Foto: Mikael Rosenquist, TR Bild

Första STL-segern för Veikko Haapakangas

Veikko Haapakangas har fått vänta på första STL-segern. På lördagen blev det en dubbel till stallet i klass II-försöket. – Det blev exakt som jag hade tänkt mig, säger tränaren.


Åbytränaren Veikko Haapakangas var troligen den personen som hade rest längst för att komma till Jägersro på lördagen. Kvällen innan tävlade han i Östersund, och därifrån åkte bar det i väg till Malmö i hästbuss. En sträcka på över 100 mil. Därav hade han gott om tid på sig att fundera på lördagens uppgift.

– Loppet blev exakt som jag hade tänkt mig. Resan från Östersund tog elva timmar så jag hade många timmar på mig att tänka, säger Veikko Haapakangas.

I klass II-försöket mönstrade Haapakangas Emerald Island (e. Maharajah) och Gibraltar. Den förstnämnda var kvick ut från springspår i volten och tog hand om ledningen.

Ettan och tvåan i mål

Emerald Island kom först in på upploppet med stallkamraten på utsidan. Han höll hela vägen till seger på 1.15,0/2 140 meter. Därmed var Veikko Haapakangas första STL-seger ett faktum. Det blev dessutom en dubbel då Gibraltar hängde på som tvåa.

– Det känns overkligt, och jag är väldigt tacksam mot ägarna och hela personalen. Hästarna har gjort bra lopp och det har varit nära flera gånger. Jag har tänkt att "fan att det inte sitter någon gång". Det här var otroligt skönt.

Vad säger du om Emerald Island?
– En kanonbra häst. Han hade stora problem med travet i början men det har blivit bättre och bättre. Det får vi tacka skötaren för. Hon har ridtränat honom vilket gjort honom jämnare i musklerna. Nu är vi klara för finalen under elitloppshelgen och börjar sikta dit.

I juli 2023 tog Veikko Haapakangas över som privattränare för Stall Denco. Från en dag till en annan hade han över 40 hästar på träningslistan, med allt ansvar som det innebär.

– Ett fruktansvärt stort ansvar, och att vara så här ung. Jag är inte den mjukaste utan tål ganska mycket press och stryk, men jag vill så klart att det ska gå bra hela tiden. Jag lägger mycket tid på att tänka hur vi ska göra, för att allt ska bli rätt.

Förbättrade resultat

På fem månader under 2023 sprang stallets hästar in knappt 700 000 kronor på 111 starter och vann sex lopp. I år har de redan blivit över en miljon i prispengar och 18 segrar.

Vad är nyckeln till de förbättrade resultaten?
– Vi hade många hästar som inte dög förra året. Men jag startade dem för att visa chefen att det inte var hästar som vi skulle satsa på. När man har massa hästar i stallet vill man se dem starta, och det var flera som jag inte trodde på som plötsligt blev bra. Vi körde in hyfsat med pengar, men planen var att förbereda så mycket som möjligt inför i år. Nu har vi kört rock’n roll.

Utöver det förbättrade materialet har det även skett förändringar hemmavid. Nu känner Haapakangas att hela stallet är på rätt väg.

– Vi har ändrat en del i träningen och satsat på att hästarna ska vara friska. Skötarna får rida mycket på dem. Pusselbitarna börjar att falla på plats. Inte bara att träna häst utan alla andra saker också. Nu har vi kommit till en bra nivå och ska se till att hålla oss där.

/ Travronden

Publicerad tisdag 23 april 2024. kundtjanst@travsport.se