Stumne Fyr skrällvann Unionskampen

Superskrällen Stumne Fyr vann Unionskampen efter ett rafflande lopp. Efteråt var tränaren Merete Viksås helt till sig av glädje. – Jag är så stolt och glad.


Unionskampen, ett av kallblodens största lopp i kalendern, såg upplagt ut för topphästen Tangen Bork. Loppet blev dock inte alls som någon hade trott.

Vidar Tjomsland ville inte släppa ifrån sig ledningen bakom Tangen Trygg medan Örjan Kihlström verkligen ville till spets med B.W.Sture, vilket han till slut lyckades med. Öppningen kostade dock 1.15,8 första 500 meterna vilket gjorde att Tom Erik Solberg bakom Tangen Bork kunde köra sig till ledning efter ett varv.

"Betyder otroligt mycket"

Tempot var dock högt vilket satte sina spår. I slutsvängen var det en ren duell mellan invändige Tangen Bork och Stumne Fyr – spelad till noll procent på V75 – och den sistnämnde hade inga problem att avväpna favoriten över upploppet. Unionskampens största skräll någonsin var ett faktum och segertiden – 1.20,4 över medeldistans – var lysande.

– Jag är så stolt och glad, säger Merete Viksås som tränar Stumne Fyr (e. Joker Elden) och fortsätter:

– Han betyder otroligt mycket för mig. Han är född hos mig och sen kom han tillbaka till mig när han var fem år. Sedan dess har det varit ett äventyr. Vi har så fina dagar tillsammans och vi myser verkligen med varandra.

Firar segern med våfflor

När Travronden når henne är hon på väg hem från tävlingarna. Under söndagen är det nya utmaningar på Bjerke – men först ska hon unna sig ett par våfflor för att fira segern.

– Och sen måste jag se reprisen på loppet, tillägger hon.

Merete Viksås tränar nio hästar till vardags. Nioåriga Stumne Fyr har nu gjort 130 starter och tjänat över 2,7 miljoner kronor. Hästen såldes som föl och tränades sedan av Öystein Tjomsland och sedermera Anders Lundström Wolden. Men valacken kom tillbaka till Merete Viksås som femåring.

– Ägarna undrade om jag ville leasa honom. Han hade stått hos Tjomsland och Wolden och då undrade de om jag ville prova honom. Jag sa att det inte finns någon i hela världen som har mer lust än mig att prova den här hästen. Jag säger till "Fyren" varje dag att jag är så stolt över honom och att han är så snygg. Jag tror att han vet om att han är stilig.

"Får nypa mig i armen"

Segern i Unionskampen betyder otroligt mycket för Merete Viksås.

– Det var nästan som en utanför kroppen-upplevelse. Jag kommer ihåg att jag besökte Färjestad för många år sedan när det var Unionskampen. Tekno Odin slog Solör Stegg och de öppnade på 1.15. Jag hade aldrig drömt om att jag skulle ha med en häst här. Och att jag skulle klara av att vinna, jag får nypa mig i armen!

Vad som händer härnäst återstår att se. Tillsammans med kusken Ole Johan Östre ska tränaren lägga upp en plan för framtiden. Segertiden får de att drömma stort, de gillar Sverige och det finns ju ett lopp i slutet av maj nästa år som kan vara intressant.

– Det är drömmen – och i dag fick jag bevis på att inget är omöjligt om man tror på det man gör.

/ Travronden

Publicerad måndag 25 september 2023. kundtjanst@travsport.se