Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Dear Friend vann på nytt rekord

Dear Friend hade inte startat på ett knappt halvår. Trots det dundrade hon runt ovalen och vann i bländande stil i debuten för Daniel Wäjersten på nytt rekord. – Det går inte annat än imponeras över hästen, säger Bergsåkerstränaren.


Dear Friend har haft en sagolik karriär. Med segrar i Finland, Frankrike, stoeliten och gulddivisionen har hon berört många, både ur travpublik, spelarkår och framför allt kretsen kring hästen.

Under lördagen gjorde hon comeback efter ett knappt halvårs tävlingsfrånvaro. Det gjorde hästen i ny regi. Daniel Wäjersten managerar numera den sexfaldiga miljonärskan och vilket skick han visade hästen i.

Trots dödens i tufft tempo hade stoet inga som helst problem att ta hem STL silverdivisionen denna vecka tillsammans med Erik Adielsson. 1.10,1a/1640 meter blev vinnartiden. En insats som ingav respekt inför kommande uppgifter.

– Hästen var otroligt bra, hon såg väldigt fin ut i travet och intrycket var härligt. Det går inte annat än imponeras och förundras över Dear Friend. Hon har haft en lång och framgångsrik karriär, men går ändå ut som tioåring och visar hur kul hon tycker att det här är. Det berör lite, det måste jag säga, säger Daniel Wäjersten.

Siktas mot Sto-SM

Efter att ha haft hästen i träning sedan juli månad har fokuset varit mot ett specifikt mål.

– Det är väl ingen hemlighet att hon har en väldigt fin uppgift i Sto-SM. Så det är väl ett lopp vi har arbetat för att hästen ska vara så bra som möjligt till. Jag hade tanke på att göra comeback med henne redan för någon vecka sedan, men då var det voltstart i loppet. Det här loppet passade mycket bättre. Hon stod självklart otroligt fint inne i loppet i och med att hon tjänat fem miljoner mer än de flesta andra, men silverdivisionen är ändå tuff. Med den här insatsen på näthinnan blir det spännande att se vad hon kan uträtta i Sto-SM, säger Wäjersten.

"En fröjd att sitta bakom henne"

Körande Erik Adielsson var mäkta imponerad efter stoets 28:e seger i karriären. Det var duons åttonde framträdande ihop och andra segern.

– Det är någonstans det här som är svensk travsport. I dag får publiken se Dear Friend, ett tioårigt sto, vinna från dödens. Hon gör det dessutom i fantastiskt fin stil och hon gör allting med glädje. Det var i det närmaste en fröjd att sitta bakom henne. Hon gör allt och lite till, säger Adielsson.

Att det skulle räcka hela vägen till seger, efter att ha gått utvändigt om hårddragande Comes With Age, var det kanske inte många som trodde. Framför allt inte när det dessutom gick hiskeligt fort i sista sväng och stoet tvingades göra grovjobbet i andraspår.

– Det gick extremt fort i sista sväng, men hon kändes så otroligt fin. När Örjans häst hoppade förstod jag att vi skulle ha god chans, så fin kändes hon i det läget. Men jag imponeras över hur hon tog sig an uppgiften. Hon var i ett bländande skick och det var en härlig kick att köra henne i dag.

"Tack för förtroendet"

När Daniel Wäjersten och Erik Adielsson mötte varandra på stallbacken efteråt blev ordväxlingen kort.

– Tack för förtroendet, tack för att jag fick köra henne. Det behövs inte fler ord än så. Insatsen säger allt, sade Adielsson.

I karriärens 95:e start blev det alltså återigen seger för Dear Friend. Hon har nu tjänat 6 693 196 kronor. Faktum är att lördagens segertid är nytt rekord för hästen, aldrig tidigare i den framgångsrika karriären har stoet sprungit fortare. Hon sprang 1.10,4/1 640 meter då hon slutade femma i Giant Diablos lopp 2020 och snabbaste segertiden innan lördagens triumf kom 2021 då hon vann på 1.11,3/1 640 meter i ett snabblopp på Halmstadtravet.

Innan Daniel Wäjersten tog över träningen har i tur och ordning Jori Turja, Roger Z Andersson, Robert Bergh, Johan Untersteiner, Marcus Lindgren och Amanda Höynä tränat hästen. Hästen som nu som tioåring kanske är bättre än någonsin, eller åtminstone lika bra som vid sin toppnivå.

Johanna Persson är det som sköter hästen hos Daniel Wäjersten.

Publicerad måndag 18 september 2023. kundtjanst@travsport.se