Foto: Maria Holmén, TR Bild

Henrik Svensson tog en STL-trippel i Bollnäs

Henrik Svensson (bilden) fick en eftermiddag som han sent ska glömma. Han körde tre hästar inom ramen för V75, varav två skrällar men åkte ändå hem med en trippelseger. – Att det stämmer så bra är helt otroligt och väldigt ovanligt, säger Henrik Svensson.


Henrik Svensson körde fyra hästar under lördagens tävlingar i Bollnäs. Det började med en sjätteplats i sto-SM för kallblod som kördes utanför V75-kupongen, men därefter kom Svensson att gå rent. I silverdivisionen vann han med Huddlestone (e. Brad de Veluwe) som spurtade till seger efter en resa i tredje invändigt.

– Jag har kört honom i princip hela karriären och han har betytt mycket för mig. Vi har vunnit flera V75/STL-lopp innan. Det är en fantastisk häst.  Det blev perfekt med tredje invändigt och han är vass när han får sådana lopp. Då bjuder han alltid till, säger Henrik Svensson.

Tre lopp senare var det dags för STL Kallblodsdivisionen där Henrik Svensson slog till på nytt. Denna gång med femårige Zargo (e. Bork Odin) som tränas av Marine Holmgren. Han gick med i draget och hade bäst fart över upploppet. Segertiden blev 1.23,5 vilket var banrekord för femåriga kallblod över 2140 meter i voltstart.

"Har aldrig gjort mig besviken"

Precis som Huddlestone är detta en häst som Henrik Svensson känner till väl och tycker mycket om. Han har kört hästen i de allra flesta starterna och nu fick de för första gången segerdefilera efter ett STL-lopp.

– De drog hårt i täten och vi fick sitta med i fjärde invändigt. Sen blev det andra ytter och bra draghjälp av Farmpilot. Han avgjorde säkert till slut.  Det är en jättetrevlig häst och fin travare som alltid gör bra lopp. Han har aldrig gjort mig besviken. Jag kvalade honom som treåring och fastnade för honom direkt.

Efter segern blev det stressigt då samma vagn skulle användas på Västerbo Ajax (e. Pato) i det efterföljande loppet. De kom ut på banan i tid, men när det blev omstart varvade den fyraårige valacken upp sig.

– Han har en känslig punkt upp till vingen, men han var lugn och fin och jag tänkte att det skulle gå bra. Sen blev det omstart och då stressade han upp sig. När vi skulle upp nästa gång blev han för ivrig och galopperade. Vi låg långt bak och körde för pengar, men vi fick lucka och det löste sig perfekt.

"Tror inte att det är möjligt"

När Västerbo Ajax, trots sin startgalopp, skar linjen som etta fullbordades en smått osannolik eftermiddag för Henrik Svensson. Han vann med samtlig tre styrningar inom STL.

– Även om de inte var favorittippade på förhand så tyckte jag att jag körde fina hästar, men att det stämmer så bra i loppen en sådan här dag är helt otroligt och väldigt ovanligt. Hästarna var jättebra och sen hade vi tur med löpningarna. Man tror inte att det är möjligt att vinna tre lopp av tre inom STL.

För succékusken väntar nu lite semester, under söndagen åker han till Grekland som trippel STL-vinnare.

– Det kommer kännas jätteskönt att åka dit med detta i bagaget.

Dubbelseger för Wikström

Lars Wikström är tränare till Huddlestone och Västerbo Ajax. Den förstnämnda har han tränat under hela karriären och lördagens seger innebar att han gick upp i den högsta klassen. Nu har han tjänat över 1,8 miljoner kronor.

– Han var på gränsen att gå ur klassen, detta var sista starten i silver och nu är han uppe i guld. Jag har tagit honom från noll upp till gulddivisionen, det är lite extra roligt, säger Lars Wikström.

Västerbo Ajax tog därefter sin sjätte seger på tolv starter i år, och det betydde att Lars Wikström, likt Henrik Svensson blev hundraprocentig inom STL.

Vad betyder en dubbelseger på STL?
– Det är jättekul, de måsta klaffa och det är kul att det bara funkar ibland och att hästarna får visa att de är bra.

Henrik Svensson kör allt som oftast Lars Wikströms hästar i lopp. Båda är licenserade på Bergsåker och kunde under lördagen fira två segrar tillsammans.

– Vi pratar mycket med varandra och jobbar i lag, det känns roligt för både honom och mig.

/ Travronden

Publicerad måndag 11 september 2023. kundtjanst@travsport.se