Foto: Maria Holmén TR Bild

Så gick det på STL 9 september

Så här gick det på helgens STL-omgång på Bollnästravet.


Silverdivisionen

Lars Wikströms Huddlestone (e. Brad de Veluwe) inledde loppet i tredje inner. Henrik Svenssons styrning fick luckan i ingången av sista sväng och han avgjorde säkert. Den sjuårige valacken tog därmed sin första seger sedan i april när han vann på 1.13,4/2140 meter.

– Det här är en riktig favorithäst för mig. Han duger även på sommaren. Det blev passande för oss och han blev lite ensam den sista biten. Jag drog tussarna för säkerhets skull så att han inte skulle somna till i sin ensamhet. Nu har han tagit sig igenom den här klassen också och är uppe i högsta, säger Henrik Svensson i vinnarcirkeln.

Tvåa blev Troels Andersen med Anchor Man. Ekipaget inledde i femte invändigt, men hittade ut i andraspår ut på sista bortre långsidan. Anchor Man hittade sedan loss mellan hästar genom slutsvängen och avslutade plusbetonat.

Fredrik Wallins Sayonara travade iväg felfritt i de två ogiltiga starterna, men i den tredje galopperade hon från start. Björn Goops styrning låg sist till in på upploppet där hon avslutade starkt till tredjepriset.

Klass II

Erik Adielsson hittade till ledningen direkt med Svante Båths Great Time Trot (e. Walner) från innerspåret i volten. Därifrån blev segern till synes väldigt enkelt, hästens tredje i karriärens sjunde start. Great Time Trot öppnade första halvvarvet efter 1.16,2 för att sedan passera kilometern på 1.15,8. Under slutrundan skärpte Adielsson farten och Great Time Trot vann till sist på 1.13,5/2140 meter.

– Förra loppet tror jag lyfte honom rejält. Han var mycket rappare i värmningen. Han kändes spänstigare i dag och är definitivt på rätt väg. Han öppnade fint och det var aldrig någon fara. Jag tror han gynnades av tempot. Det var verkligen ett fall framåt, säger Erik Adielsson i vinnarcirkeln.

Daniel Wäjersten hittade tidigt positionen rygg på ledaren med Kluster och där travade han hela vägen. Från den positionen följde han förtjänstfullt med till andrapriset. I en tät strid om tredjepriset mellan Lion Brodde och Alabama Slammer gick bronspengen till den förstnämnde.

Gulddivisionen

Varvet från mål återfanns Daniel Wäjersten och Mellby Jinx (e. Ready Cash) i andra utvändigt. 600 meter från mål drog den femårige valacken tåget i tredjespår. Ett halvvarv i vida spår visade sig inte bekomma Wäjerstens häst det minsta. Han avgjorde i god tid innan linjen på 1.11,7a/1640 meter. Hästens första seger sedan i april i år.

– Loppet blev så uppgivet när det gick i 1.13-fart på varvet. Normalt sett ska det inte gå. Jag blev väldigt stolt över hästen som grejade det. Han presterade verkligen femstjärnigt. Han har mött de bästa genom hela karriären, säger Daniel Wäjersten.

Tvåa blev Pär Ländins Axel Ruda med Ulf Ohlsson i sulkyn. Ekipaget återfanns i tredje ytter varvet från mål och gick sedan med i rygg på segrande Mellby Jinx under slutskedet av loppet.

Click Bait forsade till ledningen in i första sväng och öppnade första 500 meterna efter 1.09,9. Kilometern klockades till 1.13,2 och Click Bait kom slutligen i mål som trea.

Kallblodsdivisionen – Dubbelcupen final

I en final av Dubbelcupen gav Henrik Svensson den perfekta resan till Marine Holmgrens Zargo (e. Bork Odin). Den femårige hingsten inledde i fjärde invändigt för att sedan gå med i andra utvändigt i rygg på Farmpilot varvet kvar. Därifrån var Zargo snabbast till slut. Han kopplade enkelt greppet om händelserna över upploppet och noterades för första segern sedan i juni, detta på segertiden 1.23,5/2140 meter.

– Jag blir lycklig varje gång jag får köra den här hästen. Det går inte att vara annat, jag har tyckt om honom sedan första gången jag körde honom i kval som treåring. Det blev ett passande lopp för oss i dag och vi kunde vika ut till slut. Det blev perfekt, säger Henrik Svensson.

Trots ett lopp utvändigt om ledaren sista varvet höll Jessika Sidbäcks Farmpilot till andrapriset.

I ledningen loppet igenom travade Oss Can med Kenneth Gorski i sulkyn. Efter att ekipaget öppnat första kilometern efter 1.23,9 kom de i mål som trea.

Klass I

Veckans försök i klass I blev händelserikt med många galopper. En av hästarna som tappade stilen från start var Lars Wikströms Västerbo Ajax (e. Pato) tillsammans med Henrik Svensson i sulkyn. Den fyraårige valacken ställde sig och kom ikapp fältet och över upploppet hittade Västerbo Ajax loss mellan hästar. Trots det inledande galoppen hade han bäst fart den sista biten och segrade på 1.13,6a/2140 meter.

– Efter omstarten trodde jag aldrig att det skulle gå. Han var i princip helt galen och började köra med huvudet och galoppen var oundviklig. Han reparerade galoppen storstilat. Jag tänkte ett tag att vi skulle köra för att kanske få med oss åttondepriset, men det löste sig bra och han hade krafter kvar. Tränaren har tagit en dubbel i dag, han har hela tiden i kanonförfattning, säger Henrik Svensson i vinnarcirkeln.

Mika Forss körde Alessandro Gocciadoros Cayenne S.L.M. och ekipaget hittade andra utvändigt. Därifrån räckte man till andrapriset. Från ledningen blev Petter Lundberg och Isas Dream Boy trea. Detta efter att ha öppnat första kilometern efter 1.12,8.

Diamantstoet

Efter 550 meter hittade Daniel Wäjersten till ledningen med Honfleur Mearas, men ungefär ett halvvarv senare galopperade hästen bort sina möjligheter. I stället övertog Magnus A Djuse och Timo Nurmos Isabelle Cash (e. Ready Cash) kommandot och den ledningen lämnade det femåriga stoet aldrig ifrån sig.

– Hon kändes väldigt stark och fin 500 meter från mål och jag hade god tro på seger i det läget. Det var två bra hästar som utmanade oss den sista biten, men hon höll undan med en knapp längd, säger Magnus A Djuse i segerintervjun.

Hennes tredje seger för året var ett faktum när hon kom i mål på 1.12,4a/2140 meter. Segern bärgades närmast före Alessandro Gocciadoros Celiaz som kördes av Mika Forss. Ekipaget vandrade utvändigt om ledaren sista varvet.

Det blev dubbelt Timo Nurmos på pallen. Efter en stark avslutning tog Ivanka Amok och Jorma Kontio hand om tredjepriset.

Bronsdivisionen

Ingen av kuskarna bakom Master of Zon och Global Dash ville ge sig i spetskörningen och första 500 meterna klockades till 1.07,4 med den förstnämnda i ledningen. Men ingen av dem hade något med segerstriden att göra till slut.

Per K Erikssons Lozano di Quattro (e. Trixton) blev hängandes i tredjespår hela vägen, men trots det tuffa upplägget var den femårige valacken bäst till slut. Ekipaget kopplade greppet i utgången av sista sväng och gick sedan undan och segrade säkert på 1.11,0a/1640 meter. Hästens andra raka triumf.

– Jag hoppades ett tag att vi skulle hitta ned i andraspår. Egentligen borde jag ha varit rökt redan 1200 meter kvar men han var stark hela vägen och hade en växel kvar. Det har varit en himla rolig resa med den här hästen. Vi har byggt och fixat och successivt jobba på. Hästen är i harmoni och nu är det bara att drömma för den här hästen är grym, säger Tobias J Gustafsson i vinnarcirkeln.

Rikard N Skoglund lotsade Jörgen Westholms King Kennedy till andrapriset medan Mika Forss och Alessandro Gocciadoros Dragons Bar slutade trea.

/ Travronden

Publicerad måndag 11 september 2023. kundtjanst@travsport.se