Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Så gick det på STL 16 september

Så här gick det på helgens STL-omgång på Sundbyholmstravet i Eskilstuna.


Bronsdivisionen

Från springspår var Parveny snabbast och tog sig till ledningen. Favoriten Excusez Moi hamnade i tredje invändigt och Dylan Dog Font som etta i andraspår. 500 meter gick efter 1.13,3. Varvet efter 1.15,0.

Det hände inte mycket i tredjespår på den sista bortre långsidan. Som trea i andraspår satt Dante Kolgjini med Boli You S.M. (e. Love You) och först i början av upploppet styrde kusken ut för anfall.

Boli You S.M. spurtade bäst till slut och hann fram till seger före Denarius och Excusez Moi. Segertiden blev 1.13,6/2140 meter.

– Det är en härlig häst. Jag ville låta honom sitta kvar i rygg så länge som möjligt och sen kom luckan perfekt, säger Dante Kolgjini i vinnarcirkeln.

"Hade feeling hela veckan"

– Jag hade feeling hela veckan att han skulle göra ett riktigt bra lopp, till och med vinstfeeling. Och det löste sig riktigt bra i loppet också, så när vi väl fick fritt över upploppet tänkte jag yes, det här fixar vi. Men sedan kollade jag ut och såg att Dante kom i väldans fart, så glädjen var kortvarig. Men jag är jättenöjd med min häst, säger Oskar Kylin Blom om Denarius som slutade tvåa.

– Det var aldrig nära att lyckas hålla ledningen från start. Sedan hamnade vi där vi hamnade och det löste sig inte förrän det var för sent. Hästen kändes jättefin och gick med full fart över mål, säger Magnus A Djuse om Excusez Moi som slutade trea.

– Det blev för jobbigt för hans del. Det blev dödens och det tålde han inte riktigt, men han gick godkänt, säger Örjan Kihlström om Jerry Riordans Dylan Dog Font som slutade fyra.

– Det gick alldeles för långsamt i ledningen och vi hamnade fel på det. Hästen gick med full fart över mål och kändes jättefin. Hon vinner lopp snart igen, formen sitter där, säger Jorma Kontio om Sybille Tinters Filippa B.J.

Klass II

Flera hästar gjorde upp om ledningen men i utgången av första sväng satt Ringo Adore (e. Trixton) i spets. Han kom till 500 meter efter 1.11,2. Sparky’s Dream blev pigg som etta i andraspår. Adrian Kolgjini kom inte ner som etta i andraspår med Star Cash och gav upp loppet. Varvet gick efter 1.12,3.

Ringo Adore kom in på upploppet i ledning och höll ända hem. Belgique spurtade vasst till andraplatsen före Perkins. Segertiden blev 1.12,5a/2140 meter.

– I dag var han mer kontrollerbare än senast. Det var skönt att han kunde komma till ledningen. Därifrån var mycket vunnet. Han var riktigt fin, säger Ulf Ohlsson i vinnarcirkeln.

"Hade nog kunnat vara tvåa"

– Tycker jag gick bra. Han springer fortfarande på halvfart, men jag har självmant tagit det lugnt med honom och har inte valt att använda rycktussar eller så. Han får helt enkelt komma mer och mer. Jag hade nog varit tvåa om jag tagit det lugnt i sista sväng, men jag såg min chans att vinna loppet genom att försöka ta mig förbi Anders häst i dödens, och det spillde vi lite för mycket krafter på. Men jag är nöjd med hästen, säger Daniel Wäjersten om Perkins tredjeplats.

– Kändes jättebra, men han blev lite väl pigg när det kom en häst i tredjespår. Visst hade jag kunnat dra ihop honom ännu mer än vad jag gjorde, men då hade jag gjort det med risk för att kväva honom eller dra honom i galopp. Nu blev det fel både för mig och Adrian som var i tredje, men det är som det är. Jag är nöjd med hästen och jag hoppas han ska mogna mer och mer och lyssna på mina signaler. Men man ska tänka på att det var hästens blott elfte start. Så jag hoppas det kommer, säger Anders Eriksson om Sparky’s Dream som blev femma från dödens.

Klass I

Innerspårets Mud Hill höll upp ledningen. Adrian Kolgjini valde att köra i den positionen och halvvarvet gick efter 1.09,8. Örjan Kihlström testade ett tidigt avancemang med Wonderful Tonight men blev inte nedsläppt som etta i andraspår. Ledaren kom till varvet efter 1.11,0.

Det var ett mycket samlat fält som gick in i slutsvängen. Mud Hill tröttnade helt och utvändige Danao Degli Dei (e. Mago d’Amore) tog över. Tillsammans med Mika Forss vann han loppet på 1.11,6a/1640 meter.

– Jag ville inte släppa ner Örjan i andraspår. Min häst kändes bra och in på upploppet så gasade vi lite. Han var kanonfin i dag, säger Mika Forss i vinnarcirkeln.

"Nöp i galopp"

– Jag tycker hästen kändes jättefin. Tyvärr hamnade vi för långt bak och det var aldrig något läge att göra något. Jag fick inte riktigt upp någon segerfeeling någon gång, även om hästen gjorde det bra. Mika fick ett par längder för mycket in mot upploppet för att det skulle bli spännande, säger Magnus A Djuse om Timo Nurmos Erik The Phantom som slutade tvåa.

– Hon tog ett galoppsteg bakom bilen, men ställde sig. När väl bilen släppte iväg fältet nöp hon i galopp igen, så det var synd. Hon har gjort så någon gång tidigare när hon gått barfota runt om, så jag vet inte om det är orsaken. Hon kändes i alla fall fin efteråt, säger Rikard N Skoglund om Solöns Skrammel som diskvalificerades snabbt.

Diamantstoet

Favoriten Lilly Avant gjorde bort sig med galopp. Nunja (e. Nuncio) tog ledningen från springspår och samtidigt fick Örjan Kihlström en pangstart från springspår med Mi Amore Bros. Halvvarvet gick efter 1.15,4 och kilometern passerades efter 1.14,9.

Redan med ett knappt varv till mål började de röra på sig från kön, men utan att närma sig täten. Nunja kom in på upploppet i någon längds ledning och skakade av sig konkurrenterna. Hon vann enkelt på 1.13,1/2140 meter.

– Det var min bästa chans i dag. När vi väl kom till ledningen kändes det väldigt bra. Därifrån är hon obesegrad, säger Markus B Svedberg i vinnarcirkeln.

"Var alldeles för pigg i dag"

– Hästen gick bra. Hon fick ett tufft lopp men kämpade hela vägen in. Så där är jag nöjd, säger Örjan Kihlström om Mi Amore Bros som blev tvåa.

– Hon har mött tuffa hästar mest varje gång och är riktigt bra alltså, det måste man ge henne. I dag strulade hon lite från start vilket gjorde att vi tappade lite position, men sedan svarar hon för en riktigt rejäl prestation. Hon fick gå i tredjespår en lång tid, visserligen kom vi ner i andraspår i sista sväng, men hon gick starkt även över upploppet. Hon är hård, säger Torbjörn Jansson om Roger Walmanns Rosemary Tile som slutade trea.

– Det blev fel från start när vi fick galopperade konkurrenter runt oss. Hon gick med full fart över mål och hästen visade form, men det blev fel, vilket inte får ske på V75 för att man ska vara med i matchen, säger Rikard N Skoglund om Global Delight som fick sista pengen.

– Så står vi här efter ytterligare ett lopp där allting blir fel. Hon hade väldigt mycket krafter kvar, så det var positivt. Det var inte långtifrån att vi fått lucka bakom Örjan en bit in i loppet och då hade det blivit riktigt spännande kan jag säga. Nu blev vi fast med allting kvar. Vi får anmäla till fredag och ta snabb revansch, säger Oskar Svanberg om Jannah som slutade först utanför pengar.

– Det blev galopp. Surt eftersom det var en av de jag trodde mest på för dagen, men hon kändes i alla fall fin, säger Oskar Kylin Blom om Dino Cream som lär vara att passa framöver.

– Hon var alldeles för pigg i dag. Det var inte något beteende jag känt i henne tidigare, så kanske var det så att hon blivit väl taggad och att hon är i absolut toppform. Det var surt att galoppen kom för spetsstriden var avgjord. Hästen kändes jättefin, säger Erik Adielsson om Svante Ericssons Lilly Avant som diskvalificerades strax efter start.

Silverdivisionen

Comes With Age hade inga problem att svara upp ledningen från sitt innerspår. Laradja Vrijthout kröp ner i rygg och i tredje invändigt satt Iceland Falls. Dear Friend (e. Orlando Vici) fick trava först utvändigt. 500 meter travades efter mycket snabba 1.05,4. Comes With Age fick sedan dämpa och kom till varvet efter 1.11,0.

I utgången av slutsvängen galopperade plötsligt Comes With Age och Dear Friend tog då över befälet. Tioåringen höll i från sig övriga den sista biten och vann loppet på 1.10,1a/1640 meter tillsammans med Erik Adielsson.

– Det här är bland det vackraste som finns i Svensk Travsport. Hästar som tävlat länge på hög nivå och är i mentalt och fysiskt toppskick. Hon är en magisk tävlingshäst, säger Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

"Skulle ha dragit upp tempot tidigare"

– Hästen kändes jättebra, men kanske inte riktigt hade den där absoluta toppformen som hon hade under våren. Samtidigt var det något som stallet varnade för på förhand, som jag förstod det ska hon väl siktas mot Sto-SM, så där ska väl förhoppningsvis formen vara där, säger Magnus A Djuse om Fredrik Wallins Iceland Falls som slutade fyra efter en månads tävlingsfrånvaro.

– Hästen är speciell. Vi tappade 300 meter, men hästen känns jättefin alltså. Formen är det verkligen inget fel på, men han har sina egna idéer. Huvudet är det som vi behöver arbeta på, säger Mika Forss om Timo Nurmos Amalencius B.B. som agerade väldigt knepigt.

– Det gick otroligt fort den första biten, men sedan fick vi dämpa ordentligt. Sedan rumplar han till lite i sista sväng, två steg innan galoppen väl kommer. Så det var synd. Så här i efterhand skulle jag ha dragit upp tempot tidigare och kört i mer jämnt tempo, samtidigt vill man inte gärna göra det när det gått så otroligt fort den första biten. Men hästen var inte tom när galoppen kom och kändes jättefin, säger Örjan Kihlström om Comes With Age som öppnade 1.05,4 första 500 meterna, och galopperade i sista sväng med segerchans.

Publicerad måndag 18 september 2023. kundtjanst@travsport.se