Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Succéseger för Power i SM

Robert Bergh var distinkt från början när Svenskt Mästerskap avgjordes på Åby. Power hittade till ledningen – och dundrade runt på tangerat svenskt rekord: 1.11,6a/2 640 meter.


Han var ett enda stort utropstecken som både tre- och fyraåring. Som sjuåring har Power (e. Googoo Gaagaa) vuxit in i den yppersta eliten på allvar. På lördagen krönte han en framgångsrik säsong med årets hittills största triumf. Från ledningen var han överlägsen i Svenskt Mästerskap på 1.11,6a/2 640 meter.

– Jag kände redan i värmningen att det där extra fanns där. I dag var det hans dag. Värmning och provstarter och allting var på högsta nivå. Vi hade det lite kämpigt första 100 meterna eftersom jag ville hålla ut konkurrenterna, men vi lyckades nå ledningen. Förutom att han varit bra i år har han också blivit startsnabb. Det är fantastiskt bra och en viktig del för honom, säger Robert Bergh.

Hur upplevde du loppet i ledningen?
– Han har varit med i tuff konkurrens många gånger som fyraåring, men då sprungit i andra, tredje eller fjärde ytter. Det är en enorm skillnad mot var vi hamnade i loppet nu. Jag hade en god känsla varvet kvar och trots den hårda motvinden ville jag inte bara köra på speed, därför släppte jag på lite grann 700-800 meter kvar och efter det kändes det klent runt omkring. Jag visade honom körspöet en gång och då ryckte det bara till i hela vagnen. Då var det bara att köra.

Vad hinner man tänka när man får det svaret?
– Det är otroligt. Just den där sekunden. För det var inte dåligt mycket kvar. Det är roligt att få vinna SM, att få vinna med honom och få vinna så lätt. Det är inte ofta man sitter på upploppet så där.

Robert Bergh syftar på sin segergest. En segergest som startade redan 150 meter innan mållinjen.

– Det var lite kul. Det är så skön stämning här och därför ville ge tillbaka. Jag vet inte när den här typen av prestation ska hända igen.

På 49 starter har Power sprungit in närmare tolv miljoner kronor. Han har testat på lyckan i Prix d'Amérique två gånger och i vinter finns han med all sannolikhet med i startlistan igen.

– Han har betytt något extra hela vägen. Jag har tappat några fina hästar under resan gång, den här gick till avel en period, men kom tillbaka och nu har vi chansen att ha en grupp I-häst ändå. Redan innan segern i dag har det varit en rolig resa med honom i sommar. Jag har saknat att ha haft en så här bra häst, han har verkligen tillfört mig och stallet mycket.

Power gjorde endast åtta starter totalt som fem- och sexåring. Bergh är imponerad över sättet som hästen vuxit in i eliten.

– Jag har aldrig varit med om det på det sättet. Han lämnade juniorklubben för att gå till avel för att sedan gå in och möta seniorerna som tävlat på i 24 månader. Det är ett jäkla steg att ta. Det är en enorm prestation att komma in och vara så pass bra i eliten som han varit.

Tar Power SM-segern rätt vis planerar Bergh att starta honom på Solvalla två veckor senare.

– Vi har en tanke på att starta i UET Elite Circuit för att sedan pausa med honom. Men det ska sägas att han inte är bäst i klassen när det kommer till vila. Jag kommer ihåg när vi vann försöket till Europaderbyt med honom, då var det tre veckor mellan försök och final, och jag valde att ta ut honom i S:t Leger emellan. Jag vet hur hästen fungerar och att han blir vassare av tätare starter.

I slutet av januari planerar Bergh att starta i Prix d'Amérique.

– Det är någonting vi pratat om hela året. Han har visat att han klarar av Vincennes och det kommer inte att bli något gnuggande i en massa b-lopp, det kan bli att vi åker direkt till Frankrike för att starta i så fall.

Robert Bergh hade en lyckosam lördag på Åby. Förutom att L.L.Royal vann Monté-SM vann Carroty (e. Readly Express) ett försök av Diamantstoet på 1.13,8a/2 640 meter.

– Jag har nästan dissat mig själv efter att hon kört in så lite som hon gjorde som tre- och fyraåring. Jag trodde att hon skulle bli en riktig årgångstopp. Hon är stark och oöm, visserligen lite stänkrädd, men det har spelat ett spratt med henne. Jag är lite förvånad över sättet hon repat mod och att hon är ännu mer mentalt stark nu mot tidigare. Går det bara emot brukar det sällan bli bättre, men hon har kommit tillbaka och vunnit två lopp inom V75-spelet. Det var ett jäkligt passande lopp idag, det kändes garanterat med ett öppet spår och dessutom ett stolopp över 2 640 meter. Det kändes som något extra, extra för oss. Det var verkligen ett lopp jag ville vara med i.

Hur högt smäller tre segrar inom V75-spelet?
– Fantastiskt. Det har väl hänt någon gång tidigare kanske. Jag kände redan i värmningarna att det var laddat och spänstigt i dag.

Bakom Power slutade Carl Johan Jepson tvåa i SM med Helena Edlunds Beartime.

– Han är duktig men inte haft något flyt i år. Med den här typen av lopp är han bra. Han är tempostark och har visat förut att han klarar av att hänga med de allra bästa. Jag förstod att det skulle bli tredje inner för oss och att Robban skulle sitta i spets efter en stund. Det var jag nöjd med, vi satt perfekt där och fick draghjälpen vi ville ha fram till upploppet. När jag flyttade ut honom spurtade han bra, säger Carl Johan Jepson.

Publicerad måndag 2 oktober 2023. kundtjanst@travsport.se