Foto: Lars Jakobsson, TR Bild

Så gick det på STL 2 september

Så här gick det på helgens STL-omgång på Jägersro.


Stoeliten

Nova Mahiron tog ledningen på ett par steg, sedan radade konkurrenterna upp sig på innerspår bakom henne. Efter 1.13,9 på varvet kördes Chebba Mil fram på utsidan men utan att få grepp om ledaren. I stället var det Devs Daffodil som kom närmast med en pigg spurt från tredje par invändigt. Nova Mahiron vann dock säkert och kom i mål på 1.11,9.

– En fantastisk häst. Snabb som vinden och ger allt hon har. Hon älskar att springa, säger tränaren och körsvennen Thomas Uhrberg till Kanal 75.

Klass II

Favoriten Mondriaan Boko höll ut andrahandaren Going Cash från start. Efter 1.09,0 första 500 meterna styrdes Going Cash ned i rygg på ledaren och där blev han fast loppet igenom. Mondriaan Boko höll undan på 1.12,1 men var nära att åka dit när Benchmark spurtade som en furie längst ut i banan.

– Inte lika fin som förra gången. Han blev tjurig på mig när jag ville sänka tempot i andra sväng och gick inte undan som jag trodde. Han vann utan att vara på topp, säger Erik Adielsson, som körde vinnaren åt Hugo Langeweg, till Kanal 75.

Gulddivisionen – Birger Bengtssons minne

Aetos Kronos tog över ledningen från Night Brodde efter 500 meter. Kort därefter fick Brother Bill marschorder från kön och gick från sist i fältet till först in i nästa sväng. Speedrycket kostade 1.08,8 på varvet och i slutkurvan kastade Brother Bill in handduken. Då tog Aetos Kronos över på nytt och stack undan till seger på 1.09,5.

– Han känns strålande fin och gjorde ett bra lopp, säger Örjan Kihlström, som körde vinnaren åt Jerry Riordan, till Kanal 75.

– Brother Bill är otroligt snabb. Jäklar vad han gick in i svängen. Han fick lägga en jättespeed och blev pigg. Jag trodde inte att han skulle bli så trött som han blev, men jag hade en liten förhoppning om att han skulle stumna.

Klass I

Strax före första varvningen kördes Tearsinheaven fram för att avlösa Dogleg som hade positionen utvändigt om ledaren Breidabliks Bombay. Det blev bättre än så för Halmstadshästen. Tearsinheaven övertog ledningen in på långsidan och ledde sedan hela vägen in i mål. Pingis svarade för en rykande avslutning, men lyckades inte fånga in ledaren som vann på 1.13,5.

– Thomas Uhrberg hade fått en jobbig väg fram till dödens. Därför körde jag fram och vi kom ända till ledningen. Det var tacksamt, säger segerkusken Peter Untersteiner till Kanal 75.

Bronsdivisionen

Crown Wise As försvarade sitt innerspår bakom bilen och ledde fortsatt in i sista sväng. Genom slutkurvan kom Boli You S.M. fram i dödens. In på upploppet var det han som tog över, men med i rygg följde Demon som avgjorde enkelt med fritt fram. Italienaren vann på 1.12,2 före Rossi Garline och Boli You S.M.

– När jag drog norsken exploderade han. Då var det bara att hålla i sig, säger Mats Djuse, som körde Demon åt Gennaro Casillo, i vinnarcirkeln.

Diamantstoet

Ektara anförde fältet när tilläggshästarna blandade sig in i leken halvvägs till mål. Garden Leave var först fram till ledaren och blev sedan avlöst av Global Collection. På bortre långsidan tog den senare över befälet och det höll hela vägen in i mål. Global Collection vann på 1.14,0 före Luxury River och Garden Leave.

– Om hon hade fungerat varje gång skulle hon ha varit i stoeliten. Hon visade i några lopp i fjol att hon tillhör de bästa i sin årgång, säger Mats Djuse, som körde vinnaren åt Fredrik Wallin, till Kanal 75.

Silverdivisionen

Callisto stod för en minst sagt svettig insats. Han travade hela loppet i tredjespår, men satte ändå klorna i ledaren Bravo Sabotage mitt på upploppet. Med i rygg följde dock Kagan som avgjorde i sista stegen. Segertiden blev 1.12,8.

– Jag var inte så sugen på att ta den ryggen, men tacksamt nog stod han hela vägen. Nu blir det final och med ett bra spår ett spännande avslut i silver, säger Kagans tränare och körsven Robert Bergh.

/ Travronden

Publicerad måndag 4 september 2023. kundtjanst@travsport.se