen. Segern blev totalt överlägsen på 1.13,2/2 160 meter.

– Hon var nästan okörd i mål. Hon hade propparna kvar och fick lunka på som hon ville, säger Ove A Lindqvist i vinnarcirkeln.

Så gick snacket
– Vinnaren var omöjlig att slå, den var helt överlägsen. Men min häst gör ett jättebra lopp, säger Peter Eriksson om Florence Ima som slutade tvåa.

– Hon fungerade inte alls i travet. Jag fick sitta och stötta henne hela tiden och till slut gick det inte längre och galoppen i näst sista sväng var ofrånkomlig, säger Mika Forss om Petri Salmelas Country Home.

Silverdivisionen

Laredo Boko var med bra från innerspår men kunde inte ta emot Lindysmusclemania som tog ledningen. Han fick Devils Tongue på utsidan och bakom honom satt Laradja Vrijthout (e. Maharajah) efter att Laredo Boko galopperat. Varvet gick efter 1.11,1.

På den sista bortre långsidan lade Devils Tongue press på ledaren och kopplade greppet. I början av upploppet slog han på en galopp och då blev det seger för Laradja Vrijthout som hade den klart bästa farten. Tiden blev 1.11,6a/1 640 meter och Jennie Ek satt i sulkyn.

– Helt overkligt. Jag tror att jag är i ett litet chocktillstånd. Det blev helt perfekt för oss. Jag har kört på V75/STL en gång tidigare, det var för tolv år sedan och då blev jag femma. Jag har varit med som skötare till Who’s Who under hela hans karriär men att få vinna ett sådant här stort lopp själv är jättestort, säger Jennie Ek i vinnarcirkeln.

Så gick snacket
– Hästen spurtade starkt. Vi gynnades av galopper på en hel del konkurrenter, men hästen visar fin form med tanke på att han inte startat på ett tag, säger Ulf Ohlsson om Idomenio Sisu som slutade tvåa i comebacken efter nästan två månaders tävlingsfrånvaro.

Gulddivisionen

Axel Ruda galopperade från start. Rome Pays Off (e. Muscle Hill) tog sig till ledningen och fick From The Mine i rygg. Ledaren varvade på 1.12,7. Henry Flyer Sisu gick först i tredjespår på den sista bortre långsidan och fick med sig Milliondollarrhyme och Global Badman i släptåg,.

Rome Pays Off hade några längders ledning när han svängde in på upploppet. Han bärgade en klar seger på 1,12,4a/2140 meter före Hector Sisu och From The Mine. Vinnaren tränas av Daniel Wäjersten och kördes av Mats E Djuse.

– Det blev som jag hade hoppats på. Det var lite svårt att veta hur de ville göra med From The Mine. Kusken såg sugen ut på att svara men vi fick ett bra övertag, säger Mats E Djuse i vinnarcirkeln.

Så gick snacket
– Vi fick luckan sent, men hästen spurtade jättebra hela vägen in. Tyvärr var det för långt fram för att nå fatt i vinnaren. Han har toppform, säger Kari Alapekkala om Hector Sisu som avslutade vasst efter invändig resa.

– Vi tappar på ledaren till slut, men han kämpade ändå på godkänt, säger Tuukka Varis om From The Mine som blev trea.

Klass I

Flera hästar ville åt ledningen och snabbast var Barolo Gene. Med två varv till mål övertog Djang Limit ledningen och ett halvvarv senare landade favoriten Luv You Schermer som etta i andraspår.

Ett gäng hästar provade att avancera i tredjespår på den sista bortre långsidan och ett samlat fält svängde in på upploppet. Luv You Schermer kopplade greppet men kunde inte stå emot Star Muscle (e. Maharajah) den sista biten. Han spurtade till seger på 1.14,7a/2 640 meter.

– Det stämde bra och jag hade en väldigt bra känsla i sista sväng, säger Daniel Wäjersten i vinnarcirkeln.

Så gick snacket
– Han blir som osäker från start och det är synd, för det innebär att han får väldigt tuffa lopp. Han faller med flaggan i topp och vi måste vara nöjda med hästens insats. Han visar att han är rejäl och det var skönt att han visade att han klarade av resan upp, säger Susanne Frang om Luv You Schermer.

– Vi blir dragna bakåt 500 kvar och får långt fram i det läget. Sedan går hästen bra när jag väl begär lite av honom över upploppet, säger Kari Alapekkala om B.Sacamano som avslutade fint till fjärdeplatsen efter strulresa.

Publicerad måndag 9 oktober 2023. kundtjanst@travsport.se