Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Ywonne Berg tog första rikstotosegern på 31 år

För drygt 31 år sedan tog Ywonne Berg sin första, men inte sista, rikstotoseger. Under lördagen var det dags igen när O.M.Hazebrouck slog till i Örebro. – Nu får vi se om det tar 31 år till nästa gång. Då kommer jag här med rollator, säger Ywonne Berg.


O.M.Hazebrouck (e. Make it Happen) var bra med från start i lördagens Klass I-försök och Andreas Lövdal hittade ner i rygg på ledaren. I utgången av sista sväng uppenbarade sig luckan och den sexårige valacken hade då bäst fart under hovarna. I de sista stegen tog han sig förbi It’s Peppertime och vann loppet på 1.13,6a/2100 meter.

Vinnaroddset hos ATG var 64,33. För tränaren Ywonne Berg var det naturligtvis en stor stund då hästen ropades ut som vinnare.

– Jag förstod det nog inte riktigt. På förhand var jag jättenöjd med en placering bland de sex bästa. Men Andreas gav honom ett jättebra lopp och som tur var kom luckan till slut. Vi vet att han är speedig men att han kunde hävda sig bland dem här trodde jag inte, säger Ywonne Berg.

Hästen köptes av Ywonne Berg som treåring och var först i träning hos Rikard S Jansson. Sedan augusti i fjol är det hon själv som sköter träningen. På 30 starter har det blivit 7 segrar och hela 22 pallplatser.

– När vi köpte honom hade han inte gjort någon start. Han går inte i voltstart då han går över i passgång. Det går inte att få honom från passgång till trav utan då måste man rycka honom i galopp. Nu startar vi bara i auto och det fungerar fint. Han har gått otroligt bra.

31 år sedan sist

Ywonne Berg har tidigare vunnit ett lopp på rikstoton. Den 10 oktober år 1992 vann hennes Ginja Lindflower ett Klass III-försök på Åby vilket fram till lördagen var tränarens enda seger i travets elitserie. Så här beskrevs segern i Travronden den 13 oktober 1992.

Ginja Lindflower tågade direkt till ledning i den giltiga starten och Bengt O “Smulle” Nilsson fick köra löjliga 1.21 första varvet. På slutrundan skärpte Ginja Lindflower farten successivt, men även om hon tröttnade den sista biten var segern aldrig i direkt fara. Sex segrar på åtta årsstarter lyder det femåriga stoets snygga facit”

– Det var året innan det blev V75 på lördagar. Ginja Lindflower var en liten problemhäst som jag köpte och det var också min första travhäst. Efteråt har jag haft lite avkommor till henne. Både som mamma och mormor. Nu får vi se om det tar 31 år till nästa gång. Då kommer jag här med rollator.

Har du trott att det skulle komma en ny seger?
– Jag trodde knappt att vi skulle starta inom V75 överhuvudtaget. Man är glad när hästarna springer in sina matlappar, men han har varit över all förväntan.

Har tre hästar

Ywonne Berg håller till mellan Eskilstuna och Flen där hon har sina hästar på lösdrift.

– Jag har tre stycken. Två travare och ett halvblod och de går ute dygnet runt. Nu får han på sig ett smutsigt täcke på sig för när han kommer hem ska han ut på en gång. Han vill inte vara inne.

Lördagens seger innebär att O.M.Hazebrouck är kvalificerad till STL-finalen på Solvalla den 26 december.

– Så långt har vi inte tänkt än. Nu ska vi se att han är pigg och fräsch, men det verkar han vara. Sedan får vi se vad planen blir framöver.

Publicerad tisdag 24 oktober 2023. kundtjanst@travsport.se