Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Aetos Kronos får Jerry Riordan känslosam

Aetos Kronos var tillbaka i gammalt gott slag. För tränare Jerry Riordan var det en ren njutning att se sin kämpe vinna på 1.09,5a/1640 meter. – När det går bra för en häst med så stor personlighet går det inte annat än att bli lite känslosam, säger Jerry Riordan.


Historien om Aetos Kronos känner de allra flesta till vid det här laget. Efter en felbehandling blev hästen förlamad, vilket påverkade hästens andningsförmåga. Efter lång konvalescens kom hästen tillbaka på tävlingsbanan, men Aetos Kronos stod inte att känna igen. Prestationerna som gjort att hästen tjusat en hel travpublik var det fjärran från, utan istället hade han fullt sjå att hävda sig i vanliga guldlopp.

Men Jerry Riordan, skötare Heli Tarrimaa och ägarfamiljen Snyder gav sig inte. Och framför allt lyssnade de till hästen. Tålamod som givit resultat.

– Hela tiden har vi tänkt på hästen. Ägarna har varit tydliga med att hästen måste få bestämma, både utifrån hur han mår, agerar och tävlar. Det tog kanske längre tid än vi först trodde att komma tillbaka från den sjukdom han hade, men under hela den här tiden har hästen visat livsglädje och kämparglöd. Det har gjort att vi aldrig riktigt tvivlat på honom, säger Jerry Riordan.

Sitt första vunna lopp efter det långa uppehållet kom 1,5 år efter förlamningens start, och fem månader efter återkomsten på tävlingsbanan. Då trodde många att hästen var tillbaka på allvar. Men under senvåren och sommaren har vinsterna uteblivit. Inte direkt hästens förskyllan, om man frågar Jerry Riordan.

– Han har varit riktigt bra, mest varje gång. Han har fått omöjliga uppgifter. Sen är det absolut så att det där absolut sista kanske saknats, men det kanske vi trots allt får vänja oss vid. Nu i dag däremot tyckte jag att hästen tagit ytterligare ett kliv. Kanske att starten i Åby Stora Pris var det han behövde för att ta nästa steg. De bästa hästarna går framåt av tuffa lopp, samtidigt som de sämre går ner sig i källaren. För den Aetos Kronos som vi såg i dag, det vet jag inte om vi sett sedan återkomsten.

Vann på 1.09-tid

Aetos Kronos vann på 1.09,5a/1640 meter och gjorde det i enkel stil. Alla växlar behövde inte användas och segermarginalen ner till övriga var betryggande.

– Konkurrenterna testade verkligen vart Aetos stod i dag, det lär man säga. Och han visade verkligen vad han gick för. Det var körning hela vägen, det gick otroligt fort efter 700-800 meter. Trots att han blev av med ledningen i det skeendet och behövde göra det själv sista halvvarvet, så går han undan på enkelt sätt. Det imponerade på mig.

Han har tjänat över 12 miljoner kronor, men det är så mycket mer än de intjänade prispengarna som gör att Jerry Riordan har sådan stark känsla för hästen.

– Hela hans personlighet. Han är hingst, men världens snällaste. Och när man som i dag kör ut med honom på banan för att värma upp och han bara stampar på… Han älskar att visa upp sig, han älskar att tävla. Det gör att man blir alldeles varm i kroppen. Trots att han fått sina duster på ovalen, trots att han haft sina duster även på hälsofronten, så vill han verkligen springa. Det är så imponerande. Och att då inte ge honom det, det har väl egentligen aldrig riktigt varit ett alternativ. Men vi har samtidigt hela tiden sagt det. Att den dagen han inte vill längre, då ska han också få lägga av. Han är inte skyldig oss någonting, det är vi som är skyldiga honom. Och som det är nu ger vi honom det han älskar mest av allting.

– Det innebär att vi inte alltid kan ställa kravet på honom att han ska vinna, att han ska tävla så som han gjorde i Jubileumspokalen exempelvis. Men han får hålla på med det han verkligen gillar. Det är värt mycket för oss runtomkring honom.

"Örjan sade att hästen andades tungt"

Körande Örjan Kihlström har haft koll på hästen mest hela tiden, sedan han körde honom som treåring. Även om han inte kört hästen speciellt ofta på sistone, har han ändå lagt märke till hur han tävlat. Och det var för en tid sedan som han körde en konkurrent, då han märkte någonting märkligt.

– Örjan berättade för mig att han suttit framför Aetos och lagt märke till att han andades tungt. Inte som han brukar, alltså. Men det är uppenbart ingenting som skett på sistone, säger Riordan.

– Jag minns det loppet väl, och jag funderade länge på om jag skulle ringa Jerry direkt eller inte, men så blev det att jag tog det när vi sågs nästa gång. Aetos är en sådan häst som man alltid haft ögonen på och det är en härlig häst att köra. I dag var han verkligen bra och trots att konkurrenterna ville göra det svårt för oss så löste han det på bästa sätt. Verkligen en stark prestation, säger Kihlström.

Även om Kihlström försökte svara Brother Bill som kom ångandes med knappa varvet från mål, var det inte riktigt nära att man lyckades.

– Och det var väl lika bra det. Jag varken kunde svara, eller ansåg det lönt att svara. När dessutom Brother Bill då blev het, så blev det bra för oss. Jag ville ge Aetos chansen i dag, och den tog han verkligen hand om, säger Kihlström.

Segern var värd 150 000 kronor och triumfen var hästens 18:e vinst i karriären.

/ Travronden

Publicerad måndag 4 september 2023. kundtjanst@travsport.se