Här är alla 296 propositioner till STL Sommartrav

Nu är det dags igen att se till att ha hästen i form i sommar! STL Sommartrav fortsätter även i år med dubbla STL-omgångar varje vecka. Under 26 tävlingsdagar på 22 banor från 1 juni till 14 augusti tävlas det om nästan 110 miljoner i prispengar. Här kan du redan nu läsa alla 296 propositionerna och börja matcha bland 3 790 starttillfällen. Välkommen till STL Sommartrav!


Vad är STL Sommartrav för dig som tränare och hästägare?
Precis som förra året bjuds det på ett extra utbud av stora lopp under sommarperioden. Istället för bara en STL-dag i veckan blir det dubbla STL-tävlingar - både onsdag och lördag. Om möjligt körs fulla divisionslopp alla STL-dagarna men ibland kombineras det med andra större lopp. Minst sju, oftast åtta, av loppen varje STL Sommartrav-dag har 100 000 kronor i förstapris eller mer.

STL Sommartrav är en storsatsning på publik och topphästar där 22 banor erbjuder hela 26 STL-tävlingsdagar från 1 juni till 14 augusti. Publikfesterna står i fokus men det viktigaste av allt är förstås hästarna som springer i loppen. Vi hoppas att din häst kan vara med och starta!

Propositionerna till STL Sommartrav

Sommaren brukar alltid bjuda på stora och fina tävlingar och precis som förra året blir de nu ännu fler under sommaren. Vi kör minst två STL-dagar varje vecka, oftast med fulla divisionslopp.

Kommer topphästarna att räcka till alla STL-loppen? Det tror Robert Karlsson som är sportchef på Svensk Travsport.

– Det var väldigt tydligt när vi tittade på det här förra året att det här tävlingsupplägget håller. Trots en jätteökning av högklassiga lopp såg vi ingen nämnbar förändring. Onsdagarna blev såklart mycket bättre men vi såg ingen försämring på lördagar. Visst kan det tyckas vara nästan ett överflöd av lockande propositioner, men det gör ju också matchningen desto roligare. Som hästägare ges många chanser att starta i riktigt bra lopp. Det är också glädjande att fler banor får vara STL-arrangörer vilket både höjer den sportsliga kvaliteten och intresset för tävlingsdagen.

Mattias Stenby på Svensk Travsport har samordnat propositionerna tillsammans med banornas sportchefer. Hela 148 av de 296 propositionerna under STL Sommartrav är STL-lopp, och utöver dessa 148 STL-lopp körs ytterligare 69 lopp med ett förstapris på minst 100 000 kronor. Så här har Mattias Stenby tänkt inför sommaren.

– Dubbla STL-omgångar varje vecka är förstås en utmaning för oss som planerar tävlingsdagar och propositioner, publiken förväntar ju sig minst lika spännande STL-lopp på sommaren som övriga årstider. STL-dagarna ligger utspridda geografiskt i kalendern så landets elithästar ska kunna hitta lopp som passar, hoppas Mattias.

– Vi har försökt variera utbudet med olika distanser och startmetoder. Om det exempelvis körs Bronsdivisionen på närliggande banor samma vecka är det kanske 1640 auto på ena banan och 2140 volt på den andra. Målet har varit att planera storloppen så att hästägare och tränare från hela landet kan vara med och tävla med sina hästar. Och inte bara starta i ett eller två STL-lopp utan kanske även tre eller fyra gånger under perioden från 1 juni till 14 augusti.

26 dagar med STL Sommartrav är förstås russinen i sommarkakan, men det körs även 157 andra svenska tävlingsdagar mellan 1 juni och 14 augusti. Många starttillfällen att välja på. Men om du känner att din häst är lite extra bra, då är STL Sommartrav något för dig.

Här nedan kan du hämta ett special-propositionshäfte med de 296 propositionerna till alla 26 STL Sommartrav-dagar. Vi önskar spännande läsning och extra rolig matchningsplanering. Propositionerna för övriga tävlingsdagar publiceras som vanligt månadsvis senare i år.

Sommaren är bäst på travet. Välkommen till STL Sommartrav!